FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 november 2016

Enkele dagen van winterse kou op komst

Dinsdag en woensdag krijgen volgende week winterse trekjes. Het kan lokaal 5 tot 6 graden gaan vriezen en in het oosten en zuidoosten van het land is sneeuw mogelijk, meldt Weeronline.

"De temperaturen op dinsdag en woensdag doen eerder aan een winterdag in januari denken dan aan een herfstdag begin november", verwacht het weerbureau. Overdag wordt het niet warmer dan een graad of 5 en in Groningen zelfs maar 3 graden. 's Nacht is er op uitgebreide schaal sprake van vorst.

De laatste keer dat het rond deze tijd zo koud was, was in 2003. Toen vroor het eind oktober al zo'n 8 graden. Dat is heel wat anders dan de 20 graden bóven nul die vorig jaar en twee jaar geleden werd gemeten.

De koude is van korte duur. Donderdag wordt het al een graad of 8 en vanaf vrijdag kan de temperatuur in het westen oplopen naar 10-12 graden.

Enkele dagen van winterse kou op komst
Enkele dagen van winterse kou op komst (Foto: ANP)

Iraaks leger verovert stad ten zuiden Mosul

Het Iraakse leger heeft zaterdag opnieuw terreinwinst geboekt ten koste van terreurgroep Islamitische Staat. Op zo'n 15 kilometer ten zuiden van Mosul werd het stadje Hammam al-Alil heroverd. Dat maakte het hoofd van de Iraakse politie bekend.

Na eerdere successen in het oosten van Mosul is dit een nieuwe opsteker voor het Iraakse leger. De stad die evenals Mosul aan de Tigris ligt, is volgens de politiechef volledig onder controle en wapperen de Iraakse vlaggen inmiddels weer op de overheidsgebouwen. Voordat IS het stadje in handen kreeg, telde Hammam al-Alil naar schatting 65.000 inwoners.

Iraaks leger verovert stad ten zuiden Mosul
Iraaks leger verovert stad ten zuiden Mosul (Foto: ANP)

Grieken hervormen verder met nieuwe regering

De nieuwe Griekse regering, onder leiding van de linkse premier Alexis Tsipras, is zaterdag beëdigd. De herstart van de regering Tsipras telt zeven nieuwe ministers op sleutelposities, zoals Binnenlandse Zaken, Arbeid en Energie.

Daarmee heeft Tsipras de belangrijkste tegenstanders binnen zijn eigen partij, Syriza, die zich verzetten tegen de hervormingen die Griekenland van buitenlandse schuldeisers moet doorvoeren, aan de kant geschoven. Minister Tsakalotos van Financiën en minister Kotzias van Buitenlandse Zaken blijven wel op hun plaats.

Tsipras is sinds begin vorig jaar premier. Zijn ambtsperiode staat tot nu toe in het teken van hervormingen die de EU en het IMF het land oplegden naar aanleiding van de schuldencrisis die ontstond na jarenlang creatief boekhouden door eerdere regeringen. Door de financiële crisis aan het eind van het vorige decennium was dat niet langer vol te houden, waardoor in ruil voor kredieten nog steeds zware hervormingen nodig zijn. Niet iedereen binnen Syriza kan die in overeenstemming brengen met de uiterst linkse idealen van de partij.

Nieuwe regering Tsipras beëdigd
Grieken hervormen verder met nieuwe regering (Foto: ANP)

Ierse rugbyers winnen na 111 jaar van Nieuw-Zeeland

Het is zaterdag flink feest in Ierland. De nationale rugbyploeg heeft voor een historische prestatie gezorgd. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in het Amerikaanse Chicago werd Nieuw-Zeeland zaterdag verslagen en dat was nog nooit gebeurd.

Al 111 jaar lang probeerde Ierland van Nieuw-Zeeland te winnen, sinds de eerste wedstrijd in 1905. De zesde ontmoeting, in 1973, leverde met 10-10 het enige gelijkspel op, maar keer op keer wonnen de All Blacks en in de laatste jaren kwam daar zeker geen verandering in. Tot zaterdag. Robbie Henshaw gooide de wedstrijd met de vijfde Ierse try van de dag definitief op slot en zorgde voor een historische sensatie: 40-29 en Nieuw-Zeeland was eindelijk verslagen.

Album Broederliefde is platina

Het album Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde heeft de platinastatus behaald. Van de plaat zijn meer dan 40.000 exemplaren verkocht. De mannen van Broederliefde kregen hun eremetaal zaterdagavond uitgereikt door The Opposites tijdens hun uitverkochte show in Paradiso in Amsterdam, meldt platenlabel Top Notch.

Hard Work Pays Off 2 kwam eind april uit en werd een groot succes voor Broederliefde. Begin september verbrak de plaat een dertien jaar oud record dat op naam stond van Frans Bauer en werd het het eerste Nederlandstalige album dat dertien weken op nummer 1 stond. Afgelopen week won het collectief de MTV Award voor beste Nederlandse act.

Album Broederliefde is platina
Album Broederliefde is platina (Foto: BuzzE)

Uitslagen Eredivisie 05/11/2016

naast ADO Den Haag tegen Willem II werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. PSV slaagde er thuis niet in te winnen van FC Twente, het werd 1-1. Dat was ook de uitslag bij N.E.C. tegen FC Groningen. In de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Roda JC werd er niet gescoord, het werd 0-0.

PSV

1 - 1

FC Twente

 62' Moreno    53' ünal
 
 Gele kaart: Pröpper, Moreno, Pereiro, (PSV), Marsman, v.d.Lely, (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Brenet
Pröpper (Zintsjenko/58)
Guardado
Ramselaar (Lammers/84)
Bergwijn (Narsingh/75)
L.de Jong
Pereiro
  Marsman
Ter Avest
Bijen
Thesker
v.d.Lely
Klich
Mokotjo
Trajkovski (Andersen/83)
Celina
Yeboah (Hölscher/89)
ünal

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

FC Groningen

 83' Kadioglu    78' v.Weert
 
 Gele kaart: Awoniyi, (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.750
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Dyrestam (Owusu-Abeyie/81)
Dumic
Golla
Fomitschow (Buwalda/46)
Bikel (Kadioglu/46)
Von Haacke
Rayhi
Breinburg
Mayi
Awoniyi
  Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
v.Nieff
Tibbling
Bacuna
Jenssen
Rusnák (Sörloth/71)
v.Weert
Mahi (Linssen/88)

PEC Zwolle

0 - 0

Roda JC

 
 Gele kaart: Verdonk, v.Polen, (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.600
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Schenkeveld
v.Polen
v.d.Pavert
Verdonk
Holla
Saymak (Ehizibue/63)
Warmerdam
Thomas (Karagounis/90)
Achahbar (Brock-Madsen/ 63)
Menig
  v.Leer
Milec
Kum
Gullón
v.Peppen
v.Hyfte
Ajagun (De Silva/90)
Auassar
Rosheuvel (Paulissen/84)
Mytides
Boysen (Noor/84)

Knegt zegeviert in Calgary vanuit 'kansloze' positie, brons Schulting

Sjinkie Knegt heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Calgary op een briljante wijze de 1500 meter op zijn naam geschreven. De wereldkampioen van 2014 lag vier ronden voor het einde laatste, maar wist uiteindelijk toch als eerste over de streep te komen. 

Knegt werd in de halve finale tweede en reed toen een nieuw Nederlands record van 2.11,090. In de finale reed Knegt in het begin vooraan, maar werd ingehaald. Hij verloor ook snelheid doordat hij botste met een concurrent. Op dat moment stond de echte Knegt op. De nummers één en twee in de race sloegen tegen de vlakte, waardoor Knegt er weer in begon te geloven. Vier ronden voor het einde leek zijn positie kansloos, maar zette de aanval in. Dit bleek met succes. De Fries kwam als eerste over de streep. Zilver ging er naar de Israëlier Vladislav Bykanov en het brons was er voor Semen Elistratov. 

Shorttrackster Suzanne Schulting is het wereldbekerseizoen uitstekend begonnen. De 19-jarige Groningse veroverde in brons op de 1.500 meter. Schulting, die vorig seizoen vijfde werd op het WK, won haar serie en halve finale. In de finale schoot ze drie ronden voor het eind met een briljante manoeuvre tussen de Zuid-Koreaansen Shim Suk-hee en Choi Min-jeong door naar de koppositie. Die raakte ze echter weer kwijt, maar wist wel brons veilig te stellen.

In de B-finale eindigde Rianne de Vries als vijfde geëindigd, waarmee ze overall als elfde werd geklasseerd. Op de 500 meter wisten de Nederlanders de A-finales niet te halen. Lara van Ruijven werd nog vijfde door de B-finale te winnen. Jorien ter Mors liet de B-finale schieten en werd achtste. 

Sjinkie Knegt wint voor de tweede keer een wereldbekerwedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Sjinkie Knegt wint voor de tweede keer een wereldbekerwedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)

IJshockeysters winnen ook tweede duel in olympische kwalificatie

De Nederlandse ijshockeysters hebben ook hun tweede wedstrijd gewonnen in de tweede kwalificatieronde voor de Olympische Winterspelen van 2018. In San Sebastian werd gastland Spanje met 2-0 verslagen, nadat Slovenië er vrijdag met 14-1 aan moest geloven.

Julie Zwarthoed maakte halverwege de eerste periode op aangeven van Kayleigh Hamers de eerste treffer. Vroeg in de tweede periode was het Hamers die zelf de score verdubbelde. Dat het daarbij bleef was voor een groot deel te danken aan goalie Alba Gonzalo: Nederland schoot maar liefst zestig keer op doel, tegenover de veertien van Spanje, maar Gonzalo hield er 58 tegen. 

Zondag speelt Nederland om 16.30 uur tegen Italië in de beslissende wedstrijd. De winnaar van dat duel, en dus van de groep, mag in december in de derde ronde in actie komen en strijden voor een plek in de laatste kwalificatieronde. 

Tiësto verlaat festival Peru om veiligheid

Dj Tiësto stond vrijdag als headliner op het programma van dancefestival Creamfields in Peru, maar zag zich om veiligheidsredenen gedwongen het festival vroegtijdig te verlaten. De wereldberoemde dj uit Breda verontschuldigt zich zaterdag via Twitter voor zijn last minute afzegging.

"Door een onveilige situatie backstage werd ik onverwacht gedwongen het festival te verlaten voordat ik kon optreden. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik voor het laatst in Peru draaide en ik keek er erg naar uit op te treden voor al mijn fans daar. Ik ben teleurgesteld in de situatie... hopelijk kan ik snel terugkomen", schrijft Tiësto in een verklaring op Twitter.

Lokale media melden dat duizenden fans op social media hun ongenoegen uiten over de organisatie van het festival omdat de hoofdact zonder opgave van reden vrijdagavond niet op het hoofdpodium verscheen. De fanpagina van het festival zou zijn geblokkeerd na de stroom aan negatieve berichten.

Tiësto verlaat festival Peru om veiligheid
Tiësto verlaat festival Peru om veiligheid (Foto: BuzzE)

Chelsea vernedert Koemans Everton

Het Everton van Ronald Koeman had zaterdagavond geen enkel antwoord op het fantastische spel van Chelsea. De Londenaren wonnen met liefst 5-0.

