Top Moldavië: 50 landen tonen eenheid, Moskou woest

Europese leiders zijn in Bulboaca om te praten over veiligheid, energie en samenwerking, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en conflicten als Kosovo-Servië of Nagorno-Karabach.

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne staat bovenaan de agenda van de tweede bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap, die vandaag in Moldavië plaatsvindt.

'Moldavië is niet alleen' - is het motto van de topontmoeting waar naar verwachting staatshoofden en regeringsleiders van bijna 50 Europese landen en de hoofden van de EU-instellingen elkaar ontmoeten. 

Op de bijeenkomst in Bratislava, betoogde Zelenskyy het belang van het lidmaatschap van Oekraïne in de NAVO, bedankte het Moldavische volk voor het verwelkomen van Oekraïense vluchtelingen en zei dat zowel Oekraïne als Moldavië voorbestemd zijn om "schouder aan schouder" te werken om zich aan te sluiten bij de EU.

De keuze om de tweede top van de Europese Politieke Gemeenschappen te houden in Moldavië, in Bulboaca, ongeveer 20 kilometer van de grens met Oekraïne, is van grote symboliek. Het wordt gezien als een krachtige boodschap aan het Kremlin dat elke bedreiging van de soevereiniteit van de land niet onbeantwoord zal blijven.

Josep Borrell, hoofd Europese diplomatie, merkte op: "Rusland is hier niet, niet omdat we Rusland niet willen uitnodigen, maar omdat het Rusland van Poetin deze gemeenschap heeft uitgesloten door deze aanval te lanceren, deze ongerechtvaardigde oorlog tegen Oekraïne."

Rusland heeft zijn woede uitgesproken over de Europese topontmoeting in de ex-Sovjetrepubliek Moldavië. "Oekraïne is een bruggenhoofd geworden in de oorlog tegen Rusland (...)", zei de Russische inlichtingenchef Alexander Bortnikov, volgens het staatspersbureau TASS. Vervolgens voegde hij eraan toe: "Het Westen zet Moldavië actief onder druk om deel te nemen aan het Oekraïense conflict."

Moldavië, het armste land van Europa, omringd door Oekraïne en Roemenië, wil tegen het einde van het decennium lid worden van de EU en heeft consequent zijn steun uitgesproken voor Oekraïne en vluchtelingen die op de vlucht zijn voor oorlog opgenomen.

President Maia Sandu zei dat een van de hoofddoelen van de top was om "de vrede op het continent te herstellen" en de democratie in Moldavië en Oekraïne te beschermen tegen bedreigingen van Rusland.

Sandu heeft de laatste tijd herhaaldelijk geklaagd over inmenging en geplande couppogingen door Russische geheime diensten in haar land.