FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 juni 2016

Darth Vader en Chewbacca naar Amsterdam

Acteurs Dave Prowse en Peter Mayhew komen deze zomer naar Nederland. De acteurs, die Darth Vader en Chewbacca spelen in Star Wars, zijn op 27 en 28 augustus aanwezig tijdens Comic Con Amsterdam. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.

Ook Star Wars-acteurs Ian McDiarmid (Emperor Palpatine) en Kenny Baker (R2-D2) komen naar Amsterdam. Fans van de filmreeks krijgen tijdens Comic Con niet alleen de kans de acteurs te ontmoeten, ze kunnen ook originele filmprops bekijken. Zo worden de handen van Yoda, die in 1980 werden gebruikt voor Star Wars: The Empire Strikes Back, tentoongesteld.

Niet alleen Star Wars-fans kunnen eind augustus hun hart ophalen. In Amsterdam zijn ook props uit Guardians of the Galaxy, Indiana Jones en Doctor Who te zien. Doctor Who-acteur Sylvester McCoy komt bovendien naar Nederland, net als Kristian Nairn. Hij is vooral bekend als Hodor uit Game Of Thrones.

Eerder maakte organisator Showmasters al bekend dat horrorlegende Robert Englund, die voor diverse films in de huid van Freddy Krueger kroop, en Lord of the Rings-acteur Sean Astin naar Nederland komen.

Darth Vader en Chewbacca naar Amsterdam
Darth Vader en Chewbacca naar Amsterdam (Foto: BuzzE)

Sylvana Simons doet aangifte van racisme

Sylvana Simons van de politieke beweging DENK heeft in Den Haag aangifte gedaan van racisme. Op videobeelden die woensdag door DENK op de website zijn geplaatst is te zien hoe de politica in spe samen met partijleider Tunahan Kuzu een politiebureau binnenloopt met een dik pak papier bij zich.

"Het is een flinke stapel papier, maar het is slechts een deel, maar een groot deel van de aangifte die ik nu ga doen op het politiebureau in Den Haag. Inclusief de verse haat van vandaag", zegt ze voor de camera voordat ze naar het bureau gaat. Eenmaal voor de deur herhaalt ze "ik ga naar binnen met het pak huiswerk voor het Openbaar Ministerie".

Eind mei kondigde Simons al aan aangifte te zullen doen na de talrijke negatieve reacties die ze over zich heen kreeg nadat ze zich had aangesloten bij DENK en wegens haar strijd tegen Zwarte Piet.

Sylvana Simons doet aangifte van racisme
Sylvana Simons doet aangifte van racisme (Foto: BuzzE)

Raadslid loog over diefstal Pinkpop

Het op Pinkpop aangehouden raadslid van de gemeente Kerkrade heeft gelogen over de reden van zijn arrestatie. Mark Meijer deed zijn daden af als een dronken 'kwajongensstreek', maar blijkt van veel meer verdacht te worden. Dat meldt nieuwssite 1Limburg.

De Limburgse nieuwssite weet te melden dat het CDA-raadslid samen met drie medeverdachten wordt beschuldigd van diefstal van drie zitzakken. Ook zou het kwartet op het festival proletarisch hebben gewinkeld voor een 'grote hoeveelheid drank'. Daarvan is aangifte gedaan.

Omdat het onderzoek nog loopt, wil het Openbaar Ministerie geen commentaar geven op de zaak. Ook het raadslid zelf en de Pinkpoporganisatie doen geen mededelingen.

Pinkpop (Foto: ANP)
Pinkpop (Foto: ANP)

Verplaatsing GP van Italië naar Imola onwaarschijnlijk

Angelo Sticchi Damiani, voorzitter van de Italiaanse autosportbond, ziet een verhuizing van de Grand Prix van Italië naar het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola niet snel gebeuren. Het circuit in Imola wordt al lange tijd genoemd als mogelijke vervanger van Monza, aangezien een contractverlenging tussen Bernie Ecclestone en het circuit nog altijd onzeker is.

Deze uitspraak is niet gebaseerd op de mening van de autosportbond, maar een eerder dit jaar aangenomen wet waarin is vastgelegd dat de Grand Prix georganiseerd moet worden op Monza, niet Imola. "De betrokkenheid van de Italiaanse autosportbond, die direct betrokken is bij de organisatie van de Grand Prix, is voor de Italiaanse Grand Prix op Monza, niet in Imola," aldus Damiani.

Ondanks de aanhoudende geruchtenstroom houdt Damiani vol dat een deal met Monza dichtbij is. "In Monte Carlo hebben we veel gemeenschappelijke punten gevonden met Ecclestone. Er zijn nog altijd een paar punten die besproken moeten worden, maar ik durf te zeggen dat we heel dicht bij een overeenkomst zijn, ook al hebben sommige acties de onderhandelingen niet geholpen."