The Blues lieten vanaf de aftrap zien dat er maar een club de baas zou zijn op Stamford Bridge. Antonio Conte zijn manschappen joegen Everton het hele veld op, een speelwijze waar The Toffees geen antwoord op hadden.

Lang had Chelsea ook niet nodig om het overwicht dat het had, uit te drukken op het scorebord. Diego Costa voorzag Eden Hazard van een slimme pass. De Belgisch international werd naar de buitenkant gedwongen, maar kon uit een moeilijke hoek toch uithalen: 1-0. Drieëntwintig (!) seconden later was het wederom raak. Pedro vond ondanks zijn slordige crosspass alsnog Marcos Alonso. De voormalige Fiorentina-speler wist wel raad met dit buitenkansje en verschalkte Maarten Stekelenburg: 2-0.

Vlak voor het rustsignaal zorgde oud-Vitessenaar Nemanja Matić ervoor dat Diego Cost ook zijn duit in het zakje kon doen. De Serviër vond na een corner de Spanjaard, die vervolgens met een volley de 3-0 maakte.

In de 56e minuut was opnieuw Pedro de aangever bij de vierde treffer. Na zijn actie aan de rechterkant vond hij Hazard, die met zijn hak zijn tweede van de dag wist te maken. Pedro kon een fantastische aanval van Chelsea besluiten door een rebound binnen te tikken, nadat eerder Stekelenburg een inzet van Hazard had gestuit. Het bleek ook de laatste goal van de middag, en een oor wassing voor Everton.

Uitslag ADO Den Haag - Willem II

ADO Den Haag heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens een zege geboekt. De ploeg van Zelko Petrovic had 19 augustus voor het laatst de drie punten bij kunnen schrijven, maar dankij de rake kopbal van Beugelsdijk tegen Willem II kon er in de Hofstad er weer gejuicht worden. Door de zege klimt ADO naar de negende plaats met veertien punten uit twaalf duels, terwijl Willem II met tien punten veertiende is.

ADO Den Haag

1 - 0

Willem II

56' Beugelsdijk    
 
Gele kaart: Jansen, Havenaar, San Román, Beugelsdijk (ADO Den Haag), Ojo (Willem II)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.044
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
San Román
Meissner
Beugelsdijk
Ebuehi
Schaken (Becker/90+1)
Trybull
Jansen (Duplan/32)
Hevel (El Mahdioui/77)
Van der Heijden
Havenaar
  Lamprou
Van Anholt (Schuurman/81)
Lachman
Peters
Tshimanga
Ojo
Falkenburg
Kali
Croux (Calcan/68)
Ogbeche
Abubakar (Haye/68)

Red Bull wil grindbakken terug in Formule 1

Red Bull Racing is helemaal klaar met de vele uitloopstroken die de Formule 1-circuits tegenwoordig hebben. Coureur Daniel Ricciardo en teambaas Christian Horner willen dat coureurs die foutjes maken direct de consequenties hiervan ondervinden. Dit kan bijvoorbeeld door de terugkeer van grindbakken.

Aanleiding voor het pleidooi zijn de Grands Prix van de Verenigde Staten en Mexico. In Austin werd het overschrijven van de limieten van de baan niet bestraft, terwijl in Mexico zowel Lewis Hamilton als Max Verstappen in de eerste bocht rechtdoor gingen en zo hun positie op de baan behielden. Verstappen ontving van de stewards hier een straf voor, Hamilton niet. Een aanpassing van de circuits zou ervoor kunnen zorgen dat coureurs direct gestraft worden.

Ricciardo: "Ik ben voorstander van grindbakken, het is een goed afschrikmiddel. Zelfs al kom je op redelijke snelheid door de grindbakken dan verlies je misschien niet veel tijd, maar dan heb je wel wat spul in je radiateurs zitten en stenen op jouw banden, dus dat is een straf. Ik hou er niet van dat als een coureur verdedigt, hij een foutje kan maken, een stukje af kan snijden en dan door mag rijden. Die eerste bocht van Lewis zou niet moeten mogen. De start van de race is cruciaal en als je dan met veel auto's om jou heen een foutje maakt moet je daarvoor boeten."

Horner is het met Ricciardo eens: "Er valt iets te zeggen voor de grindbakken, want als je een foutje maakt verlies je of veel tijd of je ligt er direct uit. Zoiets zou voor bocht 1 in Mexico bekeken kunnen worden of grind beter is dan die enorme uitloopstroken. Er is nu te veel ruimte voor interpretatie, want waarom was de move van Max anders dan Lewis bij de chicane in Monaco of Lewis in Mexico? Het hangt telkens van de interpretatie van de stewards van de verschillende races af, maar als er grind ligt boet je er voor."

Open brief aan Sylvana Simons gaat viral

Amstelvener Nol de Vries heeft een open brief geschreven aan Sylvana Simons. Zijn verhaal werd in mum van tijd flink gedeeld op de sociale media.

Nol geeft aan het zat te zijn dat Sylvana met haar partij DENK, veel groeperingen vergeet. Denk hierbij aan de Joden en homo's. Zie hieronder het interview wat hij gaf aan RTV Amstelveen en daaronder de brief waar het allemaal om gaat!


Beste Sylvana Simons,
Ik wil u even een hart onder de riem steken en adviseren dat u zich niet druk moet maken om uitspraken van Johan Derksen. Ik heb die man nog nooit iets zinnigs horen zeggen. Sterker nog, bij hem heb ik altijd het idee: er brandt wel licht, maar er is niemand thuis.

En nu ik toch bezig ben, wil ik van de gelegenheid gebruikmaken u en uw collega’s van DENK aan te spreken, want ik heb wat prangende vragen. Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat het empathisch vermogen van u en de andere partijleden zeer beperkt is en uw strijd tegen discriminatie en racisme alleen het eigen belang dient met als motto ‘eigen volk eerst’.

Want:
Waarom horen we u en de leden van DENK niet over de discriminatie van homoseksuelen en lesbiennes, die voornamelijk door getinte Noord-Afrikanen en moslims uit andere landen hier worden weggetreiterd, bespuwd, beledigd en soms zelfs mishandeld.

Waarom horen we u en de leden van DENK niet over de racistische uitlatingen van getinte Noord-Afrikanen en moslims richting het joodse volk, die zodanig bedreigend zijn dat joodse instellingen moeten worden bewaakt en beschermd.

Waarom horen we u als vrouw en de leden van DENK niet als vrouwen door bepaalde groeperingen worden betast, seksueel bejegend en gezien als gebruiksvoorwerp omdat hun cultuur vrouwen als minderwaardig beschouwd.

Waarom horen we u en de leden van DENK met een Turkse achtergrond niet over het misbruik van kinderen van Syrische vluchtelingen in Turkije. Moderne slavernij, die door de Turkse regering en de volledig misplaatst bejubelde Erdogan – tenslotte wordt het door Turkse bedrijven op Turks grondgebied bedreven – wordt toegestaan.

En mogen we verwachten dat als uw partij DENK straks enkele zetels in de Tweede Kamer heeft, uw werk gaat maken van de handelswijze van sommige ambassades van Afrikaanse landen, waar personeel als moderne slaven wordt behandeld en soms zelfs sprake is van mensenhandel

Of:
Discrimineert uw partij leden van de LGBT-groep omdat het lot van deze mensen u geen reet interesseert (mocht uw beperkte geest het niet bevatten, met LGBT worden homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen onder één noemer gezet). 

Is DENK inderdaad zo antisemitisch (en dus racistisch) dat ze de holocaust toejuicht.

Is het 12 uur per dag aan het werk zetten van minderjarige Syrische vluchtelingen in uw ogen geen slavernij maar een humanistische vorm van vluchtelingenhulp.

En is het gebruik van personeelsleden als slaven minder erg als het door ‘eigen volk’ gebeurt

Eens:
Discriminatie en racisme moeten worden aangepakt, maar als u en de leden van DENK het Nederlandse volk een spiegel voorhouden, poets dan de doffe plekken weg. Dan kunnen de Nederlanders met een getint Noord-Afrikaans uiterlijk, Nederlandse moslims en de gekleurde Nederlander – tenslotte zijn we volgens u en de overige leden van DENK allemaal Nederlander en gelijk – ook een blik werpen in diezelfde spiegel en in sommige gevallen ook de hand eens in eigen boezem steken.

Ik maak me zorgen over de polarisering in Nederland, die door u en een partij als DENK in de hand wordt gewerkt.

Ik ben benieuwd naar uw reactie!

Nol de Vries

Bosz zet ook Gudelj uit selectie Ajax

In navolging van Anwar El Ghazi is ook Nemanja Gudelj uit de selectie van Ajax gezet. De Amsterdamse club liet zaterdagmiddag op de clubwebsite weten dat de middenvelder het niet langer kan opbrengen om in het uitduel met zijn oude club AZ op de bank plaats te nemen.

Gudelj is inmiddels tot nader order uit de selectie gezet. Gudelj liet zaterdag in een gesprek met Bosz weten het niet langer op te kunnen brengen om op de reserve bank te zitten. De technische staf besloot daarop Gudelj terug te zetten naar het tweede team. Zaterdag trainde de Serviër al apart.

"Wij worden genoodzaakt deze maatregel te nemen", aldus directeur spelersbeleid Marc Overmars op de website van Ajax. "Ik heb inmiddels ook met Nemanja gesproken. Wij vinden deze mentaliteit niet passen bij een topsporter. Hij vertrekt maandag naar de nationale ploeg en zodra hij terugkomt zullen we met hem om de tafel gaan om te bepalen hoe we dit gaan oplossen."

Het is de tweede speler in korte tijd die uit de hoofdmacht van Ajax is gezet. Vanwege een aanvaring met trainer Peter Bosz kreeg El Ghazi dat hij zich een maand mag melden bij Jong Ajax. 

In tegenstelling tot El Ghazi en Gudelj keert Nick Viergever wel terug in de selectie van Ajax. Hij moest afgelopen donderdag het Europa League-duel met Celta de Vigo (3-2 winst), laten schieten in verband met spierklachten. Hij is nu weer fit verklaard. 

Nemanja Gudelj hier tegen Panathinaikos. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Nemanja Gudelj hier tegen Panathinaikos. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Ier blaast zich op in Irak

Een Ierse jihadist heeft zichzelf vrijdag opgeblazen in de strijd om de Iraakse stad Mosul. Terence Kelly, ook wel bekend als Taliban Terry, Khalid Kelly en Abu Osama Irelandi, detoneerde volgens de zogenaamde Islamitische Staat een vrachtwagen vol explosieven bij een aanval op een Iraakse sji'itische militie. Dat melden diverse Britse en Ierse media.

Kelly, een katholieke verpleger van achter in de veertig, werd geboren in Dublin en woonde later in Longford. Hij vertrok in de jaren 90 naar Saudi Arabië om in een ziekenhuis te gaan werken. De man werd echter gearresteerd wegens het stoken van alcohol in zijn appartement, en bekeerde zich in de gevangenis tot de islam. "Ik was er vier weken en zat er helemaal doorheen toen iemand me een Engelstalige koran gaf", zei de man in 2004 tegen The Independent.

Vervolgens zou hij het licht hebben gezien: god was de schepper, de commandant en de wetgever voor de mensheid. "Ik had me nog nooit zo vrij gevoeld, ondanks dat ik in het gevang zat."

