Marchionne: "Vettel moet minder zeiken"

Ferrari-baas Sergio Marchionne is blij met zijn Formule 1-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen, maar heeft vooral op Vettel ook kritiek. De Duitser moet zich meer bezig houden met racen in plaats van zeuren over allerlei dingen, zo heeft Marchionne aan La Repubblica laten weten.

Marchionne: "We kijken rond met oog op de toekomst en kijken ook goed naar hoe het er qua coureurs bij andere teams voor staat. Dit betekent niet dat we geen vertrouwen hebben in onze huidige coureurs. Maar ik denk wel dat je zou kunnen zeggen dat we ook kritisch kijken naar wat onze jongens doen."

Met name Vettel wordt komend jaar kritisch gevolgd omdat de Duitser een aflopend contract heeft. "We moeten eerst maar eens kijken of hij zich in 2017 nog goed bij ons voelt. We moeten hem daarbij een auto geven waarmee hij kan winnen, anders heeft aan de toekomst denken geen zin." De coureur zelf moet ook een bijdrage leveren. "Hij moet geconcentreerd rijden, kalm blijven achter het stuur en zich niet opwinden, dat is wat wij dan van hem willen zien. Vettel moet zich erop richten races te winnen en de andere coureurs te verslaan op het circuit. Hij moet niet verwikkeld raken in persoonlijke vetes."

Eerder riep Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene Vettel al op om zich vooral op het racen te concentreren. Het team 'helpen' is hierbij minder van belang, al zegt Vettel zelf beide taken wel te kunnen combineren.

Teamgenoot Räikkönen lijkt er beter op te staan. Ook de 37-jarige Fin heeft in Maranello na komend seizoen een aflopende verbintenis, maar het lijkt erop dat hijzelf zijn moment van het pensioen kan kiezen en bij goed presteren niet hoeft te vrezen voor zijn plek.