Ier blaast zich op in Irak

Een Ierse jihadist heeft zichzelf vrijdag opgeblazen in de strijd om de Iraakse stad Mosul. Terence Kelly, ook wel bekend als Taliban Terry, Khalid Kelly en Abu Osama Irelandi, detoneerde volgens de zogenaamde Islamitische Staat een vrachtwagen vol explosieven bij een aanval op een Iraakse sji'itische militie. Dat melden diverse Britse en Ierse media.

Kelly, een katholieke verpleger van achter in de veertig, werd geboren in Dublin en woonde later in Longford. Hij vertrok in de jaren 90 naar Saudi Arabië om in een ziekenhuis te gaan werken. De man werd echter gearresteerd wegens het stoken van alcohol in zijn appartement, en bekeerde zich in de gevangenis tot de islam. "Ik was er vier weken en zat er helemaal doorheen toen iemand me een Engelstalige koran gaf", zei de man in 2004 tegen The Independent.

Vervolgens zou hij het licht hebben gezien: god was de schepper, de commandant en de wetgever voor de mensheid. "Ik had me nog nooit zo vrij gevoeld, ondanks dat ik in het gevang zat."

Na zijn vrijlating ging hij naar Groot-Brittannië en werd daar een bekende jihadist die opriep tot aanvallen in het Verenigd Koninkrijk. Hij liet zich inspireren door de beruchte preker Anjem Choudary, die onlangs wegens zijn steun aan IS gevangen is gezet. In 2003 was het tweetal te gast op de Ierse televisie.

Obama
In 2011 werd Kelly opgepakt wegens bedreiging aan het adres van de Amerikaanse president Barack Obama, die dat jaar Ierland bezocht. Hij werd echter zonder aanklacht vrijgelaten. Enige tijd later verdween Kelly richting Midden-Oosten.

"Broeder-martelaar Abu Osama Irelandi, moge Allah zijn ziel aanvaarden, heeft een groep beesten van de Hashd aangevallen in het dorp Ghzayel Al-Kabir", aldus een verklaring van IS. Maar de sji'itische Hashd-groep had daar niet veel last van. Het dorp werd kort na de explosie op IS veroverd.

De lezers van de Ierse nieuwssite The Journal verheffen Terence Kelly tot onderwerp van spot. Eentje stelt dat zijn 72 maagden misschien wel dikke mannelijke veertigers zijn. Een ander wijst erop dat Osama Irelandi zijn ballen eraf heeft geblazen en tot weinig in staat zal zijn. Een derde toont begrip: alles is geoorloofd om aan het regenachtige Longford te ontsnappen. Maar er is ook onbegrip voor het achterlaten van vrouw en kinderen.