Na zijn vrijlating ging hij naar Groot-Brittannië en werd daar een bekende jihadist die opriep tot aanvallen in het Verenigd Koninkrijk. Hij liet zich inspireren door de beruchte preker Anjem Choudary, die onlangs wegens zijn steun aan IS gevangen is gezet. In 2003 was het tweetal te gast op de Ierse televisie.

Obama
In 2011 werd Kelly opgepakt wegens bedreiging aan het adres van de Amerikaanse president Barack Obama, die dat jaar Ierland bezocht. Hij werd echter zonder aanklacht vrijgelaten. Enige tijd later verdween Kelly richting Midden-Oosten.

"Broeder-martelaar Abu Osama Irelandi, moge Allah zijn ziel aanvaarden, heeft een groep beesten van de Hashd aangevallen in het dorp Ghzayel Al-Kabir", aldus een verklaring van IS. Maar de sji'itische Hashd-groep had daar niet veel last van. Het dorp werd kort na de explosie op IS veroverd.

De lezers van de Ierse nieuwssite The Journal verheffen Terence Kelly tot onderwerp van spot. Eentje stelt dat zijn 72 maagden misschien wel dikke mannelijke veertigers zijn. Een ander wijst erop dat Osama Irelandi zijn ballen eraf heeft geblazen en tot weinig in staat zal zijn. Een derde toont begrip: alles is geoorloofd om aan het regenachtige Longford te ontsnappen. Maar er is ook onbegrip voor het achterlaten van vrouw en kinderen.

De FOK! Album Top 100 is bekend!

FOK! heeft gesproken en het beste album allertijden is... Unknown Pleasure van Joy Division. Dit debuutalbum van de Britse band onder aanvoering van Ian Curtis kwam uit in 1979 en bevatte ondermeer het nummer She's lost control. Met 696 punten bleef het album nipt Sonic Youths Daydream nation voor. Op gepaste afstand eindigden Radioheads OK computer op drie en Whatever people say I am, that's what I'm not van Arctic Monkeys op vier. De top 10 ziet er zo uit:

 
001 (002) Joy Division - Unknown Pleasures (1979) 9 (696)
002 (006) Sonic Youth - Daydream Nation (1988) 10 (685)
003 (001) Radiohead - OK Computer (1997) 7 (616)
004 (021) Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006) 8 (602)
005 (004) The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967) 8 (581)
006 (008) My Bloody Valentine - Loveless (1991) 8 (556)
007 (009) The Smiths - The Queen Is Dead (1986) 8 (541)
008 (014) Arcade Fire - Funeral (2004) 6 (527)
009 (007) The Beatles - Revolver (1966) 8 (511)
010 (058) Tool - Lateralus (2001) 6 (509)
 
De volledige Top 100 is te vinden in het forumtopic.
 
 
Heb je nog op- en aanmerkingen, dan heb je pech voor dit jaar, maar je mag natuurlijk altijd al een discussie starten als voorproefje voor volgend jaar!
 

De absolute winnaaar van 2016!

Boek Astrid Holleeder in een dag uitverkocht

Het boek Judas van Astrid Holleeder is zo goed als uitverkocht. De familiekroniek verscheen in een oplage van 80.000 exemplaren. "Dit is echt ongekend", reageerde een woordvoerster van uitgeverij Lebowski op het succes van de uitgave.

Astrid Holleeder is de zus van crimineel Willem Holleeder. In haar boek schrijft Astrid over de periode die volgde op Holleeders vrijlating in 2012, maar ook over het verleden. Volgens zijn zus heeft Willem Holleeder zijn eigen familie dertig jaar lang geterroriseerd, afgeperst en bedreigd. Op dit moment zit hij in de cel. Justitie vervolgt hem voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

De uitgever is met man en macht bezig een tweede druk voor te bereiden. Wanneer die in de winkel ligt, is nog niet bekend. "Ik kan niet zeggen dat we dit succes verwacht hadden, maar we hadden het wel gehoopt", aldus de woordvoerster.

'Judas' werd in het diepste geheim is voorbereid. Zo werd het in het buitenland gedrukt en bij boekhandelaren aangeboden zonder te zeggen waar het werk over ging.

Boek Astrid Holleeder in een dag uitverkocht
Boek Astrid Holleeder in een dag uitverkocht (Foto: ANP)

Van de Pas naar tweede ronde World Series of Darts Finals

Benito van de Pas heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de World Series of Darts Finals. Hij won met 6-3 van Michael Smith. Jelle Klaasen haalde de volgende ronde niet. Hij verloor met 5-6 van Kim Huybrechts. 

Van de Pas kwam 4-0 voor, maar zag Smith nog wel een break goed maken. Met een 68-finish werd het 6-3. In de tweede ronde vanavond treft hij James Wade, die al zeker was van de volgende ronde. 

Klaasen begon sterk, maar liet zijn kans op de break liggen. Met een 80-finish kwam Klaasen op 5-4. Huybrechts hield echter zijn eigen leg en beukte er in de elfde leg scores van 140 en 180 uit. Na negen pijlen stond de Belg op 90 en gooide het uit voor de zege. Huybrechts staat vanavond in de tweede ronde tegenover Dave Chisnall. 

De World Series of Darts Finals het een finaletoernooi van de World Series of Darts, een reeks darttoernooien vanuit vooral Azië en Australië. De beste acht darters van deze World Series hadden vrije toegang tot de tweede ronde. Naast Van de Pas staan ook Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen in de tweede ronde. Van Barneveld zal aantreden tegen Simon Whitlock en Van Gerwen zal het opnemen tegen Gerwyn Price. 

Uitslagen eerste ronde World Series of Darts Finals

Max Hopp 6-5 Cristo Reyes
Benito van de Pas 6-3 Michael Smith
Jelle Klaasen 5-6 Kim Huybrechts
Brendan Dolan 5-6 Simon Whitlock
Mensur Suljovic 6-0 Robert Thornton
Joe Murnan 5-6 Joe Cullen
Gerwyn Price 6-3 Steve Beaton
Daryl Gurney v Josh Payne

Protestmarsen tegen arrestaties Koerden in Turkije

De arrestatie van opnieuw een aantal Koerdische politici in Turkije heeft zaterdag tot verschillende protesten geleid in niet alleen het land zelf, maar ook op andere plaatsen. In onder meer Istanbul en Athene moest de oproerpolitie eraan te pas komen.

In Istanbul werden betogers met waterkanonnen en traangas uiteengedreven. De menigte maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onder andere uit voor fascist. Met soortgelijke leuzen liepen in de Griekse hoofdstad Athene zo'n duizend mensen richting de Turkse ambassade. De oproerpolitie voorkwam dat de pro-Koerdische groep de ambassade kon bereiken.

In de Duitse stad Keulen waren vanmiddag meer dan 6000 demonstranten op de been om te protesteren tegen Erdogan.

Protestmarsen tegen arrestaties Turkije
Protestmarsen tegen arrestaties Koerden in Turkije (Foto: ANP)

Duitse politie pakt brandbomgooiers Turks café

De politie in Duitsland heeft twee mannen gearresteerd die ervan verdacht worden een brandbom in een Turks café te hebben gegooid. Dat maakte de politie zaterdag bekend, die spreekt van twee mannen van 19 en 23 jaar oud.

Het incident gebeurde vrijdagavond in Essen, niet ver van de grens bij Venlo. De verdachten zouden ten minste één brandbom bij het café naar binnen hebben gegooid. Iemand binnen raakte lichtgewond toen hij het vuur wilde doven.

De verdachten worden beschuldigd van brandstichting en poging tot doodslag. Het is nog onduidelijk wat het motief was van de verdachten, al sluit de politie niet uit dat het gaat om politieke redenen.

Verdachten brandbom Turks café opgepakt
Duitse politie pakt brandbomgooiers Turks café (Foto: ANP)

'Jongeren met beperking van kastje naar muur'

Honderden kinderen en jongeren met een beperking krijgen niet de zorg en begeleiding die ze nodig hebben. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd, met alle gevolgen van dien. Dat harde oordeel velt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Voorzitter Femke Halsema heeft een brandbrief over de kwestie geschreven aan haar oud-collega's in de Tweede Kamer en praat er zaterdagavond over in tv-programma Kassa. Ze stelt dat de helft van alle instellingen die zeer jonge kinderen begeleiden, van nul tot zes jaar, ervaart dat kinderen soms onterecht geen toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz).

Daarnaast vindt 40 procent van de instellingen dat gemeenten hun zorgplicht niet goed nakomen. Daardoor krijgen kinderen met ernstige beperkingen geregeld geen of te weinig hulp.

Als jongeren achttien worden en dus officieel volwassen zijn, vallen ze volgens de vereniging vaak tussen de wal en het schip. Dat komt doordat de Jeugdwet dan niet meer voor hen geldt. De vijftig aangesloten hulpinstellingen telden samen 560 jongeren die in de problemen kwamen toen ze achttien werden. "Die jongeren hebben bijvoorbeeld geen veilige plek om te wonen, ze hangen werkloos rond en sommigen glijden af naar criminaliteit."

De VGN vindt dat gemeenten deze jongeren moeten blijven helpen op het gebied van wonen, werk en ondersteuning.

'Jongeren met beperking van kastje naar muur'
'Jongeren met beperking van kastje naar muur' (Foto: ANP)

CDA: geef fabrikant boete als medicijn op is

Om iets te doen aan het tekort aan geneesmiddelen bij apotheken heeft het CDA zaterdag een actieplan gepresenteerd. Bij medicijnen waarvoor geen goed alternatief middel is, zouden zorgverzekeraars en fabrikanten bindende afspraken moeten maken over de voorraden. De partij noemt dat 'de kritieke geneesmiddelenlijst'.

De groothandel en farmaceuten zouden flinke boetes moeten krijgen als ze 'nee' verkopen. "De afgelopen jaren heeft de inspectie dat niet gedaan", aldus Kamerlid Hanke Bruins Slot in het programma WNL op Zaterdag.

Het aantal medicijnen dat niet of nauwelijks verkrijgbaar is, dreigt dit jaar toe te nemen tot 750. Het gaat bijvoorbeeld om dexamfetamine (ADHD) en Thyrax Duotab (schildklier). Tot 2010 schommelde het aantal jaarlijks tussen 100 en 200, vorig jaar ging het al om 625 soorten.

CDA: geef fabrikant boete als medicijn op is
CDA: geef fabrikant boete als medicijn op is (Foto: ANP)

'Niet IS maar PKK achter bomaanslag Diyarbakir'

De bomaanslag in de Oost-Turkse stad Diyarbakir, waarbij elf mensen om het leven kwamen en ruim honderd personen gewond raakten, was het werk van Koerdische strijders en niet van IS. Dat zegt de lokale gouverneur.

Volgens het IS-persbureau Amaq eiste IS de bomaanslag vrijdag wel op. Maar volgens de gouverneur van Diyarbakir, die afgeluisterde gesprekken tussen PKK-militanten citeerde, is het "overduidelijk" dat de autobom het werk was van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Dat zei de Turkse premier Binali Yildirim meteen na de aanslag, vrijdag. Een van de daders werd bij de aanslag gedood en was vermoedelijk lid van de Koerdische arbeiderspartij (PKK), aldus Yildirim.

De aanslag volgde op de aanhouding van elf Koerdische parlementsleden, onder wie de twee voorzitters van hun Democratische Volkspartij (HDP).

