Pakje peuken zaterdag naar bijna ¤ 9,50

Vanaf zaterdag 1 april stijgen de prijzen van sigaretten en andere tabaksproducten opnieuw flink. De accijnsverhoging, bedoeld om het aantal rokers te laten dalen, zorgt voor een prijsstijging van 1,22 euro per pakje met twintig sigaretten, waardoor de prijs uitkomt op 9,42 euro. Volgend jaar komt hier nog eens 1,22 euro bovenop.

De prijsstijging is niet meteen merkbaar voor alle rokers, omdat leveranciers tot uiterlijk 1 juni hun oude voorraad tegen de huidige prijs aan tabakswinkels mogen verkopen.

De overheid hoopt met de accijnsverhoging de staatskas flink te spekken het aantal rokers verder terug te dringen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) benadrukt dat 80 procent van de rokers wil stoppen en dat de overheid hen hierin zoveel mogelijk wil steunen.

Naast de prijsverhoging zijn er ook steeds minder plekken waar sigaretten gekocht of gerookt mogen worden. Het kabinet heeft als doel om in 2040 een rookvrije generatie te bereiken, wat betekent dat geen enkele jongere dan nog begint met roken.

De maatregelen lijken hun vruchten af te werpen; vorig jaar rookte 18,9 procent van de achttienplussers, terwijl dit een jaar eerder nog 20,6 procent was.

Waarom er niet meteen 100 euro per pakje op de prijs wordt gedaan om het doel al direct te halen is onduidelijk.