Het contract met Monza loopt dit jaar af
Het contract met Monza loopt dit jaar af

EK88: Sovjet-Unie tegenstander Oranje na overwinning op Italië

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Italië was met hun frisse en aanvallende spel de verrassing van het EK in West-Duitsland. In de halve finale mocht die ploeg, die zich eigenlijk vooral voorbereidt op het WK in 1990 in eigen land, het opnemen tegen de Sovjet-Unie. Die wisten de poule met daarin onder andere Nederland te winnen met stug defensief voetbal. Het wedstrijdbeeld leek dus vooraf bepaald.

Maar zoals we al eerder beschreven konden de Sovjets bogen op goede scouts die het spel van de Italianen fileerden en een perfect tactisch plan opstelden. "Ze zijn zwak wanneer ze zeer kort gedenkt worden", zo vertelde Sovjet-coach Lobanovski over zijn strijdplan.

Met die tactiek in de hand van de Sovjets kregen de toeschouwers een totaal andere wedstrijd dan verwacht, niet de Italianen drukten naar voren maar de Sovjet-Unie. De Zuid-Europese ploeg kwam totaal niet toe aan hun zo geroemde snelle combinatiespel door de pressing van hun tegenstander. De 50.000 Italiaanse fans die naar Stuttgart afgereisd waren om hun ploeg te steunen werden stiller en stiller op de volle tribunes.

 De Sovjet-Unie zal het in de finale wederom tegen Oranje op gaan nemen (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De Sovjet-Unie zal het in de finale wederom tegen Oranje op gaan nemen (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

De Sovjet-Unie kon het veldoverwicht echter niet omzetten in kansen, vaak smoorde hun aanval nog voor het strafschopgebied. De tweede helft bracht de verlossing voor de Russen, in drie minuten tijd werd de wedstrijd beslist met twee doelpunten van de Sovjets.

In de 60ste minuut frommelden de Oost-Europeanen zich door de Italiaanse defensie waarna Genadi Litovshenko in tweede instantie de bal voorbij Walter Zenga wist te schuiven. De 63ste minuut was het de beurt aan Oleg Protassov die de bal op aangeven van Alexander Zavarov in het Italiaanse doel trapte.

De Italiaanse spits Gianluca Vialli nam het verlies sportief op en roemde de tegenstander. "Het is geen schande om te verliezen van wellicht de beste ploeg van de wereld", aldus de spits van Sampdoria. Ook bij de Sovjets was men in tegenstelling tot de vorige wedstrijd mild. "Het resultaat van een wedstrijd hangt vaak van kleinigheden af. Los van de uitslag kan ik mijn spelers vandaag feliciteren met een goede wedstrijd", zo vertelde Lobanovski die deze keer wel de pers te woord wilde staan.

In de finale zal de Sovjet-Unie het zaterdagmiddag opnemen tegen het Nederlands elftal dat gisteren van West-Duitsland won. In de poule wisten de Sovjets nog van Oranje te winnen.

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron:YouTube/UEFA.tv)

Pirelli maakt compoundkeuzes GP van Oostenrijk bekend

Pirelli heeft de compoundkeuzes van de teams voor de GP van Oostenrijk op de Red Bull Ring bekend gemaakt. De teams mochten kiezen tussen de soft, de supersoft en de ultrasoft. Laatstgenoemde is veruit het populairst onder alle teams, maar onderling zijn er ook grote verschillen.

Beide rijders van Ferrari en Renault hebben de meest aggressieve combinatie tot hun beschikking: negen ultra's, drie supers en één soft. Haas neemt de minste setjes ultrasofts mee, slechts zes. Van de teams vooraan neemt Force India de meeste setjes softs mee, Bottas heeft beschikking over de meste setjes supersoft.

Terwijl Ferrari weinig ruimte in de strategie voor de race heeft, heeft men bij Red Bull gekozen voor een wat meer gebalanceerde bandenkeuze. Beide rijders hebben twee softs en vier supersofts. Een situatie zoals in Canada, toen Max Verstappen noodgedwongen op de ultra's naar buiten moest, zal dus niet zo snel meer voorkomen.

De compoundkeuze per coureur
De compoundkeuze per coureur

Dijksma houdt vast aan omvorming ProRail

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) houdt vast aan haar plan om spoorbeheerder ProRail om te vormen tot een zelfstandige overheidsorganisatie. Binnen de spoorsector is kritiek op dit voornemen van de bewindsvrouw.

Aan het eind van het jaar wordt duidelijk welke nieuwe vorm ProRail precies krijgt, zei Dijksma woensdag in de Tweede Kamer. Daar werd gesproken over de reactie van het kabinet op de parlementaire enquête naar het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra.

Dijksma wil meer grip op ProRail. Daarop is ook aangedrongen door een meerderheid in de Kamer, benadrukte de PvdA-staatssecretaris. Ze wil met de top van de spoorbeheerder kunnen praten 'zonder tussenkomst van een raad van commissarissen'. Topman Pier Eringa van ProRail zei onlangs in de Kamer geen enkel voordeel in het plan te zien.