'PKK achter bomaanslag Diyarbakir'
'Niet IS maar PKK achter bomaanslag Diyarbakir' (Foto: ANP)

Nederland houdt triple A bij Fitch

Nederland houdt het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA) van kredietbeoordelaar Fitch. Bovendien zijn de vooruitzichten stabiel.

Nederland heeft volgens Fitch een sterke investeringspositie. Die wordt ondersteund door het overschot op lopende rekeningen, dat meer dan 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) sinds 2011 bedraagt.

Fitch verwacht dat de economische groei dit jaar op 1,7 procent uitkomt en volgend jaar op 1,6 procent. Het begrotingstekort schat de firma voor dit jaar in op 1,1 procent van het bbp en voor volgend jaar op 1 procent.

Nederland houdt triple A bij Fitch
Nederland houdt triple A bij Fitch (Foto: ANP)

Bayern München niet voorbij kranig Hoffenheim

Bayern München heeft zaterdagmiddag in eigen huis punten verspeeld tegen een Hoffenheim. Carlo Ancelotti's team had moeite met organisatie van de bezoekers. Het werd 1-1. 

Net als in de afgelopen weken waren Robert Lewandowski en Arjen Robben opdreef tegen Hoffe. Vooral in de beginfase liet het duel zien elkaar steeds beter te vinden. Na een mooie combinatie, was het Robben die van afstand het probeerde, en zijn inzet rakelings over de lat zag verdwijnen.

De gasten speelden gegroepeerd, en deden dat op zo’n manier dat zij zelf ook nog tot aanvallen konden overgaan. Een moment dat dit het beste onderstreepte, was toen Rafinha zijn schot gekeerd zag worden door Baumann, waarna Hoffenheim direct de tegenaanval op wist te zetten.

Via de counteraanval, de eerste geslaagde van de middag van de bezoekers, was het Nadiem Amiri die Kerem Demirbay kon bereiken. De middenvelder versloeg Manuel Neuer met een schot in de bovenhoek, Die Rekordmeister op achterstand in eigen huis in de 16e minuut: 0-1.

Het antwoord van Bayern liet twintig minuten op zich wachten. Na een sprint van Robben, die daarmee een gat trok, werd Douglas Costa gelanceerd op links. Een voorzet van de Braziliaan werd vervolgens goed gelezen door Steven Zuber, maar die passeerde per ongeluk zijn eigen doelman met de onderschepping.

In het tweede bedrijf bleven Costa en Robben op de flanken voor dreiging zorgen. In de 67e minuut besloot de Nederlander Lewandowski aan te spelen met een harde lage voorzet. Met een hakje verlengde de Pool die bal, waarna Thiago net tekort kwam om het leder in te tikken.

Bayern bleef de flanken opzoeken, maar vond de goed keepende Baumann, of de verdediging in de weg staan van een doelpunt. De puntendeling was zaterdagmiddag een verrassing voor velen.

Aubameyang helpt Dortmund langs Hamburger SV

Pierre-Emerick Aubameyang heeft zaterdag passend geantwoord nadat afgelopen week buiten de selectie werd gelaten. De aanvaller van Borussia Dortmund scoorde vier keer op bezoek Hamburger SV. Het werd 2-5.  

Thomas Tuchel was niet te spreken over het gedrag van Aubameyang en liet hem buiten de wedstrijdselectie voor het duel met Sporting CP. Tegen HSV keerde de aanvaller terug in de selectie en mocht hij direct weer in de basis starten.

Aubameyang had slechts vier minuten nodig om met een passend antwoord te komen. De Gabonees kon gemakkelijk de 0-1 op het scorebord schieten, nadat doelman René Adler een schot van Emre Mor niet goed wist weg te werken.

Hiermee kwam Dortmund goed uit de startblokken en leek het voor HSV al snel een vervelende middag te worden. Zeker toen Aubameyang twintig minuten later opnieuw het net wist te vinden. Na een grote verdedigende fout van Douglas Santos, kon Aubameyang voor leeg doel afronden.

Hattrick compleet

Nog binnen het eerste half uur wist de doelpuntenmaker zijn hattrick compleet te maken. Aubameyang kreeg de ruimte van de verdedigers van HSV en rondde rustig af. Hierdoor was de wedstrijd na één helft al gespeeld en gingen beide ploegen met een 0-3 stand de rust in.

Na de rust bleek al snel dat Aubameyang het niet van plan was om het rustiger aan te gaan doen. In de 48ste minuut kon hij opnieuw profiteren van slecht verdedigend werk van HSV, waarna hij de bal hard in de hoek schoot.

De thuisploeg wist via Nicolai Müller nog iets terug te doen. Op aangeven van Gian-Luca Waldschmidt gaf de middenvelder het thuispubliek reden tot juichen. Maar echt spannend werd het niet meer. Ousmane Dembélé scoorde voor Dortmund het vijfde doelpunt voor de ploeg van Tuchel.

Tien minuten voor tijd moet Dortmund echter zijn tweede doelpunt incasseren. Opnieuw was het Müller die het net wist te vinden. De Duitser bepaalde de eindstand op 2-5.

Mariah Carey weigert 6 miljoen na scheiding

De onderhandelingen tussen Mariah Carey en haar ex-verloofde James Packer over de afhandeling van de scheiding zijn afgeketst. Volgens TMZ weigert de zangeres een schikking van 6 miljoen dollar per jaar. Ze wijst het aanbod van de hand omdat het 'smakeloos en beledigend' zou zijn. Carey houdt vast aan de eis dat haar voormalige geliefde 50 miljoen dollar betaalt, ook al is het nooit tot een officieel huwelijk gekomen.

De zangeres en de Australische miljardair stelden volgens de Amerikaanse entertainmentsite bizarre huwelijkse voorwaarden op. Zo zou Carey 50 miljoen dollar krijgen voor elk jaar dat ze Packer's echtgenote was. Ook zou hij kleding voor haar kopen, haar een ongelimiteerde creditcard ter beschikking stellen en een privéjet vrijhouden voor Carey, de kinderen en de nanny's. Nu de verloving is verbroken en het huwelijk van de baan is, meent Carey dat ze alsnog recht heeft op het geld dat haar in het vooruitzicht was gesteld.

In januari maakten de popster en de zakenman hun verloving bekend. Tijdens een vakantie in Griekenland twee maanden geleden kregen ze echter bonje en werd het huwelijk afgeblazen.

Carey vindt dat ze veel kosten heeft gemaakt voor haar ex. Zo is ze met haar twee kinderen van New York naar Los Angeles verhuisd voor hem en is ze zo getraumatiseerd door de breakup dat ze haar Zuid-Amerikaanse tournee heeft moeten afzeggen.

Mariah Carey weigert 6 miljoen na scheiding
Mariah Carey weigert 6 miljoen na scheiding (Foto: BuzzE)

Andy Murray zonder te spelen nieuwe nummer één van de wereld

De Britse tennisser Andy Murray is de nieuwe nummer één van de wereld in het mannentennis. Murray moest in de halve finales van het ATP-toernooi in Parijs winnen van Milos Raonic om Novak Djokovic van de troon te stoten, maar de Brit is zelfs niet in actie moeten komen. Raonic trok zich geblesseerd terug voor het duel.

Djokovic ging sinds juli 2014 onafgebroken aan kop op de wereldranglijst. Hij was eerder tussen juli 2011 en juli 2012 en tussen november 2012 en oktober 2013 al de beste van de wereld. Omdat Djokovic vrijdag in de Franse hoofdstad in de kwartfinale verloor van Marin Cilic, was een finaleplaats voor Murray al voldoende om de koppositie over te nemen. De finale is door een walk-over gehaald. Murray kent tot dusver een prachtig jaar. De 29-jarige tennisser was de beste op Wimbledon, werd in Rio voor de tweede keer olympisch kampioen en boekte nog vijf andere toernooizeges.

In de finale van het Masterstoernooi in Parijs neemt Murray het zondag op tegen John Isner. De Amerikaan rekende zaterdag in de halve finales af met Cilic: 6-4 en 6-3.

Andy Murray de nieuwe nummer één van de wereld. (PRO SHOTS/Action Images)
Andy Murray de nieuwe nummer één van de wereld. (PRO SHOTS/Action Images)

Betogers in Seoul eisen aftreden president

Tienduizenden demonstranten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul protesteerden zaterdag tegen president Park Geun-hye. Ze eisen haar aftreden na een groot politiek schandaal. Volgens de organisatie zijn er zelfs bijna honderdduizend mensen op de been, waarmee de betoging een van de grootste protesten in het land is sinds jaren.

Park Geun-hye is vrijdag diep door het stof gegaan voor het politieke schandaal waarin haar regering is verwikkeld. Ze zei volledig mee te werken aan een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de inmenging in regeringszaken door haar vertrouwelinge Choi Soon-sil. Choi is net als een andere medewerker van Park gearresteerd.

Betogers in Seoul eisen aftreden president
Betogers in Seoul eisen aftreden president (Foto: ANP)

ChristenUnie start fonds voor tienermoeders

De ChristenUnie begint vandaag met het inzamelen van geld voor het nieuw opgerichte fonds voor de ondersteuning van tienermoeders. De partij doet dat samen met de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK).

Jonge onbedoeld zwangere vrouwen krijgen vaak te maken met financiële problemen. Door deze vrouwen financieel te ondersteunen en praktische hulp te bieden kan voorkomen worden dat ze in de knel komen. Maar dat is uiteraard niet het enige doel: zowel de VBOK als de ChristenUnie zijn tegenstander van abortus, en willen er met dit fonds voor zorgen dat meer jonge vrouwen hun zwangerschap uitdragen, in plaats van wegens slechte financiële vooruitzichten kiezen voor het afbreken van de zwangerschap.

Voorzitter van de VBOK zegt daarover: "In de praktijk zien we dat jonge moeders graag hun zwangerschap willen uitdragen en voor hun kindje willen zorgen, maar tegen hun financiële grenzen aanlopen. Het komt voor dat ze na opvang toch met hun kindje op straat belanden. De wachttijd om hun financiën via de gemeente op orde te krijgen, is te lang. Ondanks alle goede voorzieningen vallen zij in al hun kwetsbaarheid tussen wal en schip. Hen willen we samen met hun kindjes de helpende hand bieden".

Bijdragen aan het fonds kan via www.tienermoederfonds.nl.

EA's PR laat zich niet van hun beste kant zien

EA heeft nogal een slechte week achter de rug betreffende PR. Wat heeft dat gekke EA nu weer bekokstoofd?

Maandag hadden ze namelijk de belachelijke hashtag #JustWW1Things wat met overweldigende kritiek te maken kreeg en dus was het ook gauw weer van het net gehaald. 

justwwthings

Zucht EA. Later boden ze via Twitter wel hun excuses aan.

Niet veel later in de week wisten de professioneel tweeters bij EA er echter weer een zootje van te maken: 

De link leidt (spoiler-alert!) naar een review van Call of Duty. Op zichzelf is dit niet echt een ramp, ware het niet dat Respawn is opgericht door verscheidene ex-medewerkers van Infinity Ward, de maker van Infinite Warfare. En toen volgde dit bericht van Respawn zelf:

Blijkbaar waren ze niet heel gelukkig met het openlijk thrashen van hun ex-collega's. Kortom, een bewogen week voor de jongens en meiden van de Twitter-divisie bij EA.

