Gewichthefbond slaat keihard terug naar 'dopinglanden'

De internationale gewichthefbond, IWF, heeft snoeihard uitgehaald in de strijd tegen doping in het gewichtheffen. Tijdens een speciale bijeenkomst in Georgië werd besloten om in totaal elf olympische startbewijzen af te pakken van zes verschillende landen. Buiten dat dreigen drie landen zelfs een jaar lang volledig geschorst te worden.

In het gewichtheffen worden landen gestraft als ze in een bepaalde tijd een vooraf bepaald aantal dopinggevallen hebben. Hier gaat het om de gehele periode voor kwalificatie voor de Olympische Spelen, die begon op het WK van 2014. In november vorig jaar werd al bekend dat Oezbekistan één vrouw minder mag sturen en dat Roemenië het met één man minder zal moeten doen op de Spelen.

Nu raakt onder meer Azerbaijan twee startplekken kwijt: één voor mannen en één voor vrouwen. Dat laatste hadden ze in principe niet, maar wereldkampioene Boyanka Kostova zou waarschijnlijk wel uitgenodigd worden. Dat gaat niet gebeuren, want uitgerekend zij bleek bij hertesten van tijdens de Spelen van 2012 afgenomen urinestalen alsnog positief. 

Naast het afnemen van startbewijzen hangt drie landen nog een grotere straf boven het hoofd: landen met meer dan twee positieve gevallen bij de hertesten van de Spelen van 2008 en 2012 worden, wanneer de positieve tests worden bevestigd, voor een jaar geschorst. Het gaat daarbij om Rusland, Kazakhstan en Wit-Rusland.

Hieronder een overzicht van de afgenomen startbewijzen per land:

Land Afgenomen quota
Azerbeidzjan Mannen: één van de vier
Vrouwen: één - kans op individuele startplek is weg 
Wit-Rusland Mannen: één van de zes 
Kazakhstan Mannen: één van de zes
Vrouwen: één van de vier 
Moldavië Mannen: twee van de vijf 
Noord-Korea Mannen: één van de zes
Vrouwen: één van de vier 
Rusland Mannen: één van de zes
Vrouwen: één van de vier  
Roemenië Mannen: één van de drie 
Oezbekistan Vrouwen: het enige startbewijs