Taliban roept de overwinning uit: chaos op vliegveld Kabul, VS sturen 1000 soldaten extra

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Taliban de belegering van de hoofdstad Kabul ingezet. De islamisten rukten van alle kanten op, volgens het ministerie.

Updates tot 22.40 uur: Een vooraanstaande vertegenwoordiger van de Taliban heeft de overwinning uitgeroepen van de radicale islamitische groepering in Afghanistan. Dit onverwachte succes is ongekend in de wereld, zei Mullah Baradar in een videoboodschap. De echte uitdagingen komen echter pas nu na de machtsovername: de Taliban moeten voldoen aan de verwachtingen van het volk en dienen door de problemen van de bevolking op te lossen.

Volgens het persbureau Reuters is het Amerikaanse ministerie van Defensie van plan om nog eens 1.000 soldaten naar Kabul te sturen om de evacuatie daar veilig te stellen. Dit zou betekenen dat de Amerikaanse strijdkrachten uit 6.000 soldaten zouden bestaan. Ondertussen lijkt de luchthaven in chaos te verkeren. Ook veel Afghaanse burgers zijn naar het vliegveld gekomen in de hoop met het vliegtuig het land uit te worden gehaald.

De Amerikaanse stafchef Mark Milley waarschuwde tijdens een telefoongesprek met senatoren dat terroristische groeperingen zoals Al Qaida zich veel sneller dan verwacht zouden kunnen hergroeperen in Afghanistan. Dat meldden de omroep CNN en het nieuwsportaal Axios zondag unaniem. Tijdens het telefoongesprek tussen hoge regeringsfunctionarissen en senatoren van beide partijen zou minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opnieuw de terugtrekkingsplannen hebben verdedigd. "We hebben aanzienlijke capaciteiten om een terugkerende terroristische dreiging uit Afghanistan het hoofd te bieden, en we zullen dat blijven doen", zei hij in een interview met NBC

Nadat president Ghani was gevlucht, namen de Taliban de controle over het presidentiële paleis over. Bovendien zou hun vlag bij het paleis zijn gehesen. De Afghaanse president Ashraf Ghani rechtvaardigde zijn vlucht uit het land met bezorgdheid over de veiligheid van de mensen in de hoofdstad Kabul. Hij vluchtte om "een vloed van bloedvergieten te voorkomen", zei Ghani op Facebook. Als hij was gebleven, zouden "talloze patriotten" zijn vermoord en Kabul vernietigd, voegde hij eraan toe, maar hij zei niet in welk land hij zich nu bevindt.

Niet alleen de evacuatie van westerse diplomaten en Afghaanse burgers gaat op volle toeren, ook veel Afghaanse burgers ontvluchten de hoofdstad. Op veel plaatsen heerst chaos. Vanaf het vliegveld zullen diplomaten, hun familieleden, veiligheidstroepen en andere burgers van westerse landen, evenals leden van hulporganisaties en enkele Afghaanse burgers de komende uren het land uit worden gevlogen.

De Britse premier Boris Johnson spreekt zich uit tegen de erkenning van een Taliban-regering door individuele landen. "We willen niet dat iemand de Taliban erkent", zegt Johnson. "We willen een uniforme mening, voor zover we die kunnen krijgen." Het is duidelijk dat er binnenkort een nieuwe regering in Afghanistan zal zijn", voegde Johnson eraan toe.

Estland wil dat de situatie in Afghanistan een onderwerp wordt in de VN-Veiligheidsraad. Er moet zo snel mogelijk een buitengewone vergadering worden bijeengeroepen, schreef de VN-vertegenwoordiging van het Baltische land op Twitter. Noorwegen heeft zich dit verzoek aangesloten. Beide landen zijn lid van het hoogste VN-orgaan. Het geweld moet worden gestopt en de partijen moeten vreedzaam onderhandelen.

Albanië en Kosovo willen tijdelijk Afghaanse vluchtelingen opvangen die gevaar lopen door de oprukkende Taliban in hun land. De Albanese premier Edi Rama en de Kosovaarse president Vjosa Osmani zeiden op Facebook dat dit een verzoek was van de VS. Het gaat om het opvangen van vluchtelingen die later naar de VS worden gebracht. Als NAVO-lid voel je je verplicht om solidariteit te tonen, zei Rama.

De veiligheidssituatie in Kabul verandert snel, ook op de luchthaven. Er zijn berichten dat de luchthaven onder vuur is komen te liggen, Amerikaanse burgers zijn geinstrueerd door hun ambassade om zich in veiligheid te brengen , " aldus een gepubliceerde waarschuwing. De veilige exploitatie van de luchthaven is een voorwaarde voor een aantal landen om hun personeel snel te kunnen uitvliegen zoals gepland.