'Sporters willen WK in Rusland boycotten door dopingschandaal en homofobie'

Komende winter moet het wereldkampioenschap skeleton en bobsleeën plaatsvinden in Rusland en wel op de olympische baan van Sochi. In de afgelopen dagen gaan er echter steeds meer stemmen op om het WK te boycotten, vooral uit de skeletonwereld. FOK!sport sprak met een aantal wereldtoppers uit de skeletonsport.

De eerste die het woord boycot in de mond nam was niemand minder dan regerend olympisch kampioene Elizabeth Yarnold. De Britse veroverde het goud op de baan in Sochi in 2014, maar liet weten het WK van komende winter mogelijk te laten schieten. 

"Het IOC en WADA hebben geadviseerd om een dergelijk groot kampioenschap niet in Rusland te houden en dat steun ik. Ik hoop dat de IBSF (de wereldbobslee- en skeletonbond, red.) serieus na gaat denken over wat er met het WK in Sochi gaat gebeuren. We weten dat er mogelijk een staatsdopingprogramma in Rusland actief is of was en ik wil niet meedoen aan een kampioenschap waarbij atleten mogelijk bewust geholpen worden en waarbij ik niet eens weet wat er met mijn urine- en bloedstalen gebeurt", verklaart Yarnold. 

Volgens een WADA-rapport werden urinestalen van Russische sporters rond de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 verwisseld, om zo te voorkomen dat Russen positief zouden testen op doping. "We moeten het beter uitzoeken, maar als er niks verandert sluit ik een boycot zeker niet uit", aldus de Britse.

In 2014 werd op de baan van Sochi nog gestreden om olympisch goud, wat werd gewonnen door Yarnold en de Rus Alexander Tretiakov (Bron: YouTube)

Al snel kwam er bijval uit de skeletonwereld, als eerste van de Belgische Kim Meylemans. De in Duitsland opgegroeide Meylemans ging echter nog een stukje verder: "Ik ben het eens met alles wat Lizzy (Yarnold) zegt en als het WK niet naar een ander land verplaatst wordt doe ik NIET mee", schreef Meylemans, een van de revelaties van vorig seizoen, in duidelijke taal. "Als atleet en als persoon kan ik staatsdoping, valsspelen en homofobie niet steunen." Ook Katie Tannenbaum, uitkomend voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, voegde zich daar al snel bij. "Als het WK in Rusland blijft ben ik niet van plan om mee te doen", liet zij weten. 

De nummer zeven van de World Cup vorig jaar, de Duitser Michael Zachrau, staat weliswaar achter een boycot van het WK, maar denkt dat het voor hem lastig wordt. "Ik ben het met mensen als Yarnold eens en een boycot zou een heel goed signaal zijn richting de IBSF. Het zou het juiste zijn om te doen en ik denk dat veel van mijn landgenoten eveneens niet zouden gaan - hoewel ik natuurlijk alleen voor mijzelf kan spreken", schreef Zachrau aan FOK!sport. "Het probleem is echter dat we nogal afhankelijk zijn van de Duitse bond, en ik denk dat die het ons niet toe zullen staan om het WK te boycotten. Een Duitser die het WK om zo'n reden laat schieten..daar wordt onze bond niet blij van, dus ik denk niet dat het gaat gebeuren", zegt hij.

De Duitser Michael Zachrau, rijzende ster in de skeletonwereld, ziet een boycot wel zitten, maar vreest dat de Duitse bond dat niet toe zal staan (Foto: Getty)

Dat de kwestie gevoelig ligt werd tijdens het vragenrondje wel duidelijk. Een aantal wereldtoppers gaf aan liever helemaal niks over de zaak te willen zeggen, terwijl één van de betere atleten ter wereld ons alleen anoniem te woord wilde staan. "Mijn teamgenoten en ik gaan in principe gewoon aan het WK meedoen. Een boycot zou wat mij betreft vroeg in de zomer aangekondigd moeten worden, zodat er ruim de tijd was om alle plannen aan te passen. Veel landen moeten het wat financiële steun van dit soort grote evenementen hebben en zij kunnen het zich, net als wij, simpelweg niet veroorloven om een WK over te slaan", zo kregen we te horen.

"Bovendien zou het veel meer waarde hebben als de internationale bond, in dit geval de IBSF, zelf besluit het WK uit Rusland weg te halen. Wat in het WADA-rapport staat is wat mij betreft ook lastig te bewijzen, maar als het allemaal waar zou zijn is dat natuurlijk vreselijk voor de sportwereld. Ik wil echter niet een heel land beschuldigen zonder echt 100% zeker te zijn van de feiten."

Ook dé man in de skeletonwereld, de Let Martins Dukurs, lijkt niet helemaal zeker van deelname. Zijn vader en coach, Dainis, heeft alvast laten weten niet naar het WK te gaan. "Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de Russen op alle mogelijke manieren valsspelen. Een van hun coaches heeft me zelfs eens recht in het gezicht gezegd dat wij allemaal zo ontzettend naïef zijn", vertelt hij in Letse media. Zijn zoon Martins domineert de sport al jaren en een wedstrijd zonder Martins Dukurs op het podium is zeer zeldzaam. Ook diens broer Tomass doet in de wereldtop mee. 

Accu Tesla ontploft bij brand

Na een botsing tegen een boom in de Amerikaanse stad Indianapolis is een Tesla Model S ontploft. Daardoor ontstond een grote vuurbal. De lithium-ionbatterij belandde op straat en schoot zijn onderdelen "als projectielen" om zich heen, waardoor de brandweer moeite had het vuur te blussen.

De 27-jarige bestuurster en haar 44-jarige passagier kwamen om het leven, meldden lokale media. Hun lichamen konden pas na een tijd worden geborgen, vanwege de 'projectielen' en de hitte die vrijkomt bij zo'n accubrand.

In september hadden hulpverleners ook grote moeite na een ongeluk met een Tesla in de buurt van Baarn. Toen zat een deel van de accu nog in de auto en stond het wrak onder stroom. Daardoor kon het stoffelijk overschot van de bestuurder pas na uren worden geborgen.

Volgens getuigen heeft de bestuurster van de verongelukte Tesla in Indianapolis te hard gereden. Dat betekent dat 'autopilot' uit moet hebben gestaan, aldus Tesla. Eerder dit jaar kwam een Tesla-bestuurder in Florida om het leven toen zijn auto tegen een afslaande vrachtwagen botste. De autopilot-sensoren hadden de truck niet gezien.

Accu Tesla ontploft bij brand
Accu Tesla ontploft bij brand (Foto: BuzzT)

FNV-Vicevoorzitter Van Dijk op lijst PvdA

De vicevoorzitter van de FNV, Gijs van Dijk, verruilt de vakbond voor de politiek. Hij stelt zich verkiesbaar voor de PvdA.

Van Dijk (1980) laat zaterdag weten: "De afgelopen jaren heb ik bij de FNV samen met leden geknokt voor echte banen, goede zorg, eerlijke pensioenen en hogere lonen voor jongeren. Die strijd voor progressieve oplossingen wil ik voor de PvdA in de Tweede Kamer voortzetten."

In een interview met NRC Handelsblad zegt Van Dijk dat kandidaat-lijsttrekker Lodewijk Asscher hem heeft gevraagd plaats te nemen op de kandidatenlijst. Van Dijk zal Asscher ook steunen om lijsttrekker te worden.

Zaterdag werd ook bekend dat locoburgemeester en D66-wethouder (Jeugd en Onderwijs) in Den Haag Ingrid van Engelshoven de overstap maakt naar de landelijke politiek. Zij zal op de lijst komen bij D66, waar zij eerder partijvoorzitter is geweest.

Vicevoorzitter Van Dijk verruilt FNV voor PvdA
Vicevoorzitter Van Dijk verruilt FNV voor PvdA (Foto: ANP)

Uplay wordt Ubisoft Club

Ubisoft heeft besloten om hun Uplay games-service een andere naam te geven: Ubisoft Club. De transitie is nog in volle gang, want de desktop-app heet nog steeds Uplay. Er wordt geen duidelijke reden voor de naamsverandering gegeven, maar de slechte reputatie van Uplay kan een zwaarwegende factor zijn geweest.

Uplay is opgezet als een DRM- en multiplayerservice van Ubisoft. Je kan hiermee je Ubisoft-games kopen, opstarten en punten verzamelen door het spelen ervan. De punten kun je weer gebruiken voor van alles, zoals korting op games, skins en wallpapers. 

Alternatieve Sinterklaasintocht in Amsterdam

De eerste Sinterklaasintocht van dit jaar vindt zaterdag in Amsterdam plaats, als daar de Nieuwe Sint arriveert. De donkere Sint met rastahaar kwam 's ochtends aan op het Waterlooplein, vergezeld door sintjes, een brassband en dansers. Per metro ging de alternatieve Sint naar de ArenA, waar vandaan een koets hem naar het Bijlmerpark Theater bracht.

Patrick Mathurin is voor de tweede keer de Nieuwe Sint, waarmee hij van het Sinterklaasfeest weer een positief feest wil maken. Hij wil niet verzanden in de vaak harde toon van de pietendiscussie. "Ik ben een Sinterklaas zonder knecht en ik wil een intocht waar iedereen blij van wordt."

Alternatieve Sinterklaasintocht in Amsterdam
Alternatieve Sinterklaasintocht in Amsterdam (Foto: ANP)

Britse pers: rechters zijn de vijand

Na de uitspraak van de Britse High Court dat het parlement over de Brexit gaat en niet de regering, hebben diverse kranten woedend gereageerd. Ze beschuldigen de rechtbank van verraad aan de democratie. Maar het ministerie van Justitie komt niet voor ze op, tot ongenoegen van de oppositie.

Volgens de Daily Mail zijn de rechters vijanden van het volk. De Daily Express schrijft dat de democatie op de dag van de uitspraak is gestorven.

In juni stemde 52 procent in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie. De rechtbank oordeelde donderdag dat de regering niet op eigen houtje mag beslissen om Artikel 50 in werking te stellen, waarmee de Brexit op gang komt. Hiervoor is toestemming van het parlement nodig. Desondanks wordt niet verwacht dat het parlement dit tegenhoudt. Volgende maand dient nog wel een hoger beroep.

De Labourpartij vindt zowel de uitingen in de pers als de stilte van het ministerie van Justitie hierover genant. De minister zou de rechters in de steek laten. Maar ook het Conservatieve parlementslid Dominic Grieve vindt het beschamend. "Het doet denken aan het Zimbabwe van Mugabe. De rechters hebben echter precies datgene gedaan wat van hen is gevraagd", zei hij in BBC Newsnight.

Labour-schaduwminister Richard Burgon eist dat de regering ingrijpt. "De eerste taak van minister van Justitie Liz Truss is het beschermen van de onafhankelijke rechtspraak. Ik schaam me eigenlijk voor haar stilte, ze laat hiermee de Britse rechtsstaat vallen."

Maar Stephen Glover van de Daily Mail vindt de kritiek op de rechters terecht. "Ze hebben beslissend ingegrepen in de politieke gang van zaken en kunnen dit dus gewoon verwachten."

