'Rusland bouwt nieuwe verdedigingslinie in Oekra´ne'

Westerse functionarissen en analisten zien tekenen van de bouw van een nieuwe Russische verdedigingslinie in het noordoosten van Oekraïne. Door een uitgebreid tegenoffensief zijn de Oekraïense troepen door de vorige verdedigingslinie heen gebroken en probeerden ze ook verder op te rukken in het oosten van het land. In het tegenoffensief heeft Oekraïne grote gebieden heroverd in de regio Charkov, die grenst aan Rusland.

Het Britse ministerie van Defensie zei in zijn inlichtingenrapport dat Russische troepen een nieuwe verdedigingslinie hebben opgezet tussen de rivier de Oskil en de stad Svatove, ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van de op een na grootste stad van Oekraïne, Kharkiv.

Het offensief van het Oekraïense leger in het noordoosten gaat door. Moskou vindt het waarschijnlijk belangrijk om de controle over deze zone te behouden, omdat daar een belangrijke Russische bevoorradingsroute loopt. Het is waarschijnlijk dat Rusland het gebied hardnekkig zal verdedigen, maar het blijft onduidelijk of de Russen een nieuwe gezamenlijke aanval van Oekraïne daar zouden kunnen weerstaan.

Bovendien ligt deze lijn op de grens met de Donbass-regio van Luhansk, wiens "bevrijding" Rusland tot primair oorlogsdoel had verklaard. "Elk substantieel verlies van grondgebied in Luhansk zal ongetwijfeld de strategie van Rusland ondermijnen."

Het in Washington gevestigde denktank Institute for War Studies zei dat Oekraïense troepen de rivier de Oskil in de regio Kharkiv blijvenn oversteken om nog meer door Rusland bezet gebied te heroveren. Na het bekijken van satellietbeelden, suggereerde ISW dat het Oekraïense leger de rivier op de oostelijke oever bij Kupyansk overstak om daar artillerie te plaatsen.