Dijksma houdt vast aan omvorming ProRail
Dijksma houdt vast aan omvorming ProRail (Foto: ANP)

EK: Uitslag Italië - Ierland

Ierland heeft zich verrassend geplaatst als één van de beste nummers drie voor de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal. Het klopte vanavond Italie, dat al zeker was van de volgende ronde, met 1-0.

De Ieren moesten winnen en dat was te merken in het begin van het duel. Aan passie en inzet ontbrak het niet, maar de Italianen werden niet niet van hun stuk gebracht. Ondanks dat Italie diverse spelers rust gaf kwam het in de eerste helft geen moment in de problemen.

Na rust was er aanvankelijk hetzelfde beeld. Italie leunde achterover en de Ieren zochten tevergeefs naar een gaatje in de defensie. Langzaam vloeiden de krachten echter weg namen de Italianen steeds meer initiatief. Een schot van invaller Insigne van 25 meter belandde op de paal.

Twee wissels zorgden in het laatste kwartier voor nieuwe energie bij de Ieren. Hoolahan miste in eerste instantie oog in oogmet doelman Sirigu,maar gaf even later wel de voorzet waaruit Brady de Ieren naar de volgende ronde kopte. Daarin treffen ze gastland Frankrijk. De Italianen zullen het moeten gaan opnemen tegen Spanje.

Italië

0 - 1

Ierland

     85' Brady
 
 Gele kaart: Sirigu, Barzagli, Zaza, Insigne, (Italië), Long, Ward, (Ierland)
 
Stadion:  Grand Stade Lille Métropole, Villeneuve-d'Ascq
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Hategan (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sirigu
Barzagli
Bonucci
Ogbonna
Bernardeschi (Darmian/60)
Sturaro
Motta
Florenzi
De Sciglio (El Shaarawy/82)
Zaza
Immobile (Insigne/74)
  Randolph
Coleman
Duffy
Keogh
Ward
Hendrick
McCarthy (Hoolahan/77)
Brady
McClean
Long (Quinn/90)
Murphy (McGeady/70)

Man doodgeschoten in Utrecht

Op de Kretadreef in Utrecht is woensdagavond een man doodgeschoten. Hij werd onder vuur genomen vanaf een scooter met daarop twee mannen. Ze zijn voortvluchtig.

De identiteit van het slachtoffer is niet bekend. Of er sprake is van een liquidatie kan de politie nog niet zeggen. De Kretadreef ligt in de wijk Overvecht. De straat is afgezet voor sporenonderzoek.

Man doodgeschoten in Utrecht
Man doodgeschoten in Utrecht (Foto: ANP)

D66 wil kinderopvang voor peutervluchteling

D66 wil dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geld krijgt om peuters die in het asielzoekerscentrum verblijven naar de kinderopvang te laten gaan. De opvang is een goede manier om de Nederlandse taal te leren, aldus Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg die erop wijst dat jonge kinderen nu eenmaal snel een nieuwe taal kunnen oppikken.

Hij vindt dat deze peuters geholpen moeten worden. ,,Het is belangrijk om te voorkomen dat ze met een grote (taal)achterstand aan de basisschool beginnen. Nu in deze kinderen investeren is goed voor hen en goed voor onze samenleving: zo krijgen ze op lange termijn de beste kans op een baan.´´

Het D66-plan is voor peuters in azc´s die al een verblijfsvergunning hebben of een grote kans maken om die te krijgen. Van Weyenberg doet het voorstel donderdag tijdens een debat met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

D66 wil kinderopvang voor peutervluchteling
D66 wil kinderopvang voor peutervluchteling (Foto: ANP)

EK: Uitslag Zweden - België

De Belgen hebben hun derde groepswedstrijd op het EK weten te winnen. Een late goal van Radja Nainggolan zorgde ervoor dat de Belgen met 1-0 wonnen. Het duel kende een late ontbranding en beide ploegen kregen voldoende kansen op de overwinning, maar de Belgen wonnen uiteindelijk in het voetbalgevecht.

Zweden kreeg zowaar na vier minuten een kans, waarbij ze op doel schoten. Mistimen van Thomas Vermaelen zorgde voor een goede mogelijkheid, maar er werd recht op Thibaut Courtois geschoten. Zweden was in de gehele eerste helft verrassend genoeg de ploeg met de beste kansen. Zo schoot Zlatan Ibrahimovic net naast. Romelu Lukaku werd ook wel een aantal keer gevaarlijk voor de Belgen. Het gevaarlijkste moment was echter waarschijnlijk toch voor de Belgen. Een voorzet van Kevin de Bruyne ging maar net naast. De Belgen speelden iets makkelijker, maar kregen nauwelijks mogelijkheden in deze eerste helft.

