FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 juni 2023

Random Pics van de Dag #951

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag FC Utrecht - Sparta

Sparta Rotterdam heeft een grote stap gezet naar de finale voor de play-offs voor Europees voetbal. In de heenwedstrijd won de ploeg van trainer Maurice Steijn bij FC Utrecht met 1-2.

Sparta stond in Utrecht al bij de rust met 0-2 voor. Vito van Crooij zorgde vanaf elf meter voor de openingstreffer en vlak voor het einde van de eerste helft maakte Tobias Lauritsen met een afstandsschot voor de 0-2.

FC Utrecht ging op zoek naar de aansluitingstreffer en kreeg daar ook voldoende kansen voor, maar telkens lag de doelman van Sparta in de weg. Twintig minuten voor tijd viel de verdiende 1-2 alsnog via de Griekse spits Anastasios Douvikas. De thuisploeg ging nog op zoek naar de gelijkmaker, maar in de Galgenwaard bleef het 1-2 in het voordeel van Sparta, waardoor de Rotterdammers een goede uitgangspositie hebben op de finale voor de play-offs voor Europees voetbal

Sinner sneuvelt na 5,5 uur op Roland Garros, Ruud wel door

Tennisser Casper Ruud heeft zich voor de derde ronde geplaatst op het gravel van Roland Garros in Parijs. De Noorse tennisser, als vierde geplaatst, rekende met iets meer moeite dan vooraf gedacht af met de Italiaanse qualifier Guilio Zeppieri, die zowaar een set stal: 6-3, 6-2, 4-6, 7-5.

De ogen waren echter vooral gericht op een andere partij: de als achtste geplaatste Italiaan Jannik Sinner, die in 2020 debuteerde met een kwartfinaleplaats, speelde tegen de bijna zestig plekken lager gerangschikte Duitser Daniel Altmaier. Dat werd een zinderende thriller, die alleen door een relatief korte derde set binnen de zes uur bleef. De twee gaven elkaar geen duimbreed toe, maar in de beslissende vijfde set wist Altmaier toe te slaan: de Duitser won na bijna 5,5 uur buffelen met 6-7 (0), 7-6 (7), 1-6, 7-6 (4), 7-5.

De Amerikaan Taylor Fritz, als negende geplaatst, had het aanvankelijk flink moeilijk met thuisspeler Arthur Rinderknech, maar schoof de Fransman uiteindelijk toch aan de kant: 2-6, 6-4, 6-3, 6-4. De als twaalfde geplaatste Amerikaan Frances Tiafoe won met 3-6, 6-3, 7-5, 6-2 van de Russische qualifier Aslan Karatsev, die in 2021 nog stuntte met een plek in de halve finales op de Australian Open.

Borna Coric uit Kroatië, vijftiende op de plaatsingslijst, won met 6-3, 4-6, 4-6, 6-3, 6-4 met de nodige moeite van Pedro Cachin uit Argentinië. Na een eerdere zege op diens landgenoot Federico Coria stuit Coric in de derde ronde op Tomas-Martin Etcheverry, zijn derde opeenvolgende Argentijnse opponent. Dat had in de achtste finales zelfs nog een vierde kunnen worden, maar Guido Pella werd uitgeschakeld door de Braziliaan Thiago Seyboth Wild.

Swiatek simpel naar derde ronde Roland Garros, Rybakina en Gauff ook door

Tennisster Iga Swiatek heeft zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. Op het gravel in Parijs was de als eerste geplaatste titelverdedigster met 6-4, 6-0 een flinke maat te groot voor de Amerikaanse Claire Liu.

Australian Open-finaliste Elena Rybakina uit Kazachstan, als vierde geplaatst, stuurde Linda Niskova met twee keer 6-3 terug naar Tsjechië, terwijl de als zesde geplaatste Amerikaanse Coco Gauff met 6-2, 6-3 vrij simpel won van Julia Grabher uit Oostenrijk.

Het was geen dag van grote verrassingen, ook de Tunesische Ons Jabeur (7) had met 6-2, 6-3 niet al teveel moeite met Oceane Dodin uit Frankrijk. De Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (14) won tot slot met 6-2, 5-7, 6-4 van de Russische Diana Shnaider.

Klassieker The 7th Guest nieuw leven in geblazen met VR

De Amsterdamse AR/VR-ontwikkeltoko Vertigo Studios werkt aan een VR-versie van de puzzle/adventure-klassieker The 7th Guest. De game moet dit jaar nog uitkomen voor Meta Quest 2, Quest Pro, Meta Quest 3 en PC VR.

