Ex-president Trump aangeklaagd, wil dinsdag naar rechter

Een grand jury in Manhattan stemde voor een strafrechtelijke aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president Trump. Dat maakte zijn verdediging bekend. Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis is een voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk aangeklaagd.

Update 21.30 uur: De voormalige Amerikaanse president Trump wil in verband met zijn aanklacht volgende week dinsdag voor de bevoegde rechtbank in New York verschijnen. Dat maakte zijn advocaat bekend op de Amerikaanse televisie. De aanklager ging akkoord dat er geen handboeien gebruikt zouden worden tijdens de zitting.

Eerdere berichtgeving: Volgens de verdediging van Donald Trump heeft een grand jury in Manhattan voor gestemd om de voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk aan te klagen.Trump-advocaat Susan Necheles bevestigde donderdagavond relevante berichten in de media. Joe Tacopina, een andere advocaat van Trump, vertelde de AP dat hem was verteld dat de jury had besloten over de eerste aanklacht tegen een voormalige president in de geschiedenis van de VS. De exacte omschrijving van de aanklacht is nog niet bekend.

De aanklacht, die tot nu toe achter slot en grendel is gehouden door het verantwoordelijke parket, zal waarschijnlijk in de komende dagen worden gepubliceerd, meldt de "New York Times", daarbij verwijzend naar verschillende mensen die bekend zijn met de zaak.

Trump betrokken bij zwijggeldaffaire
Een proces en een mogelijke veroordeling die de Republikein enkele jaren gevangenisstraf zou kunnen opleveren, zouden zijn plannen om opnieuw president te worden in gevaar kunnen brengen - als men kijkt naar de steun van zijn partij. Puur juridisch gezien zou Trump theoretisch ook als veroordeelde crimineel zich kandidaat kunnen stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, benadrukken juridische experts.Trump heeft elke beschuldiging ontkend en heeft het onderzoek ook in het openbaar afgekraakt. Een andere bron zei dat Trump zich  naar verwachting zelf in de komende week bij de autoriteiten zou aangeven, aldus het AP. Deze persoon wenste anoniem te blijven. 

De zonen van Trump spreken van politieke vervolging
Trumps zoon Eric zei op het online platform Truth Social dat de aanklacht gericht was tegen een "politieke tegenstander in een verkiezingsjaar". Ook de oudste zoon van Trump, Donald Trump Jr., schreef op Truth Social dat de regering actie onderneemt tegen haar "politieke vijanden".

De grand jury onderzoekt al maanden beschuldigingen van zwijggeldbetalingen door Trump aan pornoactrice Stormy Daniels en voormalig Playmate Karen McDougal. Volgens hun verklaringen hadden beiden seksuele ontmoetingen met Trump – wat hij ontkent. Het is bijvoorbeeld de vraag of de geldstromen in strijd waren met de wetgeving inzake campagnefinanciering.