Ook de tweede helft was het niet echt spannend. De eerste serieuze mogelijkheid voor de Zweden werd afgefloten vanwege gevaarlijk spel. Zlatan rondde wel af, maar er was dus al afgefloten. België kreeg ook een goede mogelijkheid via Lukaku. De spits van België trok het halve veld over maar stuitte op Isaksson. Even later kreeg hij een zelfde soort kans, maar toen stond hij buitenspel. De wedstrijd ontbrandde pas echt in deze fase, toen ook Zlatan een vrije trap bijna binnen schoot. Courtois redde echter opnieuw. Lukaku bleef kansen krijgen, hij schoot tien minuten voor tijd net over.

De Zweden moesten een goal scoren, maar toch waren de grootste kansen in de tweede helft voor de Belgen. Dries Mertens was er met een gevaarlijk schot, maar Andreas Isaksson redde. Aan de andere kant was het kort daarna een corner, ingekopt door Andreas Granqvist, die van de lijn werd gehaald. Het ging over en weer, maar via Nainggolan werd het toch 0-1. Hij schoot een matig uitgevoerde counter alsnog fantastisch binnen. Het was nog niet helemaal over, want even later was het Zlatan die bijna voor 1-1 zorgde en nog mogelijk spannende minuten. De Belgen konden uiteraard nu ook counteren, maar efficient waren ze niet echt meer. Een grote kans werd om zeep geholpen door Christian Benteke.

Hierdoor won België met 0-1. Zij zijn door naar de volgende ronde, de Zweden zijn uitgeschakeld. Het laatste kunststukje van Zlatan was zo een tegenvallend kunststukje, bij de Zweden. België mag aantreden tegen de hernieuwde Machtige Magyaren, het Hongarije dat verrassend in groep F won.

Zweden

0 - 1

België

     84' Nainggolan
 
 Gele kaart: Ekdal, Johannsson, (Zweden), Meunier, Witsel, (België)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Brych
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Lindelof
Granqvist
Johansson
Olsson
Larsson (Durmaz/70)
Ekdal
Kallstrom
Forsberg (Zengin/82)
Berg (Guidetti/63)
Ibrahimovic
  Courtois
Meunier
Alderweireld
Vertonghen
Vermaelen
Witsel
Nainggolan
Hazard (Origi/90 3)
De Bruyne
Lukaku (Benteke/86)
Carrasco (Mertens/71)

Spaanse minister in opspraak

Vier dagen voor de parlementsverkiezingen in Spanje is een van de belangrijkste bewindslieden van de conservatieve Volkspartij (PP) verstrikt geraakt in een afluisterschandaal. Een linkse nieuwssite heeft geluidsopnamen naar buiten gebracht waarop te horen zou zijn hoe minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz een plan bespreekt om Catalaanse politici zwart te maken, melden Spaanse media.

Nagenoeg de voltallige oppositie eist het aftreden van de minister. Premier Mariano Rajoy en Fernández zelf peinzen daar echter niet over. Zij doen de onthullingen af als een poging de PP in verlegenheid te brengen aan de vooravond van de verkiezingen om de partij zo stemmenverlies toe te brengen.

Fernández overlegde volgens de nieuwssite Público met het hoofd van de Spaanse corruptiebestrijdingsdienst of die geen onderzoek kon instellen tegen enkele vooraanstaande voorvechters van onafhankelijkheid voor Catalonië. Enkele weken later zou Catalonië zich in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid. De PP is mordicus tegen de afscheiding van Catalonië.

Spaanse minister in opspraak
Spaanse minister in opspraak (Foto: ANP)

Nazaat V&D-oprichter ziet af van merknaam

Marc Vroom, een nazaat van een van de oprichters van V&D, en media-ondernemer Richard Otto zien af van hun pogingen de merknaam V&D in handen te krijgen. Een verzoek aan de rechter-commissaris om de verkoop van de merknaam aan onder meer CoolCat-baas Ronald Kahn terug te draaien leverde niets op, zo laten ze woensdag in een verklaring weten.

De twee ondernemers vinden dat hun overnamepoging geen eerlijke kans heeft gekregen van de curatoren van V&D. De rechter-commissaris gaf echter aan dat alleen schuldeisers bezwaar kunnen aantekenen tegen het optreden van de curatoren.

Otto en Vroom zeggen niet van plan te zijn schuldeisers te benaderen om op die manier alsnog een poging te wagen. Als schuldeisers echter uit eigen beweging juridische stappen ondernemen, dan staan ze er wel voor open alsnog een bod te doen.

Nazaat V&D-oprichter ziet af van merknaam
Nazaat V&D-oprichter ziet af van merknaam (Foto: ANP)

ANWB waarschuwt voor zware ochtendspits

Forse regen- en onweersbuien kunnen donderdag een zware ochtendspits op de Nederlandse wegen veroorzaken. Ook treinreizigers moeten rekening houden met vertragingen als gevolg van het slechte weer. Daarvoor waarschuwt de ANWB.

