Londense politie 'racistisch, vrouwenhater en homofoob'

In het Verenigd Koninkrijk heeft een onafhankelijk onderzoeksrapport van het Britse parlementslid Casey ernstige beschuldigingen geuit tegen de Londense politie.

Het rapport concludeert dat de Metropolitan Police institutioneel racistisch, vrouwonvriendelijk en homofoob is. Zo wordt geweld tegen vrouwen en meisjes niet serieus genomen en is het treiteren van vrouwen wijdverspreid binnen de dienst. Steeds opnieuw wisten ambtenaren en medewerkers de aandacht te trekken met racistische uitingen. Daarnaast is er een diepgewortelde homofobie, zegt het rapport letterlijk. Wangedrag en overtredingen door eigen agenten werden 'verdoezeld' waardoor zaken niet voor de rechter kwamen. 

De Britse premier Sunak heeft zijn ongenoegen uitgesproken over de bevindingen van het onderzoek. Het vertrouwen in de politie in de hoofdstad is momenteel enorm geschaad, legde hij uit. Minister van Binnenlandse Zaken Braverman riep de nieuw aangestelde Londense politieleiding op om de structurele problemen onder controle te krijgen. Politiechef Fowley zei dat alle probleempolitieagenten zouden worden ontslagen. Als gevolg hiervan riep parlementslid Casey op tot ingrijpende veranderingen in de autoriteit. Het is de taak van de politie om de burgers te beschermen - niet de taak van het publiek om zichzelf tegen de politie te beschermen.