De Balie-directeur Yoeri Albrecht vliegt journalist aan na kritische vraag

De directeur van debatcentrum De Balie, Yoeri Albrecht, ging gisteren even behoorlijk tekeer tegen een journalist nadat hem een aantal kritische vragen werden gesteld. Op sociale media is een video te zien waar Albrecht de journalist aanvliegt en de microfoon uit zijn handen rukt. Nadat het vandaag online kwam duurde het niet lang voordat Albrecht zijn excuses aanbood. Zo meldt AT5.

Op het Leidseplein werd donderdag door De Balie samen met burgemeester Halsema een Russische tank onthuld die door Oekraïense soldaten kapot is gemaakt. Het doel van het debatcentrum is om het gesprek aan te wakkeren over democratie en de kwetsbaarheid daarvan. De meningen hierover liepen uiteen, waarbij het kritische geluid vond dat de stad hiermee een partijdig standpunt inneemt. 

Gesprek met handen
Burgemeester Halsema gaf een speech, waarna er een discussie ontstond. Kort hierna vroeg een journalist van Left Laser aan de directeur van De Balie over hun geldstromen. "Hebben jullie projectfinanciering uit de Navo?", vroeg hij. Hier reageerde Albrecht op dat hij de journalist graag een andere keer ziet, andere dingen moest doen, zich omdraaide en richting De Balie aan de overkant van de straat liep. De journalist ging achter hem aan en zei, "maar even serieus open kaart, hier voor het debatcentrum De Balie." Dit schoot bij Albrecht kennelijk in het verkeerde keelgat, hij greep de verslaggever in zijn nek en trok de microfoon hardhandig uit zijn handen.

'Van journalisten blijf je af'
Thomas Bruning, de algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en verbonden aan Persveilig, schrijft op Twitter dat hem een royaal excuus op zijn plaats lijkt. "Wat hieraan vooraf is gegaan weet ik niet, maar wat ik hier zie is onbegrijpelijk en kwalijk. Van journalisten blijf je af."

Albrecht heeft, ook op Twitter, gereageerd op zijn actie. "Ik had nooit zo moeten reageren op deze journalisten. Hiervoor bied ik mijn excuses aan. Het is van groot belang dat journalisten hun werk kunnen doen en met respect in gesprek blijven."

Het is niet duidelijk wat er aan het incident vooraf gegaan is. Albrecht is vooralsnog niet beschikbaar voor een reactie. 

Zie ook: Russische kapotte tank op Leidseplein roept veel verschillende emoties op