Frankrijk wil zijn ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul open houden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat het wordt verplaatst naar de luchthaven, waar alles in het werk wordt gesteld om de afgifte van visa aan Afghaans lokaal personeel en andere kwetsbare groepen mensen te kunnen blijven doen. Het ministerie van Defensie zal in opdracht van president Emmanuel Macron ook militaire versterkingen naar de Verenigde Arabische Emiraten sturen. Het doel van deze missie is om evacuatievluchten naar Abu Dhabi mogelijk te maken. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs was een crisisteam opgericht.

Updates tot 18.30 uur:  Het Kremlin maakte zondag in Moskou bekend dat Poetin de situatie in Afghanistan uitvoerig heeft besproken met president Shawkat Mirsiyoyev van Oezbekistan. Details zijn niet bekend gemaakt. Oezbekistan  had eerder meegedeeld dat 84 Afghaanse soldaten zaterdag naar de ex-Sovjetrepubliek waren gevlucht en daar om hulp hebben gevraagd. De grens met Afghanistan is daarna versterkt. Gezien de situatie in Afghanistan heeft Rusland onlangs samen met Tadzjikistan en Oezbekistan een militaire oefening gehouden. Volgens berichten in de media bleef de situatie in Tadzjikistan aan de Afghaanse grens aanvankelijk rustig.

Iran heeft bufferzones ingesteld voor vluchtelingen. "We verwachtten twee maanden geleden een nieuwe golf vluchtelingen uit Afghanistan en zijn daarom begonnen met het inrichten van tijdelijke bufferzones bij de drie grensovergangen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van het staatspersbureau IRNA. De drie bufferzones bij de grensovergangen in het noorden en zuidoosten van het land zijn bedoeld om Afghaanse vluchtelingen in eerste instantie bescherming en veiligheid te bieden. "Zodra de huidige situatie weer versoepeld is, kunnen de vluchtelingen van daaruit terugkeren naar hun thuisland", zegt woordvoerder Hussein Ghassemi. Vanwege de heftige coronacrisis die momenteel gaande is in Iran zijn volgens Ghassemi ook vertegenwoordigers van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid aan het werk in de bufferzones.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft de Taliban opgeroepen tot geweldloosheid en het eerbiedigen van de mensenrechten. "Ik heb mijn diepe bezorgdheid over de toekomst van Afghanistan gedeeld met de (Pakistaanse) minister van Buitenlandse Zaken Qureshi", schreef Raab op Twitter. "We zijn overeengekomen dat de internationale gemeenschap eensgezind is in de oproep aan de Taliban dat het geweld moet stoppen en de mensenrechten moeten worden beschermd", vervolgde de conservatieve politicus.

Met het oog op de dreiging van vluchtelingenbewegingen uit Afghanistan, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd dat hij meer gaat samenwerken met Pakistan. "Turkije wordt bedreigd door een groeiende golf van Afghanen die via Iran immigreren".  Ankara wil zich inzetten voor "stabiliteit in de regio" en daartoe "de samenwerking met Pakistan versterken". "We zijn vastbesloten om alle beschikbare middelen te mobiliseren om succesvol te zijn", zei Erdogan. Vanwege de verwachte massale toename van vluchtelingen uit Afghanistan is de Turkse regering de afgelopen dagen al gestart met de bouw van een grensmuur met Iran. "Met deze muur zullen we de komst van migranten volledig stoppen", benadrukte Erdogan.

De Taliban zegt berichten te hebben ontvangen dat politiebureaus en ministeries in Kabul zijn verlaten omdat de veiligheidstroepen zijn gevlucht. Om plunderingen en ongeregeldheden te voorkomen heeft de Taliban-leiding haar strijders opdracht gegeven om deze verlaten gebieden in te nemen.

Voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is het evacueren van ambassadepersoneel uit de Afghaanse hoofdstad Kabul "prioriteit nummer één". Dat geldt ook voor Afghaanse hulpverleners die tijdens de missie de Amerikaanse troepen ondersteunden. Blinken benadrukte: "Dit is geen Saigon." Hij zinspeelde hierbij op de Amerikaanse nederlaag in de oorlog in Vietnam in 1975. In die tijd gingen beelden van een chaotische redding van het ambassadepersoneel uit Hanoi de wereld rond. Blinken verdedigde de terugtrekking van de troepen. "We zijn twintig jaar geleden op missie naar Afghanistan gegaan", zei hij. Het ging toen om de mensen die op 11 september 2001 de Verenigde Staten aanvielen. "En we hebben deze missie met succes voltooid", zei Blinken. Hij gaf echter toe dat ook de Verenigde Staten zijn verrast door de gebeurtenissen in Afghanistan.