Medio jaren negentig verscheen The 7th Guest voor Windows, DOS en CD-i, met later nog talloze ports voor andere platforms. De game werd bewonderd en geprezen voor het gebruik van pre-rendered CGI en ging meer dan twee miljoen keer over de toonbank; het wordt ook wel gezien als één van de aanjagers van de verkoop van CD-ROM drives destijds. Bill Gates noemde The 7th Guest "de nieuwe standaard in interactief vermaak".

Nu is dat laatste wellicht een beetje te veel credit, feit blijft dat The 7th Guest een flinke cult following heeft gegenereerd sinds zijn release. Een VR-versie zal het origineel moeilijk exact kunnen nabootsen vanwege het gebruik van full motion video, al zegt Vertigo dat ze dit hebben opgelost met een techniek genaamd volumetric capture. Bekijk de gloednieuwe trailer hieronder.

Uitslag Heerenveen - FC Twente

FC Twente heeft een goede uitgangspositie gecreëerd voor een finaleplek in de play-offs voor Europees voetbal. In Friesland werd dankzij een doelpunt van Manfred Ugalde in blessuretijd met 1-2 gewonnen van sc Heerenveen.

Twente was in de eerste helft duidelijk de beste ploeg en na een half uur spelen kwam dan ook oververdiend op voorsprong. Václav Cerný ging succesvolle combinaties aan met Michel Vlap en Ugalde en schoot vervolgens zelf raak. Toch was het bij rust gelijk dankzij een zwabberschot van Thom Haye.

Na rust gaf de thuisploeg veel meer tegenstand en kregen een open wedstrijd met kansen voor beide ploegen. In de slotfase was de thuisploeg heel erg dicht bij de 2-1, maar de inzet van Daniel Karlsbakk belandde via een verdediger op de paal. Enkele seconden later was het aan de andere kant wel raak via Manfred Ugalde, die FC Twente een goede uitgangspositie bezorgde.

Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om “verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen”.

De 31-jarige man werkte in de tijd van de coronapandemie als longverpleegkundige in het ziekenhuis. De verdachte zou volgens het Openbaar Ministerie, zonder instructies van een arts, medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. Hij zat sinds maandag 17 april vast. Meer hierover bij Skipr

FSB: "VS hackten duizenden iPhones"

De Russische veiligheidsdienst FSB meldt vandaag dat het een spionage operatie van de VS heeft blootgelegd, waarbij duizenden iPhones met behulp van geavanceerde software zijn bespioneerd.

Volgens de FSB zijn zowel telefoons van Russen als van buitenlandse diplomaten besmet met de spionagesoftware. Het in Moskou gevestigde Kaspersky Lab zegt dat tientallen van haar medewerkers zijn geraak en dat het zelf afwijkend dataverkeer signaleerde op het bedrijfsnetwerk. Kaspersky claimt dat er sporen van de besmetting met de spionagesoftware al sinds 2019 terug te vinden zijn.

Het is een bewijs van nauwe samenwerking tussen de NSA en Apple volgens de FSB, maar deze ondersteunde deze bewering niet met bewijs. De NSA, Apple en het Witte Huis onthielden zich van commentaar.

Aanhoudingen in onderzoek ontploffing Roermond

Een 26-jarige vrouw uit Horst aan de Maas en een 35-jarige man uit Roermond zijn dinsdag 30 mei aangehouden. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de ontploffing bij een restaurant op 20 februari.

In de Sint Christoffelstraat in het centrum van Roermond raakte die dag rond 08:20 uur een restaurant ontzet doordat er van buitenaf een explosief naar binnen werd gegooid. Er raakte niemand gewond. Door de explosie zijn de ruiten gesprongen en is de voorgevel van het restaurant gedeeltelijk ontzet geraakt. Na intensief onderzoek is de politie beide verdachten op het spoor gekomen. De man en de vrouw worden morgen voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Verstappen: "Op een echt racecircuit komt een Formule 1-auto echt tot leven"

Na de nauwe straten van Monaco rijden de Formule 1-wagens komend weekend over het brede circuit van Barcelona. Max Verstappen is blij weer op een echt racecircuit aan de gang te kunnen. Na zijn overwinning van afgelopen weekend kijkt hij alweer vooruit naar de race van zondag.