Het KNMI verwacht in de nacht van woensdag op donderdag onweersbuien die van het zuidwesten over de westelijke helft van het land naar het noorden trekken. De buien kunnen gepaard gaan met hagel, windstoten en lokaal veel regen. Ook in de ochtenduren kunnen er nog onweersbuien losbarsten.

De ANWB verwacht veel hinder door het slechte weer met lange files tot gevolg. Treinreizigers wordt geadviseerd de actuele situatie goed op het spoor in de gaten te houden.

ANWB waarschuwt voor zware ochtendspits
ANWB waarschuwt voor zware ochtendspits (Foto: ANP)

Celstraf voor verduistering 7,5 ton kerkgeld

Een 77-jarige man uit Roermond is veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf (waarvan 14 voorwaardelijk) wegens de verduistering van ruim 750.000 euro aan kerkgelden.

De rechtbank in Roermond acht bewezen dat hij als penningmeester geld verduisterde dat toebehoorde aan de parochies Heilige Christoforus en Heilige Geest in Roermond en Heilige Michael in Herten. De penningmeester maakte tussen april 2015 en september 2015 in totaal 752.477 euro over aan buitenlandse bankrekeningen en eenmaal naar zijn privérekening.

Volgens de verdachte is hij het slachtoffer geworden van oplichting. Hij heeft verklaard eerst zijn eigen spaargeld te hebben gebruikt om een alleenstaande en eenzame Franse dame uit Ivoorkust te helpen. Uit schaamte en uit angst voor chantage heeft hij daarna grote sommen kerkgelden verduisterd en die overgeschreven naar rekeningnummers in Ivoorkust.

Celstraf voor verduistering 7,5 ton kerkgeld
Celstraf voor verduistering 7,5 ton kerkgeld (Foto: ANP)

Werkstraf geëist tegen Ratelband

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband heeft woensdagmiddag in hoger beroep 80 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van één maand tegen zich horen eisen wegens mishandeling van zijn ex-echtgenote.

De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Haag stelt dat Ratelband zijn ex-vrouw op 8 december 2013 in Rotterdam tegen beide benen heeft geschopt en een klap in het gezicht heeft gegeven. Voor dat feit werd hij in september vorig jaar door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een geldboete van 750 euro.

De vrouw heeft heimelijk geluidsopnamen gemaakt van de gebeurtenissen. Ratelband zou daarop hebben geroepen: "Je gaat eraan. Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapot schieten."

Volgens de verdachte zijn die geluidsopnamen gemanipuleerd. Het OM meent dat die opnamen kunnen worden gebruikt als bewijs en de feiten kunnen worden bewezen. Het OM vindt verder dat Ratelband de gebeurtenis bagatelliseert en de verdenking in zijn richting ontkent. "Dit geeft weinig hoop voor de toekomst", aldus de advocaat-generaal.

Werkstraf geëist tegen Ratelband
Werkstraf geëist tegen Ratelband (Foto: BuzzE)

Tijdrittitels voor Dumoulin en Van Vleuten

Tom Dumoulin heeft bij het NK wielrennen de tijdrittitel op zijn naam geschreven. De renner van Giant-Alpacin maakte op Goeree-Overflakkee zijn favorietenrol waar en heroverde zijn titel die hij vorig jaar verloor aan Wilco Kelderman.

Kelderman eindigde dit jaar wel op het podium, maar werd slechts derde op een ruime minuut achterstand. De tweede plaats ging naar zijn LottoNL-Jumbo teamgenoot Jos van Emden, die op het vijftig kilometer lange parcours 0.34 moest toegeven op Dumoulin.

Bij de vrouwen was Annemiek van Vleuten oppermachtig. De 33-jarige was in een race waarin Anna van den Breggen en Ellen van Dijk ontbraken verreweg de snelste. Op het 30 kilometer lange parcours was ze bijna twee minuten sneller dan nummer twee Chantal Blaak. Roxane Kneteman pakte de bronzen medaille.

Gewichthefbond slaat keihard terug naar 'dopinglanden'

De internationale gewichthefbond, IWF, heeft snoeihard uitgehaald in de strijd tegen doping in het gewichtheffen. Tijdens een speciale bijeenkomst in Georgië werd besloten om in totaal elf olympische startbewijzen af te pakken van zes verschillende landen. Buiten dat dreigen drie landen zelfs een jaar lang volledig geschorst te worden.

In het gewichtheffen worden landen gestraft als ze in een bepaalde tijd een vooraf bepaald aantal dopinggevallen hebben. Hier gaat het om de gehele periode voor kwalificatie voor de Olympische Spelen, die begon op het WK van 2014. In november vorig jaar werd al bekend dat Oezbekistan één vrouw minder mag sturen en dat Roemenië het met één man minder zal moeten doen op de Spelen.