Tijdens de Brexit-campagne werd echter veelvuldig gehamerd op het terughalen van de beslissingsbevoegdheid van Brussel naar het eigen soevereine parlement. Daarom kan de kritiek op de gerechtelijke uitspraak onder veel van de 48 procent die tegen Brexit stemden, op hoon rekenen.

Rami Malek (Mr. Robot) speelt Freddie Mercury

Rami Malek kruipt in de huid van rockster Freddie Mercury voor de langverwachte film Bohemian Rhapsody over de Britse band Queen. De Amerikaanse regisseur Bryan Singer meldde vrijdag op Instagram dat hij de regie op zich neemt en Malek heeft gestrikt voor de hoofdrol.

Rami Malek (35) won eerder dit jaar een Emmy voor zijn rol in de tv-serie Mr. Robot. De 51-jarige Bryan Singer regisseerde eerder onder meer The Usual Suspects, Valkyrie en de succesvolle X-Men-films.

Eerder was Sacha Baron Cohen (Ali G, Borat) voor de rol benaderd, maar die samenwerking liep spaak. Queen-leden Brian May en Roger Taylor zijn nauw bij de productie betrokken. De opnames staan voor begin volgend jaar gepland.

Rami Malek speelt Freddie Mercury
Rami Malek (midden) speelt Freddie Mercury (Foto: BuzzE)

Duitse leger wil rekruten streng controleren

De Duitse CDU-minister van Defensie, Ursula von der Leyen, wil toekomstige militairen streng controleren op hun achtergronden. Zo wil ze voorkomen dat radicale moslims het leger gebruiken voor hun militaire training. Het parlement buigt zich komende week over een speciale wet daarvoor, die vanaf de zomer 2017 in werking zou moeten treden.

Volgens mediaberichten zou de Duitse Militaire Inlichtingendienst inmiddels twintig extremistische moslims hebben ontmaskerd in het leger. Nog eens zestig verdachte personen, die zich hebben gemeld voor het leger, worden gecontroleerd op hun banden met islamitische terreurgroepen. Van dertig veteranen is bekend dat ze als strijders naar Syrië of Irak zijn afgereisd.

Duitse leger wil rekruten streng controleren
Duitse leger wil rekruten streng controleren (Foto: ANP)

Koning in Nieuw-Zeeland voor staatsbezoek

Koning Willem-Alexander begint maandag met koningin Máxima aan een driedaags staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland. Het bezoek volgt op het staatsbezoek aan Australië afgelopen week. Het koningspaar is vrijdag vanuit Brisbane naar Nieuw-Zeeland gevlogen. Ook een uitgebreide handelsdelegatie onder aanvoering van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is erbij in Nieuw-Zeeland.

Willem-Alexander en Máxima zijn niet onbekend met Nieuw-Zeeland, dat ze tijdens hun huwelijksreis bezochten en daarna voor een officieel bezoek in 2006. In een gesprek met Nieuw-Zeelandse journalisten op paleis Noordeinde voorafgaand aan het staatsbezoek vertelde de koning bijzonder goede herinneringen te hebben aan zijn eerdere verblijf in hun land.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de al jaren sterke banden tussen Nederland en Nieuw-Zeeland, dat 375 jaar geleden zijn naam kreeg van ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Tijdens het bezoek wordt ook aandacht besteed aan Tasman. Daarnaast zijn er in Christchurch en Auckland ontmoetingen met de talrijke Nederlanders die met name in de jaren vijftig naar Nieuw-Zeeland kwamen.

Het koningspaar wacht maandag in Wellington bij Government House, de residentie van de gouverneur-generaal, een traditioneel welkom van de Maori, compleet met haka en neuszoen. Ook tijdens het verdere bezoek is er aandacht voor de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. In Christchurch wordt gekeken naar de gevolgen van de aardbeving van 2011 en naar de wederopbouw van de stad. De koning spreekt woensdag op de slotdag van het bezoek in Auckland bij een bijeenkomst met de handelsmissie.

Koning in Nieuw-Zeeland voor staatsbezoek
Koning in Nieuw-Zeeland voor staatsbezoek (Foto: ANP)

Tweede zelfmoordpoging Manning

Klokkenluider Chelsea Manning, voorheen Bradley Manning, heeft weer een zelfmoordpoging gedaan in de gevangenis. Ze probeerde op 4 oktober een einde aan haar leven te maken. Haar advocaat heeft dat vrijdag laten weten aan de New York Times.

Manning zit een straf van 35 jaar uit omdat ze geheime documenten heeft doorgegeven aan WikiLeaks. Ze zit in een militaire gevangenis in Kansas. Manning deed de zelfmoordpoging toen ze een week in een isoleercel werd gezet. Dat was de straf voor de eerste zelfmoordpoging, in juli. Voor haar nieuwe poging wordt ze mogelijk weer bestraft. Haar advocaat klaagt dat ze in de gevangenis niet de goede zorg krijgt.

Tweede zelfmoordpoging Manning
Tweede zelfmoordpoging Manning (Foto: BuzzT)

Jan Jaap van der Wal zet huis te koop

Cabaretier Jan Jaap van der Wal en zijn vriendin Eva Duijvestein doen hun dubbele benedenwoning in het centrum van Amsterdam van de hand. Het optrekje staat te koop voor 1.150.000 euro. Dat meldt bekendeburen.nl.

Van der Wal en Duijvestein kochten de woning in 2007 voor 862.500 euro. Het grachtenpand telt vijf kamers verdeeld over twee woonlagen en heeft een oppervlakte van 215 vierkante meter.

De cabaretier maakt furore bij de zuiderburen. Hij woont inmiddels in Antwerpen en is geregeld te zien op de Belgische televisie en in de theaters.

Jan Jaap van der Wal zet huis te koop
Jan Jaap van der Wal zet huis te koop (Foto: BuzzE)

Ter Mors opent shorttrackseizoen met twee Nederlandse records

Jorien Ter Mors is de eerste dag van het wereldbekerseizoen shorttrack begonnen met twee Nederlandse records. De geboren Enschedese reed op de 500 meter naar een nieuwe nationale besttijd. Ook met de aflossingsploeg wist ze een nieuw nationaal record te noteren.

Ter Mors kwam op het snelle ijs in Calgary van de Olympic Oval tot een tijd van 42,953 seconden. Ze verbeterde daarmee haar eigen nationaal record met twaalf duizendsten. Ter Mors schaatste in de heats naar de tweede plaats, achter regerend Europees kampioene Elise Christie en verzekerde zich daarmee van de finalerondes.

Ter Mors noteerde haar tweede record samen met Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting. Na 3000 meter stond er een tijd van van 4.07,637 op de klok. Deze tijd was ruim twee seconden sneller, dan het oude Nederlands record uit 2013. De tijd leverde de Nederlandse ploeg de tweede plaats op, vlak achter wereldkampioen Zuid-Korea. Zaterdag kan de afslossingsploeg zich plaatsen voor de finale. 

Eerder op de dag wist ze zich met ritwinst ook al te plaatsen voor de 500 meter van zaterdag. De kwalificaties bij de vrouwn was sowieso succesvol te noemen. Het team van bondscoach Jeroen Otter pakte alle mogelijke startbewijzen, waardoor er zaterdag en zondag drie rijders aan de start verschijnen. Yara van Kerkhof won haar race op de tweede 500 meter en Rianne de Vries eindigde als tweede. Eerder op de dag wisten Van Kerkhof en Lara van Ruijven ook door te dringen tot het hoofdtoernooi op de 500 meter van zaterdag. Op de 1000 en 1500 meter wisten twee van de drie schaatsters zich te plaatsen voor het weekend. 

Suzanne Schulting won beide heats op de 1500 en 1000 meter. Lara van Ruijven komt zondag ook in actie op de finalerondes van de kilometer. De Zuid-Hollandse werd tweede, achter de Canadese Kim Boutin. De Vries mag zich ook melden op de 1500 meter. De Friezin eindige als derde in haar heat en mocht als tijdsnelste door. Avalon Aardroom werd bij haar wereldbekerdebuut in de heats van de 1000 en 1500 laatste en mag dit weekend het opnieuw proberen in de herkansingen. 

De heren waren iets minder succesvol in de kwalificaties. Individueel werden acht van de twaalf finaleplekken veilig gesteld. Sjinkie Knegt mag de 500 en 1500 rijden. Daan Breeuwsma was succesvol op de 1000 en 1500 meter. Itzak de Laat zal de 500 en 1000 meter rijden. Dennis Visser is door op de 1000 meter, maar werd op de 500 meter uitgeschakeld. Dylan Hoogerwerf kreeg op de tweede 500 meter een advanced en mag voor het eerst uitkomen in het hoofdtoernooi van een wereldbeker. Ook de relayploeg is door naar de halve finale.  Breeuwsma, Knegt, Visser en Hoogerwerf versloegen Frankrijk en Italië en verzekerden zich daarmee van een plek bij de beste acht.

Zaterdag gaat het toernooi verder met de eerste 500, 1500 meter en de halve finales van de relay. Zondag is de tweede 500, de 1000 meter en de finales bij de relay. 

Zoon van Paul de Leeuw aangereden

De oudste zoon van Paul de Leeuw is aangereden. In zijn column in het AD schrijft Paul dat zijn vijftienjarige zoon op een rotonde in Huizen werd geschept door een auto met daarin twee dames die op weg waren naar een concert in Spakenburg. Paul trad die avond op in Middelburg en werd na de voorstelling gebeld door zijn man Stephan.

"Hij kreeg geen voorrang, kwam op de motorkap terecht en is vijftien meter meegereden. Daarna is hij eraf gevallen. Het gebeurde op een van de twee rotondes in Huizen waar fietsers voorrang hebben, maar dat vaak niet krijgen", schrijft Paul.

De scholier hield er schaafwonden en pijnlijke ribben aan over.

Zoon van Paul de Leeuw aangereden
Zoon van Paul de Leeuw aangereden (Foto: BuzzE)

FIFA straft tien landen voor spreekkoren en politieke uitingen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft tien nationale bonden diverse boetes opgelegd. De straffen zijn vrijwel allemaal het gevolg van homofobe en racistische spreekkoren tijdens WK-kwalificatiewedstrijden. In het geval van Kosovo en Kroatië gaat het om anti-Servische spreekkoren tijdens hun onderlinge duel op 6 oktober.

Ook Iran wordt flink bestraft voor 'diverse religieuze uitingen' tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Zuid-Korea in oktober, gehouden op een belangrijke dag van de sjiïtische kalender. De bond had aan Iraanse fans gevraagd om religieuze liederen te zingen tijdens het duel. Ook werd opgeroepen om gekleed in het zwart naar de wedstrijd te komen.

De grootste geldboetes waren voor Albanië en Kroatië: 50.000 Zwitserse francs, zo'n 46.000 euro. Kosovo moest 30.000 francs overmaken naar de rekening van de FIFA, Brazilië 25.000, Paraguay en Estland 20.000 en Oekraïne, Chili en Argentinië elk 15.000. De Iraanse voetbalbond is 45.000 Zwitserse francs armer gemaakt. 

Alle tot nu toe door de FIFA uitgedeelde straffen tijdens de kwalificatie voor het WK van 2018 zijn overigens hier te vinden. Het gaat daarbij om diverse zaken zoals bijvoorbeeld het op het veld gooien van papier (Nederland), het te laat starten van een wedstrijd (St Vincent en de Grenadines) of een te vol stadion (Saoedi-Arabië).