"Al tijdens de Grand Prix van Monaco keek ik uit naar deze race. Op een echt racecircuit. Daar komt een Formule 1-auto echt tot leven. Bovendien zou onze auto het goed moeten doen op dit circuit, dus ik kijk erg naar dit weekend uit", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander blikte uiteraard toch nog even terug op de race in Monaco. "Een raceweekend in Monaco is altijd heel erg druk en hectisch. We wisten vooraf al dat het een lastig weekend voor ons zou worden, omdat onze auto niet het beste uit de verf komt op een dergelijk circuit, al was het resultaat uiteindelijk top. Het was ook een lastige race met een heel lange stint op de mediumband en een fikse regenbui. Dat laatste is niet per se iets waar je vrolijk van wordt als je in Monaco aan de leiding rijdt."

Na de reeks van overwinningen van Red Bull Racing vragen veel volgers van de Formule 1 zich af of de renstal alle races zou kunnen winnen. "Als we kijken naar onze snelheid op dit moment, denk ik dat we alle races zouden kunnen winnen. Maar het is erg onwaarschijnlijk dat het ook lukt, want er gebeurt altijd veel tijdens een weekend en iedereen maakt weleens een foutje", zo denkt Verstappen.

"Maar we willen natuurlijk altijd proberen te winnen, dat is het doel. Uiteindelijk willen we dan net als vorig jaar weer allebei de wereldtitels winnen en daar gaan we vol voor. Bovendien geniet ik er enorm van om in deze auto te rijden", zo vult de leider in het wereldkampioenschap aan.

Kunstgras: niet van echt gras te onderscheiden

Kunstgras verovert de buitenruimte. Steeds vaker kom je kunstgras tegen op sportvelden, tuinen en bedrijventerreinen. Wil jij je tuin op de schop gooien en pak je het graag realistisch en duurzaam aan? Stap over op kunstgras zonder zichtrichting en ga voor een kunstgrassoort die niet van echt te onderscheiden is. Wat maakt het aantrekkelijk om je tuin aan te kleden met kunstgras?


Wat is de non-direction techniek bij kunstgras?

Kunstgras heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dankzij de non-direction techniek oogt kunstgras nog natuurlijker en daarom draagt het ook wel de naam multidirectioneel kunstgras. Net als bij echt gras staan de grassprieten alle kanten op en dit draagt bij aan een realistische uitstraling. Bij een natuurlijk gazon verschillen grassprieten in lengte, structuur en kleur. Dit is bij non-direction kunstgras ook het geval. De grasvezels in deze kunstgrassoort zijn dusdanig geplaatst en gedraaid zodat het niet onderdoet voor echt gras!


Realistische uitstraling

Bekijk je het visueel, dan is er nauwelijks verschil te zien tussen kunstgras en een natuurlijk gazon. Vanuit welke hoek je ook naar kunstgras kijkt, het ziet er geloofwaardig uit. De vleugen - die je bij oudere kunstgrassoorten wel tegenkomt - zijn er nagenoeg uit. Deze onderdelen bepalen de richting van de grassprieten, maar dit is bij non-direction kunstgras niet langer het geval. 


Multidirectioneel kunstgras is duurzaam en neigt naar perfectie

Non-direction kunstgras is overigens hartstikke duurzaam, want een natuurlijke grasmat dien je zorgvuldig te onderhouden. Behalve maaien ben je vaak ook druk met bemesten, verticuteren en sproeien. Ga je voor multidirectioneel kunstgras, dan hoef je dit normaliter nooit meer te vervangen. Dit in tegenstelling tot een natuurlijk gazon. Op die manier komt deze kunstgrassoort dus heel dicht bij perfectie! 


Welke voordelen biedt kunstgras nog meer?

Kunstgras is een prima vervanging voor een natuurlijk gazon, want het oogt altijd groen en fris. Verder is het een uitkomst voor mensen die last hebben van hooikoorts of allergieën. Daarnaast is kunstgras ook aantrekkelijk voor de toekomst, want het voert regenwater snel en effectief af. Een betegelde tuin leidt bij hevige regenval al snel tot wateroverlast. Nog een goede reden om te kiezen voor kunstgras!


Kunstgras leggen in je tuin, hoe doe je dat?

Non-direction kunstgras aanbrengen in je tuin? Zorg altijd voor een zandbed van ongeveer tien centimeter zodat regenwater snel de grond inzakt. Na het aanbrengen van een wortel- of stabilisatiedoek tegen de groei van onkruid, bevestig je de aangeschafte kunstgrasmatten met kunstgrashaken. Leg je meerdere stukken naast elkaar, let er dan wel op dat je alles in dezelfde richting legt. Tot slot: dit karwei voor je eenvoudig zelf uit, eventueel met hulp van een familielid of vriend!