Nu raakt onder meer Azerbaijan twee startplekken kwijt: één voor mannen en één voor vrouwen. Dat laatste hadden ze in principe niet, maar wereldkampioene Boyanka Kostova zou waarschijnlijk wel uitgenodigd worden. Dat gaat niet gebeuren, want uitgerekend zij bleek bij hertesten van tijdens de Spelen van 2012 afgenomen urinestalen alsnog positief. 

Naast het afnemen van startbewijzen hangt drie landen nog een grotere straf boven het hoofd: landen met meer dan twee positieve gevallen bij de hertesten van de Spelen van 2008 en 2012 worden, wanneer de positieve tests worden bevestigd, voor een jaar geschorst. Het gaat daarbij om Rusland, Kazakhstan en Wit-Rusland.

Hieronder een overzicht van de afgenomen startbewijzen per land:

Land Afgenomen quota
Azerbeidzjan Mannen: één van de vier
Vrouwen: één - kans op individuele startplek is weg 
Wit-Rusland Mannen: één van de zes 
Kazakhstan Mannen: één van de zes
Vrouwen: één van de vier 
Moldavië Mannen: twee van de vijf 
Noord-Korea Mannen: één van de zes
Vrouwen: één van de vier 
Rusland Mannen: één van de zes
Vrouwen: één van de vier  
Roemenië Mannen: één van de drie 
Oezbekistan Vrouwen: het enige startbewijs

Vicepremier bij opening verbreed Panamakanaal

Vicepremier Lodewijk Asscher is zondag 26 juni bij de opening van het verbrede Panamakanaal. Hij doet dat tijdens zijn tweedaagse bezoek aan het Midden-Amerikaanse land.

Maandag spreekt Asscher onder anderen met Nederlandse ondernemers in Panama. Ook bezoekt hij projecten die bedoeld zijn om kinderarbeid en jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Bij de festiviteiten voor het Panamakanaal zijn staatshoofden, regeringsleiders en ministers aanwezig. Aan de verbreding en verdieping van het kanaal is sinds 2007 gewerkt. Het Nederlandse ingenieursbureau IV-Groep ontwierp de deuren van de nieuwe sluizen.

Vicepremier bij opening verbreed Panamakanaal
Vicepremier bij opening verbreed Panamakanaal (Foto: ANP)

Zitactie Democraten voor strengere wapenwet

Tientallen Democraten hebben woensdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een zitdemonstratie gehouden. Ze wilden daarmee afdwingen dat de Republikeinen, die de meerderheid hebben, een debat en een stemming zouden uitschrijven over een strengere vuurwapenwet. Dat meldden Amerikaanse media.

Ze voerde actie op de laatste dag voor het begin van een reces van een week. Onder het motto 'geen wet geen pauze' gingen de Democraten demonstratief op de vloer zitten. De Republikeinen verklaarden na enige tijd het reces voor begonnen. Een debat over een nieuwe wapenwet kwam er niet.

Zitactie Democraten voor strengere wapenwet
Zitactie Democraten voor strengere wapenwet (Foto: ANP)

Grenscorrectie op til in Limburgse Maas

Nederland en België gaan in de Maas tussen Maastricht en het Waalse grensdorpje Visé een nieuwe grens trekken tussen beide landen. Dat vereist onder meer een ruil van stukjes (schier)eiland in de rivier. Donderdag tekenen vertegenwoordigers van de betrokken Belgische en Nederlandse ministeries, provincies en gemeenten in het stadhuis van Visé een 'memorandum' over de grenscorrectie.

Tussen 1960 en 1980 is er behoorlijk gebaggerd in en rond de Maas tussen Visé en Maastricht. Daardoor is de loop van de Maas gewijzigd. De eerst bochtige Maas werd rechtgetrokken. Maar als gevolg daarvan hebben Belgische eilandjes zich aangehecht aan Nederlands grondgebied en andersom.

Donderdag wordt een eerste stap gezet naar de grenscorrectie, inclusief de ruil van drie stukjes onbebouwd land en enkele stukken rivier. Daardoor komt de grens als vanouds weer in het midden te liggen.

Om de grenscorrectie mogelijk te maken bereidt een grenscommissie een definitief voorstel voor. Daaruit wordt een verdrag opgesteld dat aan beide parlementen zal worden voorgelegd.

Grenscorrectie op til in Limburgse Maas
Grenscorrectie op til in Limburgse Maas (Foto: ANP)

Uma Thurman in de kreukels na val van paard

Uma Thurman heeft onlangs een harde smak gemaakt. De 46-jarige actrice kampt met meerdere botbreuken nadat ze van haar paard is gevallen, meldt Page Six.

"Uma heeft een ongeluk gehad met haar paard", licht een woordvoerder toe. "Een jonge volbloed die ze trainde schrok en wierp haar af. Bij de val brak ze een aantal botten."

Ooggetuigen zagen de Pulp Fiction-actrice onlangs een restaurant binnen strompelen. "Het zag eruit alsof ze een heupoperatie had gehad."

