F1: Verstappen pakt poleposition in Monaco

Max Verstappen heeft poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Monaco. De Nederlander was in de straten van het Prinsdom na een fenomenale kwalificatie met een tijd van 1.11,365 een fractie sneller dan Fernando Alonso en Charles Leclerc. Nyck de Vries eindigde op een goede twaalfde plek, terwijl Sergio Perez al in het eerste deel crashte en achteraan moet vertrekken.

Vrijwel alle coureurs gingen direct naar buiten in het eerste deel van de kwalificatie om maar zo snel mogelijk een tijd op de klokken te zetten voor het geval er een code rood zou komen. Deze kwam er ook nadat Perez zijn Red Bull in de eerste bocht in de muur zette en de bolide flink beschadigde. Nadat de baan weer vrijgegeven was werden de tijden rap sneller en moet iedereen vol aan de bak om door te gaan naar het volgende deel. Uiteindelijk vielen Logan Sargeant, Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Guanyu Zhou en Perez buiten de boot.

In deel twee was hetzelfde beeld te zien als in het eerste deel. Het tempo werd langzaam opgevoerd waarbij veel coureurs meerdere ronden op dezelfde set banden kon rijden. Lando Norris raakte de muur, beschadigde zijn auto, maar ging uiteindelijk wel door naar het laatste deel. Dat gold niet voor Oscar Piastri, De Vries, Alexander Albon, Lance Stroll en Valtteri Bottas.

Verstappen wilde in Q3 meteen de snelste tijd neerzetten, maar zag Alonso er fors onder duiken, een tweede run leverde hem wel de eerste plek op. Daarna werd het spannender en spannender, want eerst verraste Esteban Ocon iedereen, daarna ging Leclerc er onder door, gevolgd door Alonso. Verstappen lag in zijn laatste run twee tienden achter op de tijd van Alonso, maar een fantastische laatste sector mét het raken van de muur bracht de Nederlander alsnog zijn eerste poleposition ooit op Monaco. Alonso start als tweede, voor Leclerc, Ocon, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Pierre Gasly, George Russell, Yuki Tsunoda en Norris die nog wel enkele rondes kon rijden.