Heitinga weg als hoofdtrainer bij Ajax

John Heitinga moet vertrekken als hoofdtrainer bij Ajax, zo meldt AT5. De coach maakt plaats na de teleurstellende resultaten van de afgelopen maanden. Heitinga kon Ajax niet verder brengen dan een derde plaats in de Eredivisie.

Daarmee komt een einde aan vier turbulente maanden voor de jonge trainer. Hij nam het stokje over van Alfred Schreuder, die in mei ontslagen werd omdat Ajax al veel punten verspeelde in de competitie. Heitinga kon de achterstand op Feyenoord en PSV niet meer ongedaan maken. Geen competitietopper werd gewonnen, in de Europa League vloog Ajax eruit tegen Union Berlin.

Ajax werd derde in de competitie en haalde geen Champions League, iets waar de Amsterdammers al sinds geruime tijd een abonnement op hadden. Heitinga haalde nog wel de bekerfinale tegen PSV, maar ook die ging verloren.

Technisch directeur Sven Mislintat zou Heitinga nu te verstaan hebben gegeven dat zijn tijd als hoofdcoach erop zit. Of Heitinga aan de club verbonden blijft is vooralsnog onzeker.

Oeganda tekent anti-homowet, doodstraf bij meerdere keren homo-seks

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft deze week een aangepaste versie van de anti-homowet van het land ondertekend, hierin is de doodstraf opgenomen voor het herhaaldelijk hebben van homoseksuele seks.

Het Oegandese parlementslid Asuman Basalirwa beweerde dat het parlement "geen andere keuze had" dan het wetsvoorstel tot wet te maken. Het nieuws veroorzaakte protesten in heel Afrika ter ondersteuning van de LGBTQ2-gemeenschappen in Oeganda.

Hoewel relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht al illegaal waren in Oeganda en 30 andere Afrikaanse landen, heeft Museveni's goedkeuring een van 's werelds strengste anti-LGBTQ2-wetten in werking gesteld. Oegandese mensenrechtenadvocaten en -activisten hebben zich sindsdien verzameld om een petitie in te dienen tegen de wet, die ze 'ongrondwettelijk' noemden.

Contant geld opnemen wettelijk geregeld door Kaag

De cashloze samenleving rukt op. De digitalisering van het betalingsverkeer, met pinnen en mobiel betalen, verdringt het gebruik van contant geld. Sigrid Kaag, minister van Financiën, vindt dat het overal in het land mogelijk moet blijven om gratis contant geld op te nemen bij Geldmaat-automaten. Ze wil de banken hiertoe verplichten en de beschikbaarheid van contant geld wettelijk regelen, liefst voor het eind van 2023.

De toegang tot contant geld is van wezenlijk belang, aldus Kaag. "Niet iedereen vindt de weg in het digitale betalingsverkeer. Voor hen moet contant geld beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven. Daarnaast is contant geld bij storingen in het elektronisch betalingsverkeer een belangrijke terugvaloptie."

Top Moldavië: 50 landen tonen eenheid, Moskou woest

Europese leiders zijn in Bulboaca om te praten over veiligheid, energie en samenwerking, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en conflicten als Kosovo-Servië of Nagorno-Karabach.

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne staat bovenaan de agenda van de tweede bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap, die vandaag in Moldavië plaatsvindt.

'Moldavië is niet alleen' - is het motto van de topontmoeting waar naar verwachting staatshoofden en regeringsleiders van bijna 50 Europese landen en de hoofden van de EU-instellingen elkaar ontmoeten. 

Op de bijeenkomst in Bratislava, betoogde Zelenskyy het belang van het lidmaatschap van Oekraïne in de NAVO, bedankte het Moldavische volk voor het verwelkomen van Oekraïense vluchtelingen en zei dat zowel Oekraïne als Moldavië voorbestemd zijn om "schouder aan schouder" te werken om zich aan te sluiten bij de EU.

De keuze om de tweede top van de Europese Politieke Gemeenschappen te houden in Moldavië, in Bulboaca, ongeveer 20 kilometer van de grens met Oekraïne, is van grote symboliek. Het wordt gezien als een krachtige boodschap aan het Kremlin dat elke bedreiging van de soevereiniteit van de land niet onbeantwoord zal blijven.