Uma Thurman in de kreukels na val van paard
Uma Thurman in de kreukels na val van paard (Foto: BuzzE)

Senaat tegen meer bevoegdheden FBI

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag een wetsvoorstel weggestemd om de federale recherche FBI meer bevoegdheden te geven. Het Republikeinse wetsvoorstel was gedaan na de bloedige schietpartij in Orlando, waar 49 mensen de dood vonden in een homonachtclub.

In de wet zou de FBI meer soorten telefoontjes en internetverkeer mogen aftappen zonder aparte toestemming van justitie dan nu het geval is.

Senaat tegen meer bevoegdheden FBI
Senaat tegen meer bevoegdheden FBI (Foto: ANP)

EK: Uitslag IJsland - Oostenrijk

IJsland heeft zich vanavond verrassend geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal in Frankrijk. In het Stade de France in Parijs werd Oostenrijk met 2-1 verslagen, maar de tweede treffer van de IJslanders viel pas diep in blessuretijd. Hierdoor wordt Portugal nu derde in groep F en kunnen de Oostenrijkers naar huis.

De start van het duel was ook voor IJsland, dat gretig begon en al snel een goede mogelijkheid kreeg. Jóhann Berg Guðmundsson mikte de bal echter op de lat. Toch kwamen de IJslanders al snel op voorsprong, mede door de slapende defensie van de Oostenrijkers. Aron Gunnarsson gooide in, Kári Árnason kopte door en Jon Dadi Bödvarsson schoot uiteindelijk de bal in de touwen.

Toch leek Oostenrijk het de eerste helft nog positief af te willen sluiten en trok het duel een kwartier voor rust steeds meer naar zich toe. Marko Arnautovic was dichtbij de gelijkmaker, waarna hij een volgende kans om zeep hielp door over te koppen. Kort daarna kreeg de Oostenrijkse formatie een strafschop, omdat David Alaba werd vastgehouden. Aleksandar Dragović nam de penalty vervolgens prima, aangezien de keeper kansloos was. De bal kwam echter op de paal terecht, dus geen gelijke stand bij rust.


IJsland viert feest na de zege op Oostenrijk (PRO SHOTS / Action Images)

Oostenrijk wist dat het moest winnen en bracht in de tweede helft een aantal wijzigingen aan. De komst van Alessandro Schöpf en Marc Janko leverde in elk geval de gewenste impulsen op, waarna Alaba de 1-1 op zijn pantoffel had. Kári Árnason redde echter op de lijn en hield vervolgens ook Marcel Sabitzer van scoren af.

Toen de Oostenrijkse stormloop was gaan liggen, kwam de gelijkmaker er toch. Schöpf zigzagde door de IJslandse defensie heen en liet doelman Hannes Halldórsson kansloos. IJsland begon vermoeid te raken, maar was via een counter toch dichtbij een nieuwe voorsprong. Kolbeinn Sigthórson raakte echter de benen van doelman Robert Almer.

In de slotfase kregen de Oostenrijkers via Janko, Schöpf en Alaba nog goede mogelijkheden, maar telkens bleek Halldórsson een sta-in-de-weg te zijn. Diep in blessuretijd maakte Arnór Traustason de bevrijdende 2-1 voor IJsland door een counter succesvol af te ronden.

IJsland

2 - 1

Oostenrijk

18' Bödvarsson
90+4' Traustason
  60' Schöpf
 
Gele kaart: Skúlason, Sigthórsson, Árnason, Halldórsson (IJsland), Janko (Oostenrijk)
 
Stadion: Stade de France, Parijs
Toeschouwers: 73.000
Arbiter: Marciniak (Pol)
Bijzonderheden: Dragovic mist strafschop (37)
 
Opstelling:   Opstelling:
Halldórsson
Saevarsson
Árnason
R.Sigurdsson
Skúlason
Gudmundsson (Ingason/86)
Gunnarsson
G.Sigurdsson
B.Bjarnason
Sigthórsson (Traustason/80)
Bödvarsson (E.Bjarnason/71)
  Almer
Prödl (Schöpf/46)
Dragovic
Hinteregger
Klein
Baumgartlinger
Ilsanker (Janko/46)
Fuchs
Sabitzer (Jantscher/78)
Alaba
Arnautovic

WoensdagCulinair #48 Eenvoudige lunchgerechten

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

Croque Caprese


   Spekpannenkoek met appel 'rol' 

   

   

Kaasbroodjes

   

  

 Caesar salade

   

Broodje met gebakken ei

   

Bonensoep (ook lekker in de zomer)


   

Boeren omelet





EK: Uitslag Hongarije - Portugal

Een spectaculair duel tussen Hongarije en Portugal is in 3-3 geëindigd. Deze uitslag zorgde ervoor dat Portugal als één van de beste nummers drie doorgaat op het EK. Hongarije was al zeker van een plek in de achtste finale en werd met dit resultaat groepswinnaar.

