'Baudet brengt het land bewust in gevaar'

De opstelling van Thierry Baudet in het coronadebat is gevaarlijk, zo schrijft psycholoog en relatietherapeut Annette van Bolhuis in een ingezonden brief in het Algemeen Dagblad

"Beste Thierry, er is iets wat jij op de één of andere manier niet begrijpt, iets heel belangrijks wat je maar niet lijkt te beseffen. In plaats van te leren van je fouten, maak je steeds nieuwe fouten die nog erger zijn. Je vernedert jezelf op social media, bij radio- en televisieoptredens en tijdens debatten. Als er een intelligente beslissing moet worden genomen, denk je niet mee, maar schop je ertegenaan. Je bent vooral overal tégen", zo opent Bolhuis haar brief.

De psycholoog vergelijkt Baudet met Trump en de reacties op zijn verkiezingsnederlaag. "Heb je gezien hoe uitzinnig blij mensen waren toen bleek dat Trump de verkiezingen had verloren? Alsof een dictator van z'n sokkel werd getrokken. Zoals het gedrag van Trump niet acceptabel was in Amerika, is jouw gedrag niet aanvaardbaar in Nederland. In een democratisch land willen we namelijk volksvertegenwoordigers die we verantwoordelijk kunnen houden voor hun daden."

"Sinds het begin van de pandemie is jouw aanpak consequent stom geweest", aldus Bolhuis aan de voorman van Forum voor Democratie. "Je hebt een onvoorstelbare onverschilligheid laten zien ten aanzien van de gezondheid en de veiligheid van het Nederlandse volk. Je hebt mensen aangemoedigd om tegen de gezondheidsrichtlijnen van het kabinet in te gaan en ze daarmee onnodig risico's laten lopen. Je hebt gezegd dat het virus vanzelf wel zou verdwijnen. Je had het helemaal mis. Je hebt ze opzettelijk bedrogen en misleid met betrekking tot de ernst van het coronavirus."

De briefschrijfster oordeelt hard over de intenties van Baudet. "Je hebt je verantwoordelijkheid om mensen te beschermen niet genomen. Het maakt jou niet uit of mensen ziek worden. Jij geeft niets om anderen of om het land. Jij geeft alleen om macht en geld. Je geeft maar om één ding: de verkiezingen in maart 2021. En het is blijkbaar met nietsontziende kracht vooruit. Je bent vastbesloten om koste wat het kost aan de macht vast te houden, omdat je denkt dat je daar recht op hebt."

Voor de flirt van Baudet met complotwappies heeft Bolhuis geen goed woord over. "Wanneer gaan de mensen zien dat jij een keizer zonder kleren bent? De mensen die jou volgen, voelen zich heldhaftige verzetsstrijders. Zij zijn de complotdenkers die zijn gaan geloven dat jij onrecht, pedofielen en een dictatoriale overheid bestrijdt en dat Nederland 'een zinkend schip' is dat alleen door jou gered kan worden. Je hebt deze samenzweringsonzin aangemoedigd omdat het je politiek gewin kan opleveren."

Die associatie van Forum met de complotgekkies kost de partij overigens vele zetels in de peilingen. Uit onderzoek onder FVD-stemmers blijkt dat ze vrij massaal weglopen na de mededeling van Baudet dat hij Willem Engel op de achtergrond steunt en na zijn optreden bij een demonstratie van complotwappies op Het Plein in Den Haag.

Bolhuis vraagt zicht af of Baudet wel een moreel geweten heeft. "Als dat niet zo is, dan breng je mensen en zelfs een heel land in gevaar. Als jij aan de macht komt, zal het snel gedaan zijn met de democratie in Nederland", zo besluit ze haar brief.

De volledige brief kun je hier lezen op de site van het AD.