Jörgensen: "Ben geen type Guidetti"

Nicolai Jörgensen valt bij Feyenoord wél op door zijn sportieve prestaties, maar verder wordt hij door de supporters van de club met rust gelaten. Voorgangers in de spits bij Feyenoord worden nog steeds opgehemeld door de fans. Zo zijn Graziano Pellè en John Guidetti na kortstondig succes in De Kuip altijd welkom in Rotterdam. Bij Jörgensen komt dat wat moeizamer op gang, merkt hij.

"De supporters zijn positief, ze waarderen mijn prestaties. Maar er is geen gekte of iets dergelijks rondom mijn persoontje. Helemaal niet", zegt Jörgensen tegen het Algemeen Dagblad. "Dit Feyenoord heeft zoveel goede spelers, de supporters kunnen echt kiezen wie hun held is."

Jörgensen bouwt gestaag aan zijn reputatie bij Feyenoord. Hij scoorde al acht keer in de Eredivisie. Daarmee is hij topscorer. "Ik denk vooral dat als ik deze lijn doortrek, de supporters heel tevreden over mij blijven."

De international van Denemarken ziet weinig vergelijkingen met zijn Scandinavische voorganger. "Als de Klassieker er aan komt, roept hij (Guidetti) vanuit Spanje doodleuk dat Feyenoord zal winnen en ook nog eens met 4-0. Grappig, maar zo'n type ben ik niet."

Veron (41) trekt voetbalschoenen weer aan

Juan Sebastian Veron staat op het punt om terug te keren in het betaald voetbal. De 41-jarige middenvelder is in training voor volgend seizoen. De laatste twee jaar was Veron actief als president van Estudiantes uit zijn land van herkomst, Argentinië. Nu heeft hij zijn voetbalschoenen onder het stof vandaan gehaald om de club verder te helpen in de Copa Libertadores.

De bedoeling is dat Veron komend seizoen het shirt van Estudiantes draagt. Hij maakte bij zijn aanstelling als clubpresident bekend dat hij terugkeert als voetballer zodra 65 procent van de zitplaatsen voor volgend seizoen verkocht zijn. Naar verwachting gebeurt dat begin 2017.

Om vertrouwen te tonen dat die doelstelling wordt behaald, is Veron alvast gaan trainen. Hij wil klaar zijn voor het volgende seizoen, dat begint vlak voordat de geroutineerde oud-international zijn 42ste verjaardag viert

Promes meldt zich af voor Oranje-duels

Het Nederlands elftal moet het in de komende twee interlands stellen zonder Quincy Promes. De aanvaller heeft zich afgemeld. Bondscoach Danny Blind riep Promes wel op voor de interlands tegen België en Luxemburg. Hij liet op een persconferentie al weten dat de speler van Spartak Moskou naar verwachting niet zou meedoen.

Promes deed na het herstel van een blessure wel één wedstrijd mee bij Spartak. Hij heeft nu weer last ondervonden van zijn enkel. Daarom besloot hij Blind op te bellen en zich af te melden voor de interlandweek.

Blind kijkt eerst hoe de andere internationals uit de selectie het er dit weekend vanaf brengen. Daarna overweegt hij mogelijk een extra selectiespeler toe te voegen. Hij verraste voor zijn Oranje-selectie al met onder meer debutant Marvin Zeegelaar.

V/d Hoorn huivert voor duels met Zlatan

Mike van der Hoorn staat komend weekend met Swansea City tegenover Manchester United in de Premier League. Een spannende ontmoeting. De oud-verdediger van Ajax staat namelijk naar verwachting tegenover een oude bekende. Van der Hoorn neemt het met Swansea City op tegen het Manchester United waar Zlatan Ibrahimovic in de spits staat. In een Champions League-wedstrijd in 2014 was Zlatan hem te snel af, waardoor de Zweed de winnende treffer kon scoren voor Paris Saint-Germain tegen Ajax.

"Hij heeft die rare kwaliteit dat hij scoort op de momenten waarop je het niet verwacht", citeert Voetbal International van Swansea's clubsite. "Hij houdt mensen als het ware voor de gek. Dan is hij een hele tijd onzichtbaar en plots is er een geniaal moment en scoort hij. Manchester United heeft veel goede spelers, maar hem moeten we zeker in toom houden zondag."

"Een overwinning tegen Manchester United zou het team veel meer vertrouwen geven, waardoor we ook vrijer kunnen gaan spelen. We hebben hard getraind en de manager heeft ons kennis laten maken met zijn ideeën. Het is nu aan ons om zijn plannen uit te voeren."

Swansea kent een moeizaam seizoen in de Premier League. De club staat op de negentiende plek. Sinds kort heeft Bob Bradey de leiding bij The Swans, die tien speelrondes onderweg zijn in de Engelse competitie.

Clinton Foundation bevestigt donatie Qatar

In haar periode als minister van Buitenlandse Zaken heeft de mede door Hillary Clinton opgerichte Clinton Foundation een grote som geld van Qatar geaccepteerd, zonder hier ruchtbaarheid aan te geven. Dit terwijl Clinton bij haar aantreden in 2009 een contract moest ondertekenen waarin ze verklaarde grote donaties van buitenlandse regeringen te melden aan het ministerie. Dat blijkt uit een vorige maand door WikiLeaks gelekte e-mail, afkomstig van het account van Clintons campagneleider John Podesta.

De door Bill en Hillary opgerichte liefdadigheidsstichting bevestigde deze week dat het in 2011 een bedrag van 1 miljoen dollar (zo'n 900.000 euro) van het Arabische emiraat ontving. De gift was ter ere van de 65ste verjaardag van Bill Clinton. Als tegenprestatie wilden de Qatarese bestuurders de voormalige president ontmoeten.

Afgelopen week meldde Fox News dat de FBI naar aanleiding van de Clinton Foundation een aanklacht tegen de democratische presidentskandidate waarschijnlijk achtte. Het item werd later door Fox-anchor Bret Baier echter weer teruggetrokken omdat zijn bronnen onbetrouwbaar bleken. Republikein Donald Trump probeert ondertussen kiezers te trekken door te stellen dat het kiezen van een president die een aanklacht riskeert, onverstandig is.

Clinton-stichting bevestigt donatie Qatar
Clinton Foundation bevestigt donatie Qatar (Foto: ANP)

Green Day op Pinkpop 2017

Vroeg Pinkpop-nieuws uit Landgraaf. De punkband bevestigt via hun eigen site dat zij volgend jaar headliner zullen zijn op Pinkpop 2017.

Het bericht is nog niet bevestigd door Jan Smeets zelf, maar op de site van de band van Billie Joe Armstrong valt de toevoeging aan het tourschema te bekijken. Ook staan de heren op 31 januari 2017 in een uitverkochte Ziggo Dome.

Het is niet de eerste keer dat Green Day op Pinkpop te zien zal zijn. Ook in 2010 en 2013 rockten ze de pan uit in Landgraaf. Een tweede genoemde headliner zou System of a Down kunnen zijn. Die band werd onlangs bevestigd voor het Belgische Rock Werchter, maar deed nog geen bevestigingen wat betreft Pinkpop. Naar verwachtingen zullen in de loop van 2017 de meeste artiesten bekend gemaakt worden.

De nieuwe plaat van Green Day, Revolution Radio, is uitgekomen op 7 oktober en werd lovend ontvangen. Het werd ondermeer 'de terugkeer van Green Day, terwijl ze eigenlijk nooit zijn weggeweest' genoemd. 

Pinkpop 2017 zal plaatsvinden op 3,4 en 5 juni.

Green Day op Pinkpop 2013(Foto: Serena Cloodt)Green Day op Pinkpop 2013 (Foto: Serena Cloodt)

Bij de Holleeders viel niets te lachen

Als een testament en een verantwoording voor haar dochter. Daarom schreef Astrid Holleeder het boek 'Judas: Een familiekroniek'. In het boek vertelt Astrid Holleeder over haar leven met haar broer, de crimineel Willem Holleeder. In twee interviews, met de Volkskrant en De Telegraaf, geeft de juriste alvast een voorproefje van haar kroniek over een familie waarin nooit werd gelachen.

Het autobiografische werk verschijnt zaterdag. Astrid Holleeder deed eerder al veel stof opwaaien door samen met haar zus Sonja als getuigen op te treden in het liquidatieproces tegen haar broer. De vrouwen legden belastende verklaringen af over de betrokkenheid van Holleeder bij een aantal liquidaties in het criminele milieu.

"Zij vertelt op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu." Ook beschrijft Astrid volgens de uitgever dat Holleeder "zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde".

Meedogenloze crimineel
In de Volkskrant beschrijft ze haar broer als een meedogenloze crimineel "die een schakeltje mist". Daarin verschilt hij volgens haar van zijn voormalige vriend Cor van Hout, de man die samen met Holleeder 'meneer Heineken' ontvoerde en in 2003 om het leven kwam: "Cor was een gezellige jongen. Hij had joie de vivre. Niemand bij ons thuis kende dat," zegt ze. "Voor de mensen om hem heen was Cor zacht. De meeste criminelen doen wat ze doen vóór hun familie. Zodat zij goed kunnen leven. Wim niet. Die vernietigde juist zijn eigen omgeving."

Heinekenontvoerder Holleeder heeft een reeks van misdrijven op zijn naam staan. Zo werd hij veroordeeld voor onder meer het afpersen van Willem Endstra, bekend als bankier van de onderwereld. Hij zit nu weer vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende moorden, onder meer bij die van Endstra.

Door rechten te gaan studeren probeerde Astrid Holleeder zich los te maken van "een bezoedelde familiegeschiedenis, waaraan ik feitelijk part noch deel had. Ik was 17 toen Heineken werd ontvoerd en wist net als de rest van ons gezin van niets," aldus de voormalige vertrouwelinge van Willem Holleeder in De Telegraaf.

Schande
Ze vertelt ook over de tegenwerking van Justitie waarmee ze te maken kreeg. "Op de dag voor mijn beëdiging als advocaat kreeg ik bericht dat deze ceremonie waarop ik me zo had verheugd, niet door kon gaan. Het Openbaar Ministerie, in de persoon van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, wilde niet dat ik advocaat werd. Ik zou een schande en een gevaar voor het vak zijn."

Over de toekomst maakt ze zich geen illusies. Ze weet hoe haar broer handelt. Terwijl Justitie het uitblijven van bezoek aan haar broer in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught als iets positiefs beschouwt, ziet Astrid Holleeder dit heel anders. "Het betekent dat hij met iets bezig is, maar als er iets gebeurt kan zeggen: 'Ikke? Ik heb niet eens bezóék gehad!' En inderdaad kwam uit dat hij al in de EBI onze liquidatie aan het regelen was," vertelt ze de Volkskrant. "Voor Wim geldt: wat je ziet, is niet wat er is. En geloof me; zodra hij wordt overgeplaatst naar een normaal regime, heeft hij onze liquidatie alsnog binnen twee weken geregeld."

'Holleeder vernietigde zijn eigen omgeving'
Bij de Holleeders viel niets te lachen (Foto: ANP)

Roetveegpiet 'populair' in grote gemeenten

In de grote steden wint de roetveegpiet terrein op zwarte piet. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van de dertig grootste gemeenten.