President Ashraf Ghani en zijn naaste staf zouden Afghanistan hebben verlaten. Waar ze naartoe zijn gevlucht, werd in eerste instantie om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Later werd bekendgemaakt dat Ghani naar Tadzjikistan is gebracht.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg en de minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer plannen een conferentie in Afghanistan met buurlanden in Centraal-Azië. Nehammer liet weten "zo lang mogelijk" te willen deporteren. De conferentie staat gepland voor eind augustus of begin september in virtuele vorm, zo maakte een woordvoerster van Schallenberg bekend aan de APA. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het doel van de conferentie was om de regio en de directe buren van Afghanistan te versterken. Dit is waar de gezamenlijke brief van Oostenrijk met Duitsland, Denemarken, Nederland, België en Griekenland op gericht was - "niet alleen voor deportaties". Ongeveer een week geleden drongen de zes EU-landen er bij de Europese Commissie op aan de deportaties naar Afghanistan voort te zetten, voornamelijk om Afghanen die strafbare feiten hadden gepleegd de EU uit te krijgen. Duitsland, Denemarken en Nederland hebben de deportaties officieel opgeschort vanwege de situatie in Afghanistan. Deze landen zijn ook uitgenodigd voor de geplande conferentie.

De radicaal-islamitische Taliban hebben aangegeven dat ze Kabul binnen "de komende dagen" willen overnemen. De milities streven naar een "vreedzame overdracht" van de macht in de Afghaanse hoofdstad, zei de in Qatar gevestigde Taliban-vertegenwoordiger Suhail Shahin op de Britse omroep BBC. De Taliban wilden een "inclusieve islamitische regering" vormen waarin "alle Afghanen" vertegenwoordigd zijn.  Shahin weerlegde nu de vrees dat de islamisten op een even draconische manier zouden regeren als voorheen: "We willen met elke Afghaan samenwerken, we willen een nieuw hoofdstuk van vrede, tolerantie, vreedzaam samenleven en nationale eenheid voor ons land en de mensen van Open Afghanistan".

De Britse premier Boris Johnson gaat het parlement terughalen van het zomerreces voor een spoedzitting. Het parlementslid Tobias Ellwood riep zijn partijgenoot Johnson op om dringend het terugtrekken uit Afghanistan te "heroverwegen". Groot-Brittannië hoeft niet hetzelfde te doen als de Verenigde Staten, zei hij tegen Times Radio: "We hoeven de denkwijze en politieke beoordeling van onze naaste veiligheidsbondgenoot niet te volgen - vooral niet als het zo verkeerd is. Als Groot-Brittannië alleen maar toekijkt hoe de Taliban weer aan de macht is, zal de geschiedenis ons zeer, zeer streng beoordelen", waarschuwde Ellwood.

Volgens "Der Spiegel" heeft de Duitse regering de Duitse ambassade vanmorgen in allerijl geëvacueerd vanwege de inval van de Taliban in Kabul. Na de eerste meldingen van de binnenvallende Taliban-eenheden werden zowel de ongeveer 20 ambassademedewerkers en aanwezige politie naar de met militaire middelen beveiligde luchthaven gebracht.

De mensen in Kabul bereiden zich blijkbaar voor op de machtsovername door de radicale islamitische Taliban. De Afghaanse journalist Lotfullah Najafizada van TOLO News TV publiceerde een foto op Twitter waarop eigenaren van een bruidswinkel de grote foto's van vrouwen overschilderden - blijkbaar uit bezorgdheid voor de Taliban.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de regeringstroepen opgeroepen om "de veiligheid van alle burgers" in de hoofdstad te blijven waarborgen. De verspreiding van "chaos" of plunderingen zou niet worden getolereerd, zei Ghani in een videoboodschap.

Volgens diplomatieke kringen is de voormalige Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken en ambassadeur in Duitsland, Ali Ahmad Jalali, in gesprek om een overgangsregering te leiden. Het is nog niet duidelijk of de Taliban de benoeming van Jalali zullen goedkeuren. Maar hij wordt beschouwd als een compromiskandidaat die mogelijk door alle partijen kan worden geaccepteerd.