Josep Borrell, hoofd Europese diplomatie, merkte op: "Rusland is hier niet, niet omdat we Rusland niet willen uitnodigen, maar omdat het Rusland van Poetin deze gemeenschap heeft uitgesloten door deze aanval te lanceren, deze ongerechtvaardigde oorlog tegen Oekraïne."

Rusland heeft zijn woede uitgesproken over de Europese topontmoeting in de ex-Sovjetrepubliek Moldavië. "Oekraïne is een bruggenhoofd geworden in de oorlog tegen Rusland (...)", zei de Russische inlichtingenchef Alexander Bortnikov, volgens het staatspersbureau TASS. Vervolgens voegde hij eraan toe: "Het Westen zet Moldavië actief onder druk om deel te nemen aan het Oekraïense conflict."

Moldavië, het armste land van Europa, omringd door Oekraïne en Roemenië, wil tegen het einde van het decennium lid worden van de EU en heeft consequent zijn steun uitgesproken voor Oekraïne en vluchtelingen die op de vlucht zijn voor oorlog opgenomen.

President Maia Sandu zei dat een van de hoofddoelen van de top was om "de vrede op het continent te herstellen" en de democratie in Moldavië en Oekraïne te beschermen tegen bedreigingen van Rusland.

Sandu heeft de laatste tijd herhaaldelijk geklaagd over inmenging en geplande couppogingen door Russische geheime diensten in haar land.

Zweden voert nieuwe antiterreurwetten in om toe te mogen treden tot NAVO

In Zweden zijn nieuwe antiterreurwetten van kracht geworden. Daarmee komt men Turkije tegemoet, dat strengere wetten heeft geëist als voorwaarden om Zweden toe te laten tot het NAVO-lidmaatschap.

Vanaf nu is het in het Scandinavische EU-land strafbaar om deel te nemen aan een terroristische organisatie, deze te financieren of anderszins te ondersteunen. Overtredingen kunnen leiden tot gevangenisstraffen van meerdere jaren.

Ook Hongarije heeft de toetreding van Zweden niet geratificeerd. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Billström eist nu dat de twee landen hun toestemming geven. Alle beloftes zijn waargemaakt.

Tijdens informeel overleg in Oslo spraken verschillende ministers van Buitenlandse Zaken uit andere landen de hoop uit dat Zweden tegen de tijd van de NAVO-top in Vilnius begin juli volwaardig lid zou zijn.

Zweden en Finland hebben in mei 2022 het NAVO-lidmaatschap aangevraagd. Finland werd begin april toegelaten. Zweden daarentegen is nog steeds niet geratificeerd door Turkije en Hongarije.

Ophef over Dubbelfrisss Pornstar Martini

Er is grote ophef over het nieuwste drankje van Dubbelfrisss: de Pornstar Martini! Sommige ouders denken namelijk dat ze dan later veel te makkelijk naar de echte drank overstappen. Twitter-celeb Mirthe probeert het drankje uit in Utrecht!

Sabalenka en Pegula naar derde ronde Roland Garros, Garcia sneuvelt

Tennisster Aryna Sabalenka heeft zich zonder al teveel problemen geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De Wit-Russische nummer twee van de wereld stuurde landgenote en qualifier Iryna Shymanovich met 7-5, 6-2 terug naar huis en neemt het hierna op tegen de Russische Kamilla Rakhimova.

Ook de Amerikaanse Jessica Pegula, de nummer drie van de wereld, is weer een stap verder: ze won set één tegen Camila Giorgi met 6-2, waarna de Italiaanse geblesseerd op moest geven. De Russische Daria Kasatkina (9) was met 6-3, 6-4 een maatje te groot voor de Tsjechische Marketa Vondrousova, die in 2019 de Roland Garros-finale als uitschieter had.

Het doek viel voor de thuisfavoriete in het vrouwentoernooi: Caroline Garcia, als vijfde geplaatst, ging met 6-4, 3-6, 5-7 onderuit tegen de Russische Anna Blinkova, die in ronde drie de Oekraïnse Elina Svitolina tegenover zich heeft staan. Liudmila Samsonova (15), eveneens een Russische ging met 6-4, 5-7, 5-7 onderuit tegen landgenote Anastasia Pavlyuchenkova, die Anastasia Potapova nóg weer een Russische treft.

Tennisser Griekspoor na thriller onderuit op Roland Garros, Alcaraz door

Voor tennisser Tallon Griekspoor is het toernooi op Roland Garros voorbij. De Nederlander vocht op het gravel van Parijs een meer dan 4,5 uur lange strijd uit tegen de als dertiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz, maar gaf een voorsprong uit handen en dolf het onderspit: 3-6, 7-5, 7-6 (13), 6-7 (5), 4-6.

