Musk's Neuralink mag experimenteren met hersenimplantaten bij mensen

Neuralink, een start-up mede opgericht door Elon Musk, mag experimenteren op mensen. Dat heeft de Amerikaanse medische toezichthouder FDA besloten. Zo meldt de NOS

Het bedrijf ontwikkelt onder meer hersenimplantaten waarmee verlamde mensen kunnen communiceren met computers. Deze technologie die Neuralink gebruikt, wordt een 'Brain-Computer Interface' (BCI) genoemd. Hierbij wordt een computerchip in iemands hersenen geplaatst. Via deze chip kan met een computer communiceren en zo taken uit laten voeren. Zo kan men berichten laten typen door aan de woorden te denken en is het mogelijk om zonder muis programma's te openen.

Tot nu toe zijn de prototypes ter grootte van een muntstuk alleen in dieren geïmplanteerd. Het bedrijf werkt aan een hersenimplantaat dat volgens het bedrijf neurologische ziekten kan genezen en verlamde mensen weer kan laten lopen. Begin 2022 wees de FDA een eerste aanvraag voor een klinische studie bij mensen af, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de veiligheid van het implantaat.