Giro: Etappe 20 - Monstertijdrit als laatste kans op actie

De Giro d'Italia is bijna voorbij. De heren klassementsrenners hebben negentien etappes lang grotendeels gewacht om iets te proberen, op af en toe een kort speldenprikje na, dus vandaag moet er wel íets gaan gebeuren. Een tijdrit staat op het programma, maar een normale wordt het zeker niet.

De heren gaan één voor één van start in Tarvisio, waar vandaan het eerst een kilometer of tien grotendeels vlak is. Daar ligt een tussenpunt en vanaf dat punt begint het ook écht: de klim op de Monte Lussari, een afgrijselijk monster. Ruim zeven kilometer aan gemiddeld ruim twaalf procent en dat is inclusief bijna twee kilometer waarin het niet echt stevig oploopt.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we weer alle details, zoals het stuk van 22% stijgingspercentage na een ruime kilometer. Dan zijn ze er niet vanaf, want het blijft kilometer na kilometer héél dik in de dubbele cijfers omhoog gaan, met richting de finish nog eens een strook van 22%. Totale waanzin, er gaan veel benen totaal uit elkaar ploffen.

De hekkensluiter in het klassement, Nicolas Dalla Valle, is om 11.30 uur de renner die het bal opent, om 12.14 uur sluit Davide Bais het eerste blok af. Daarna duurt het tot 13.50 uur voor Jose Joaquin Rojas blok twee opent, zodat iedereen uit blok één de berg kan verlaten. Edoardo Zambanini sluit het tweede blok om 14.29 uur af, waarna het derde en laatste blok om 16.05 uur afgetrapt wordt door Bob Jungels.

Het begint natuurlijk pas echt als de toppers aan de start verschillen: vanaf Bruno Armirail, zestiende in het klassement, zitten er drie minuten tussen de renners, in plaats van één. João Almeida opent de top-3 om 17.08 uur, gevolgd door Primoz Roglic en Geraint Thomas, die 26 en 59 seconden moet verdedigen op Roglic en Almeida.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)