Wereldranglijstaanvoerder Carlos Alcaraz moest zowaar een set inleveren bij Taro Daniel, maar rekende verder vrij soepel af met de Japanner: 6-1, 3-6, 6-1, 6-2. Veelvoudig Grand Slam-winnaar Novak Djokovic, derde op de plaatsingslijst, stuurde Marton Fucsovics met 7-6 (2), 6-0, 6-3 terug naar Hongarije, terwijl de Griek Stefanos Tsitsipas (5) met 6-3, 7-6 (4), 6-2 won van de Spanjaard Roberto Carballes Baena.

Het was sowieso geen dag voor verrassingen: de als zevende geplaatste Rus Andrey Rublev klopte de Fransman Corentin Moutet met 6-4, 6-2, 3-6, 6-3 en landgenoot Karen Khachanov (11) klopte de Moldavische qualifier Radu Albot met 6-3, 6-4, 6-2. De Brit Cam Norrie speelde tegen de Franse qualifier Lucas Pouille, die hem met 6-1, 6-3, 6-3 weinig in de weg zat.

FOK! Wat een weer: bewolking in het noorden

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De dag begint vandaag met veel bewolking maar zonder neerslag. Naarmate de dag vorderd komt de zon steeds meer tevoorschijn. Vamiddag is het in het noorden nog bewolkt, hoe meer naar het zuiden, hoe meer zon er is. De temperaturen liggen tussen de 13 graden op de wadden tot 22 in het zuidoosten. De wind komt uit het noorden en is matig.

Vanavond hetzelfde beeld: bewolking in het noorden, in het zuiden de zon. In de nacht naar vrijdag is de minimumtemperatuur een graad of 7. Morgen wederom een droge dag met gewlijkwaardige temperaturen. De komende dagen blijf het droog en is er veel zon, volgende week mgelijk temperaturen van 27 tot 28 graden.

Tot morgen!


Zonsondergang bij de Zuidschermer. (Foto: Pukeko)
Zonsondergang bij de Zuidschermer. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Biedt de koning straks excuses aan tijdens slavernijherdenking?

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte: alle drie zijn ze op 1 juli in het Oosterpark bij de Nationale Herdenking van het Slavernijverleden. Grote vraag blijft nog even of ook de koning zijn excuses zal gaan aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Zo meldt AT5.

Het Keti Koti Festival viert op feestelijke wijze de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Er wordt een hoge opkomst verwacht. Daarom is het Keti Koti Festival dit jaar op het Museumplein en niet, zoals eerder, in het Oosterpark.

De herdenking is het officiële begin van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Het is een bijzonder jaar, omdat de slavernij 160/150 jaar geleden is afgeschaft. De herdenking duurt van 14.00 tot 15.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO1.

"We kijken ernaar uit, maar ik weet niet wat we kunnen verwachten", zegt de voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee), Linda Nooitmeer, woensdag tijdens de presentatie van de herdenking.

"De excuses van meneer Rutte waren spot on, en tegelijkertijd is er de symbolische waarde van de koning, die blijft. En natuurlijk maakt het ook heel veel uit als de koning excuses maakt", blikt Nooitmeer toch een beetje vooruit.

Reparatie en herstel
Bij het NiNsee geven ze het kabinet nog steeds een compliment voor de ingeslagen weg, maar zijn er ook zorgen over de voortgang van het verhaal achter de komma, waar Rutte het over had tijdens zijn excuses namens de overheid vorig jaar december.

"Dat het proces achter de komma niet versmald wordt tot antiracisme alleen, maar dat we echt ook breder kijken. De impact van de periode van 1500 tot 1 juli 1873 op nu", zegt NiNsee-directeur Urwin Vyent.

Het NiNsee wil dat er concreet werk gemaakt gaat worden van "reparatie en herstel". Daar is geld voor nodig, maar ook een cultuuromslag.

"Als we het hebben over onderadvisering, racisme op de werkvloer of uitsluiting bij het zoeken van een woning, dat heeft wel te maken met hoe je naar mensen kijkt. En als er nu in beleid iets moet veranderen, dan moet ook de persoon zelf, want mensen maken beleid, die moeten ook iets doen in hun mind. En dat is een taai proces", aldus Nooitmeer.