Albanië wil tijdelijk vluchtelingen opvangen uit Afghanistan die naar de VS willen. Premier Edi Rama maakte bekend dat ze daarmee hadden ingestemd op verzoek van de Verenigde Staten. Albanië zal een dergelijk verzoek van zijn belangrijkste NAVO-partner niet weigeren

Update 12.30 uur: Volgens de Taliban kunnen buitenlanders Kabul verlaten als ze dat willen. Anders zouden ze zich de komende dagen moeten laten registreren bij agentschappen die door de Taliban zijn opgezet, zegt een vertegenwoordiger van de Taliban. Kabul is ingenomen, maar de luchthaven blijft functioneel. De bevoorrading van ziekenhuizen wordt niet afgesneden. Leden van het Afghaanse leger konden naar huis. Op dat moment heeft de Taliban in de lucht geschoten als teken van overwinning.

Update 12.15 uur: Volgens de zittende minister van Binnenlandse Zaken, Abdul Sattar Mirsakwal, zal Kabul niet worden aangevallen. De veiligheid van de stad is gegarandeerd, zei hij in een video die eerder vanochtend werd vrijgegeven. Er is een overeenkomst bereikt met de Taliban dat een machtswisseling vreedzaam zou plaatsvinden. Mirsakwal riep mensen op om niet het slachtoffer te worden van propaganda. "Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, de stad is veilig", zei hij. Iedereen die onrust veroorzaakt in de stad wordt behandeld in overeenstemming met de wet. Minister van Defensie Bismillah Chan Mohammadi zei ook in een video-toespraak op Facebook dat hij, als vertegenwoordiger van de strijdkrachten, de veiligheid van Kabul garandeert. Mensen moeten niet in paniek raken.

Update 12.00 uur: De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft een "vreedzame machtsoverdracht" van Kabul naar de radicale islamitische Taliban aangekondigd. Taliban-onderhandelaars zouden onderweg zijn naar het presidentieel paleis in Kabul om zich voor te bereiden op een "machtsoverdracht". Dat meldt het persbureau AP onder verwijzing naar een Afghaanse functionaris.

Update 11.25 uur: Met het oog op de opmars van de militante islamitische Taliban in Afghanistan heeft Pakistan een belangrijke grensovergang met zijn buurland gesloten. Minister van Binnenlandse Zaken Sheikh Rashid kondigde de sluiting aan van de grensovergang Torkham in het noordwesten van Pakistan zonder een datum te geven wanneer de grensovergang weer zou worden geopend. De beslissing werd genomen nadat de Afghaanse kant van de grens nu onder controle is van de Taliban na de verovering van Jalalabad. Aan beide kanten van de grens zitten duizenden mensen vast. Na gesprekken met de Taliban heeft Pakistan vrijdag de grensovergang Chaman heropend, wat belangrijk is voor de handel.

In Kabul spelen zich chaotische taferelen af in Kabul. Er was een schietpartij voor een bank, zei een inwoner van de stad. Veel mensen probeerden hun spaargeld op te nemen, boodschappen te doen en naar huis te gaan, naar hun familie. Een soldaat uit Kabul zei dat zijn hele eenheid hun uniformen had uitgetrokken.

Naar eigen zeggen heeft de leiding van de Taliban hun strijders opgedragen niet de Afghaanse hoofdstad Kabul binnen te dringen. Volgens een zondag gepubliceerde verklaring van de islamisten zouden de eenheden aan de poorten van de stad moeten gaan staan. Aangezien de hoofdstad Kabul een grote en dichtbevolkte stad is, zijn de leiders van de Taliban niet van plan om de stad met geweld of oorlog te veroveren. In plaats daarvan willen ze met de andere partij onderhandelen over een "vreedzame invasie" van Kabul.

Eerdere berichtgeving:
Eerder vandaag veroverden de Taliban Jalalabad, de voorlaatste stad, zonder slag of stoot. Er is grote angst voor de islamisten in het land - veel mensen vluchten. De stad werd zonder weerstand overgegeven. "Er wordt momenteel niet gevochten omdat de gouverneur zich heeft overgegeven aan de Taliban", zei een Afghaanse functionaris tegen persbureau Reuters. Dit was de enige manier om het leven van burgers te redden.

Kabul is overstelpt met vluchtelingen, volgens Stefan Recker van Caritas Internation Afghanistan zijn er ongeveer 20.000 mensen de afgelopen dagen in Kabul aangekomen.  Ze zouden worden gehuisvest in moskeeën en scholen. Soms slapen mensen in parken. De stemming in de stad is erg gespannen. Lange rijen stonden voor banken om geld op te nemen, sommige filialen hadden geen contant geld meer om op te nemen. Op het vliegveld proberen wanhopige mensen op de een of andere manier een ticket voor een vlucht te bemachtigen met welke bestemming dan ook.