Vooralsnog is Amsterdam de enige gemeente waar geen traditionele zwarte pieten meer te zien zullen zijn tijdens de intocht. Eigenlijk was het de bedoeling dat dit jaar nog een kwart van de pieten volledig onder het roet zou zitten. Vrijdag kwam de hoofdstad daarop terug.

Ook in Maastricht en Rotterdam zullen meer roetveegpieten te zien zijn. Het intochtcomité van de Maasstad laat roetpieten dit jaar debuteren, al zullen de zwarte pieten met 90 procent nog overheersen.

Progressiever
Volgens Olivier van de Goes, voorzitter van het Rotterdamse intochtcomité, is Amsterdam progressiever, waardoor daar de volledig zwarte pieten al zijn afgeschaft. "Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, maar dat proberen we toch zo veel mogelijk te doen." Van de pieten in Den Haag zal de helft uit roetpieten bestaan.

Op televisie zijn dit jaar ook de nodige veranderingen. RTL maakte eerder al bekend alleen nog roetveegpieten te vertonen. Het populaire Sinterklaasjournaal van publieke omroep NTR, dat vanaf woensdag te zien is, laat volgens mensen die eraan meewerken pieten in diverse kleuren zien.

Officieel heeft de omroep er nog niets over bekendgemaakt. "Het verhaal moet een verrassing blijven. Maar iedereen zal merken dat de kritiek op Zwarte Piet in dit script serieus genomen word", zei Bob Fosko tegen de Volkskrant. "Deze keer neemt het Sinterklaasjournaal de handschoen op."

In het 'Doeboek' van het Sinterklaasjournaal, een boekje met spelletjes en puzzels voor kinderen dat al te koop is, zijn zwarte, witte en roetpieten te zien.

Roetveegpiet populair in grote gemeenten
Roetveegpiet 'populair' in grote gemeenten (Foto: ANP)

De Appel kan niet door 'voor een appel en ei'

De Haagse toneelgroep De Appel, die de komende weken volle zalen trekt met een eigen bewerking van Hamlet van Shakespeare, houdt op te bestaan. Dat lijkt niet meer te voorkomen nu de gemeenteraad vrijdagavond laat heeft besloten de subsidie van 1,9 miljoen euro stop te zetten.

De beroemde versregel uit Hamlet, To be or not to be (that is the question) was al jaren akelig actueel voor het gezelschap. Dat opereert vanuit een oude Scheveningse paardenstal en weet al tientallen jaren een groot en trouw publiek voor zich te winnen.

De beslissing om af te zien van subsidie is onderdeel van het kunstenplan waarin Den Haag voor de komende vier jaar het beschikbare geld verdeelt. Eerder liet het college weten niet meer te voelen voor financiële steun aan De Appel. Dat hoopte nog op een bijdrage van 750.000 euro om in afgeslankte vorm door te kunnen, maar ook dat voorstel is afgewezen.

De Appel, opgericht in 1971 door onder anderen Erik Vos en Carol Linssen, werd tot ver buiten de stadsgrenzen beroemd door marathonvoorstellingen als Faust (Goethe), De getemde feeks, Tantalus en Herakles. In 2012 kreeg de toneelgroep voor Herakles de Toneel Publieksprijs.

De Appel kan niet door 'voor een appel en ei'
De Appel kan niet door 'voor een appel en ei' (Foto: ANP)

Meer vrouwen mee op handelsmissies

Steeds meer vrouwen gaan mee op economische missies. Het aandeel vrouwelijke ondernemers is tijdens de laatste zeven handelsmissies zelfs verdubbeld. Met als hoogtepunt de trip vorige maand met premier Mark Rutte naar Zuid-Korea waarbij meer dan een derde van de deelnemers vrouw was.

De stijging is een succes voor minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel). Zij heeft eerder dit jaar maatregelen genomen om het aandeel vrouwen tijdens de missies omhoog te krikken. Vrouwen hoeven tijdelijk de helft minder te betalen als ze meegaan. Ook worden vrouwen direct benaderd en meer betrokken bij het opzetten van de programma's.

Dankzij dit "maatwerk" is in zes maanden tijd het aandeel vrouwen gestegen van 10 procent naar 25 procent. "Vrouwen waren gewoonweg zwaar ondervertegenwoordigd. Dankzij de speciale aandacht van de afgelopen maanden weten vrouwelijke ondernemers handelsmissies nu veel beter te vinden", aldus Ploumen in een verklaring zaterdag.

Korting
De PvdA-minister heeft bijna veertig handelsmissies geleid sinds haar aantreden in 2012. "Steeds was ik een van de weinige vrouwen." Naar die tijd wil ze niet meer terug. "Vrouwen brengen nieuwe ideeën, ervaringen en expertise mee, waarmee Nederlandse bedrijven zich internationaal nog beter kunnen positioneren. Ook stimuleert het vrouwelijk ondernemerschap in de landen die we bezoeken."

Om de trend vast te houden blijven vrouwen nog zeker een half jaar korting houden als ze deelnemen aan handelsmissies georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook gaat de informatiecampagne speciaal gericht op vrouwelijke ondernemers in die tijd door. De komende twee maanden gaan bewindslieden nog op handelsmissie naar Indonesië, Verenigde Arabische Emiraten en Verenigde Staten.

Meer vrouwen mee op handelsmissies
Meer vrouwen mee op handelsmissies (Foto: ANP)

Postuum verjaardagsfeest voor Herman Brood

Het is zaterdag zeventig jaar geleden dat kunstenaar Herman Brood werd geboren. Oude bekenden van de overleden zanger komen daarom samen in Amsterdam voor een concert ter ere van de rock-'n-roller en kunstenaar. Koos van Dijk, de oud-manager van Brood, presenteert op het 'verjaardagsfeestje' zijn boek.

Een van de bekendste gasten is Nina Hagen. De Duitse artieste brengt op het podium van Q-Factory haar oude nummers met Brood ten gehore.

Otis Redding III, de zoon van de soulartiest met dezelfde naam, is een andere opvallende genodigde op het postume verjaardagsfeest. "Herman was fan van soul. Het is daarom heel belangrijk dat hij helemaal hier komt vanuit de States", zegt Marcel Brood, Hermans zoon.

KOOS
Op het feestje wordt verder het boek KOOS gepresenteerd. Van Dijk schreef dit samen met Robbert Tilli. Hij biedt hierin een weerwoord aan het tv-programma Rambam. Makers van dit undercoverprogramma betichtten de oud-manager ervan valse schilderijen van Brood van een echtheidscertificaat te hebben voorzien. "Daar ga ik uitgebreid op in. Ik dacht dat ik met goedkope oplichters te maken. Dat ik beet had", zegt Van Dijk daarover. "Maar dat lees je in mijn boek."

Muziek voert echter de boventoon. Zo treedt Broods voormalige begeleidingsband Wild Romance op.

Saturday Night
Brood werd in de jaren zeventig bekend met zijn band Herman Brood & His Wild Romance en scoorde een grote hit met Saturday Night. Tegelijkertijd dichtte en schilderde hij.

De kunstenaar was een groot liefhebber van verdovende middelen. Na verschillende afkickpogingen bracht hij zichzelf in mei 2001 om het leven. Hij sprong van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel.

Postuum verjaardagsfeest voor Herman Brood
Postuum verjaardagsfeest voor Herman Brood (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Wisselvallig weekend

Goeiemorgen! Hoe maakt u het? Enfin, eventjes naar het weer gaan kijken voor dit weekend. Het was gisteren over het algemeen een bewolkte dag en in het noordwesten- en noorden viel af en toe regen. Elders bleef het op een enkel spatje na meest droog. Maar saai was het wel. De zon scheen nog eventjes in het zuidoosten.

Vannacht trok er een storing over het land en heeft het overal een tijdje geregend. Komende uren klaart het dan vanuit het westen op en schijnt de zon geregeld. Droog blijft het echter niet, want er volgen nog een reeks buien. Dat kunnen best wel pittige buien zijn met kans op hagel en/of onweer. Tegen de avond lossen de meeste buien dan weer op. Behalve aan de kust daar gaan ze ook komende nacht gewoon door. De temperatuur loopt op naar ongeveer 10 graden. De wind draait van noordwest naar west- tot zuidwest en neemt flink toe, aan zee tot hard. Ook landinwaarts kan er een kracht 5 te staan komen.

Morgen schijnt opnieuw af en toe de zon. De buien die nog langs de kust vielen trekken dan ook weer het land op. Toch lijkt het in het zuidoosten wel mee te vallen. Daar schijnt de meeste zon en valt slechts een lokale bui. De maxima zakken al iets met 8 of 9 graden.

De komende week is het behoorlijk fris met een temperatuur die nog maar net 6 graden haalt. Wel is het overwegend droog, maar bewolkt.

Overigens is het niet alleen hier wisselvallig. Een depressie voor de kust van Portugal bracht ook veel regen in de Algarve. Toevallig zit onze collega qltel daar nu, dus hij moest het ook maar binnen gezellig maken. Hij maakte echter nog wel foto's en die volgen nog. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:41
Zon onder: 17:05
Zonkracht: 2 / 1

Sneeuw in Noorwegen. (Foto: Leif Samuelsen)
Leif Samuelsen maakte deze winterse foto vanuit Noorwegen. In Noorwegen is het al flink koud aan het worden, en volgens Leif wordt er de komende dagen nog 50 centimeter verse sneeuw verwacht. Echt winter dus!

 
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1530 Op Sint Felix Quade Saterdach vind een grote stormvloed plaats, waarbij de eilanden Noord-Beveland en Sint Philipsland onder water verdwijnen.
1605 Het buskruitverraad vindt plaats. Hierdoor is 5 november nog steeds een feestdag voor de Engelsen. Dit onder de naam 'Guy Fakes'Day. In de film V for Vendetta wordt verwezen naar deze gebeurtenis.
1688 Stadhouder Willem III landt in het Engelse Brixham, waarmee de Glorious Revolution begon en Willem koning van Engeland wordt.
1990 In Geneve wordt de wetenschappelijke conferentie over het broeikaseffect, waaraan experts uit 120 landen hebben deelgenomen, afgesloten.
2004 De Amerikaans-Nederlandse zanger, danser en acteur Donald Jones overlijdt.

Voormalig Black Crowes-toetsenist Eddie Harsch overleden

De Canadese toetsenist Eddie Harsch is vrijdag op 59-jarige leeftijd in zijn woonplaats Toronto overleden. Waaraan de muzikant, die vooral bekend werd als bandlid van de band Black Crowes, precies is overleden is niet bekend gemaakt.

Harsch woonde vanaf de jaren tachtig in Detroit waar hij regelmatig jamde met lokale bands. Van 1991 tot 2002 was de Canadees toetsenist bij de groep Black Crowes en was te horen op epische platen als The Southern Harmony and Musical Companion (1992), Amorica (1994) en Three Snakes and One Charm (1996). Toen de band in 2005 en 2006 weer bijeen kwam was Harsch ook weer van de partij.

Na enige jaren uit de muziekwereld te zijn geweest stond Eddie Harsch op het punt om weer in de schijnwerpers terug te keren. Zo zat hij, samen met de voormalige Black Crowes-bandleden Rich Robinson, Sven Pipien en Marc Ford, in de band Magpie Salute die later deze maand hun debuutoptreden in Atlanta zouden gaan geven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.