Kwart van de 18- tot 25-jarigen te zwaar

Van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar had 17 procent in 2022 overgewicht. Vooral 18- tot 25-jarigen zijn vaak te zwaar. Een kwart van deze jongeren had overgewicht, waarvan 7 procent ernstig overgewicht (obesitas). Dit meldt het CBS in het kader van de Landelijke Jeugdmonitor op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2022, in samenwerking met het RIVM.

Het percentage kinderen en jongeren met overgewicht is toegenomen. In 2014 had 15 procent van de 2- tot 25-jarigen overgewicht. De toename is vooral te zien bij 18- tot 25-jarigen: van 21 procent in 2014 naar 25 procent in 2022. Het aandeel jongeren met obesitas is sinds 2014 gelijk gebleven.

Jongeren met herkomst buiten Europa vaker te zwaar
Jongeren met een Nederlandse herkomst hebben het minst vaak overgewicht (15 procent). Bij jongeren met een herkomst buiten Europa komt overgewicht met 24 procent het vaakst voor. Jongens en meisjes hebben ongeveer even vaak overgewicht.

Naast de leeftijd van de jongere speelt ook het opleidingsniveau van de ouders en de vraag of ouders zelf overgewicht hebben een rol bij (ernstig) overgewicht onder jongeren. Zo kwam in 2018/2021 onder 2- tot 12-jarigen met ouders die maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond obesitas drie keer meer voor dan onder kinderen met ouders die hbo of universiteit hebben afgerond. Ook bij kinderen met minstens één ouder met obesitas komt (ernstig) overgewicht vaker voor.

Jongeren met overgewicht voldoen minder vaak aan de beweegrichtlijnen
Bijna de helft van de jongeren van 4 tot 25 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Kinderen van 4 tot 12 jaar voldoen vaker aan de beweegrichtlijnen dan jongeren van 12 tot 18 jaar (57 tegen 33 procent). Onder 18- tot 25-jarigen voldoet 51 procent aan de richtlijnen.

Jongeren met (ernstig) overgewicht voldoen minder vaak aan de beweegrichtlijnen: 44 procent van de jongeren met overgewicht voldoet aan deze norm en 40 procent van de jongeren met obesitas. Jongeren van 12 tot 18 jaar met overgewicht voldoen het minst vaak aan de richtlijnen (29 procent).

Hypersonische slee knalt met Mach 8.6 (10.614 km/h) over rails

De opname van deze High Track Test is al enige jaren oud maar het beeld en geluid blijven indrukwekkend.

Hoewel het zelfs op halve snelheid moeilijk is waar te nemen, zie je hieronder de unieke beelden van ontwikkelingen van de Amerikaanse luchtmacht op het gebied van defensietechnologie.

De geheime tests die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd en zelfs een paar wereldrecords hebben gebroken, hebben zelfs de meest slimme webdetectives aan het denken gezet over wat de technologie achter de experimenten zou kunnen zijn.

Het 'huilende' geluid wat je hoort zijn de rails waarbij de rails zingen of een hoog geluid maken dat met de slee lijkt te bewegen, staat bekend als het 'baan resonantie' of 'baanzang' -effect tijdens zo'n High Track Test van Holloman Air Force Base:

Geluidsopname haalt Trump's verklaring over 'classified documents' onderuit

Het Amerikaanse openbaar ministerie heeft een tape uit 2021 in handen gekregen waarop Trump toegeeft dat hij geheime documenten in zijn bezit heeft. Ook geeft hij op de tape aan dat hij de documenten niet heeft gedeclassificeerd. Hiermee heeft is een groot deel van zijn verdediging in één klap onbruikbaar geworden. 

Federale aanklagers hebben een audio-opname verkregen van een bijeenkomst in de zomer van 2021 waarin voormalig president Donald Trump erkent dat hij een geheim document van het Pentagon over een mogelijke aanval op Iran in zijn bezit had, vertelden meerdere bronnen aan CNN.

Uit de opname blijkt dat Trump begreep dat hij geheim materiaal bezat nadat hij het Witte Huis had verlaten, volgens meerdere bronnen die bekend zijn met het onderzoek. De opname suggereert dat Trump de informatie zou willen delen, maar zich bewust is van zijn beperkingen om dit te doen na zijn presidentsschap.

Een bron zei dat het relevante gedeelte over het Iran-document ongeveer twee minuten duurt, en een andere bron zei dat de discussie daarover een klein onderdeel is van een veel langere vergadering.

