Bagnaia domineert Grand Prix van Portugal, Marquez kegelt thuisheld onderuit

Het MotoGP-seizoen is zondag écht van start gegaan op het circuit van Portimão. Na de sprint op zaterdag werd zondag dan echt de Grand Prix van Portugal verreden, wat flink wat stof tot discussie opleverde en nét achter het podium ook een hele mooie strijd.

We begonnen met polesitter Marc Marquez, Francesco Bagnaia en Jorge Martin op de eerste startrij, gevolgd door Miguel Oliveira, Jack Miller, Maverick Viñales, Marco Bezzecchi, Luca Marini en Johann Zarco. Oliveira kende een topstart en nam de leiding, voor Martin, Bagnaia, een zeer agressieve Marquez, Viñales, Miller en Bezzecchi.

Vroeg in de race probeerde Marquez weer eens op zijn tegenwoordig kenmerkende véél te agressieve manier Martin in te halen, waarbij hij uiteraard te laat remde, tegen Martin aan kwam en Oliveira hard onderuit beukte. De Portugees leek daarbij geblesseerd te raken, voor Marquez was de race ook klaar, gevolgd door een striemend fluitconcert door het thuispubliek - Martin ontsnapte, maar zakte wel dik tien plekken terug.

Bagnaia had na de commotie de leiding in handen en kreeg de opmerkelijk sterke Viñales achter zich aan, terwijl Bezzecchi en Alex Marquez in de achtervolging konden. Richting de slotfase werkte Bagnaia zich een beetje los van Viñales, die ook redelijk eenzaam zijn rondjes afwerkte. Bezzecchi deed dat op plek drie ook, Alex Marquez vocht een harde strijd uit om de vierde plek tegen vooral de KTM's van Brad Binder en Miller.

De overwinning van Bagnaia kwam niet echt meer in gevaar, Viñales werd tweede en Bezzecchi completeerde het podium. De felle strijd om plek vier werd gewonnen door Zarco, voor Alex Marquez, Binder en Miller.