Speciaal aanklager Jack Smith, die het onderzoek van het ministerie van Justitie naar Trump leidt, heeft zich op de bijeenkomst geconcentreerd als onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek naar de omgang door Trump met nationale veiligheidsgeheimen. Bronnen beschrijven de opname als een "belangrijk" bewijsstuk in een mogelijke zaak tegen Trump, die herhaaldelijk heeft beweerd dat hij presidentiële gegevens in zijn bezit mocht hebben en documenten "automatisch" kon declassificeren.

De opname die nu in handen is van aanklagers laat zien dat ze niet de acties van Trump onderzoeken met betrekking tot geheime documenten die zijn teruggevonden in zijn Mar-a-Lago-resort in Florida, maar ook naar wat er een jaar eerder in Bedminster gebeurde.      


Tara Reade naar Rusland verhuisd

Tara Reade, de voormalige assistent van de Senaat die president Biden beschuldigde van aanranding toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap in 2020, zei dinsdag dat ze naar Rusland is verhuisd en daar het Russisch staatsburgerschap wil aanvragen, volgens Sputnik, een door de Russische regering gerunde nieuwssite.

Mevr. Reade vertelde op Sputnik tijdens een persconferentie dat hoewel het haar "droom is om te leven" in zowel de Verenigde Staten als Rusland, ze nu voor Rusland kiest omdat ze zich daar "omringd door bescherming en veiligheid" voelt.

In 2019 beschuldigde Reade, die in 1993 korte tijd als stafassistent werkte in het Senaatskantoor van Biden, hem ervan haar onzedelijk te hebben betast. Toen Biden zich in 2020 door ging naar de presidentsverkiezingen, beschuldigde ze hem van aanranding. Biden ontkende ronduit haar aantijgingen. In mei 2020 liet een spraakmakende advocaat uit het #MeToo-tijdperk, Douglas H. Wigdor, Reade vallen als cliënt omdat haar geloofwaardigheid zwaar onder vuur lag.

Turkse Lira duikelt verder naar beneden

De Turkse lira noteerde een nieuw dieptepunt, doordat investeerders vrezen dat Erdogan de Turkse financiële markten strak blijft regisseren. 1 dollar is nu meer dan 20 Turkse lira waard.

Maandagochtend voorspelde de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley dat de Turkse munt dit jaar verder zou dalen en sneller dan eerder verwacht het dieptepunt van 26 of zelfs 28 Lira per US dollar zou bereiken. 

Mike Pence gaat strijd aan met Trump en wil president worden

Volgens Amerikaanse media zal ex-vicepresident Mike Pence volgende week officieel deelnemen aan de race om het Witte Huis en zijn voormalige baas Donald Trump uitdagen in de Republikeinse voorverkiezingen.

Op woensdag 7 juni, de dag van zijn 64e verjaardag, publiceert Pence een video, neemt hij deel aan een bijeenkomst in Des Moines, Iowa en zal hij bij CNN te zien zijn, zo vertelden familieleden, op voorwaarde van anonimiteit, aan NBC en anderen.

Sevilla wint na penalty's zevende Europa League

Sevilla heeft voor de zevende keer in de clubhistorie de Europa League veroverd. De Spanjaarden waren in de finale in Boedapest na strafschoppen te sterk voor AS Roma.

Na iets meer dan een half uur spelen kwam AS Roma in de Puskás Aréna in Boedapest op voorsprong. Gianluca Mancini zette met een prachtige pass Paolo Dybala alleen voor het doel, waarna de Argentijnse spits voor de openingstreffer zorgde.

Vlak voor rust was Sevilla dicht bij de gelijkmaker. Aanvoerder Ivan Rakitic raakte de paal. Tien minuten in de tweede helft was het wel gelijk. Uit een voorzet over rechts kreeg werkte Mancini de bal in het eigen goal en liet daarbij zijn eigen doelman kansloos. Mede doordat de VAR een strafschop voor Sevilla introk en ze bij Roma in een scrimmage een driedubbele kans misten moest er na negentig minuten verlengd worden. Ook daar vielen geen doelpunten ondanks de nodige extra tijd en moesten de strafschoppen de beslissing brengen.

In die strafschoppenreeks maakte Sevilla geen fout, terwijl bij AS Roma zowel Mancini als Roger Ibañez miste. Gonzalo Montiel leek het nog even spannend te maken. De Argentijnse verdediger miste in eerste instantie zijn strafschop, maar mocht die overnemen doordat de doelman van AS Roma te vroeg van zijn lijn was afgegaan en schoot vervolgens wel raak en bezorgde Sevilla de zevende Europa League uit de geschiedenis.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.