Na een vrij mak begin was het  Hongarije dat fraai op voorsprong kwam. De geroutineerde Zoltan Gera kreeg een afgeslagen bal voor zijn voeten in de negentiende minuut. Waar er drie verdedigers voor hem stonden, was er geen een die echt doorzette, waardoor Gera de bal op zijn slof kon nemen. Hij scoorde vervolgens met een prachtige en zuivere dropkick de openingstreffer.

Het leek helemaal mis te gaan voor de Portugezen, die nog geen indruk hadden weten te maken tegen IJsland en Oostenrijk. Met een schuin oog werd er vanuit Lyon ook naar Parijs gekeken, alwaar IJsland en Oostenrijk tegen elkaar speelden. Afhankelijk van de tussenstanden konden twee of drie landen uit de groep zich plaatsen voor de achtste finales. Portugal leek lamgeslagen door de treffer van Gera, maar wist nog voor rust de rug te rechten. Op prachtig aangeven van Cristiano Ronaldo was het uiteindelijk Nani met een schuiver in de korte hoek: 1-1.

Dzsudzsak scoorde tweemaal via een van richting veranderd schot.
Dzsudzsak scoorde tweemaal via een van richting veranderd schot.

Na rust werd het een weergaloze strijd in Lyon. Via Balázs Dzsudzsák kwamen de Hongaren vlak na rust weer op voorsprong. De oud-PSV'er schoot raak vanuit een vrije trap die van richting werd veranderd: 2-1. Amper drie minuten tijd was het dan eindelijk tijd voor Cristiano Ronaldo. Met een weergaloze hakbal bracht de superster zijn land weer naast Hongarije. Het betekende tevens dat Ronaldo de eerste speler is die op vier EK's een doelpunt heeft gemaakt.

Ook Hongarije wist van geen opgeven, want vijf minuten na de jubileumtreffer van Ronaldo was het wederom raak. Weer was het Dzsudzsák vanuit een vrije trap, die ook weer van richting werd veranderd: 3-2. Na ruim een uur spelen was het weer tijd voor Ronaldo. Na een voorzet torende CR7 boven de Hongaarse defensie uit en dankzij zijnairtime kon hij de bal binnenkoppen: 3-3. Het was alweer de zestigste van Ronaldo namens Portugal.

Ronaldo scoorde de 2-2 met een fenomenale hakbal.
Ronaldo scoorde de 2-2 met een fenomenale hakbal.

Daar bleef het bij in Lyon, waardoor beide landen naar de laatste zestien gaan. Ook IJsland is door naar de volgende ronde. Een overwinning tegen Oostenrijk (2-1) was voldoende en leverde de tweede plaats op. Daardoor gaat Portual als één van de beste nummers drie door.

Hongarije

3 - 3

Portugal

 19' Gera
 47' Dzsudzsak
 55' Dzsudzsak
   42' Nani
 50' Ronaldo
 62' Ronaldo
 
 Gele kaart: Guzmics, Juhasz, Gera, Dzsudzsak (Hongarije)
 
Stadion: Stade des Lumières, Lyon 
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Király
Lang
Juhasz
Guzmics
Korhut
Lovrencsics (Stieber/83)
Elek
Pinter
Gera (Bese/46)
Dzsudzsak
Szalai (Nemeth/70)
  Patricio
Vieirinha
Pepe
R. Carvalho
Eliseu
João Mario
W. Carvalho
Moutinho (Sanches/46)
Gomes (Quaresma/61)
Nani (Danilo/81)
Ronaldo

Pokémon op nieuwe 3DS XL en Fan Editions

Vandaag heeft Nintendo aangekondigd dat het New Nintendo 3DS XL - Solgaleo en Lunala Limited Edition systeem wordt uitgebracht in het zwart, met artwork van de Legendary Pokémon Solgaleo en Lunala op de bovenzijde van het systeem. Op de onderzijde staan in subtiel grijs twee legendarische Pokémon afgebeeld.

Bovenop dit nieuwe systeem, kunnen Pokémon Trainers aan de slag met de Pokémon Sun - Fan Edition of Pokémon Moon - Fan Edition. De softwarebundels bevatten de game in een standaard verpakking, plus een limited edition SteelBook met afbeelding van Solgaleo op de voorzijde van Pokémon Sun en Lunala op de voorzijde van Pokémon Moon. De binnenzijde van het SteelBook is bedekt met artwork van de Alola Region die spelers kunnen ontdekken vanaf 23 november.

Pokemon 3DS-editie (Foto: Nintendo)

Pokemon Sun Fan-editie (Foto: Nintendo)

Pokemon Moon Fan-editie (Foto: Nintendo)

Nieuwe app ABN koppelt WhatsApp aan iDEAL

Een nieuwe app van ABN AMRO maakt het mogelijk via WhatsApp betaalverzoekjes te versturen aan vrienden, die vervolgens direct kunnen doorlinken naar betaalplatform iDEAL om te betalen. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen bij het onderling verdelen van de rekening in een café of restaurant.

"Hoe vaak gebeurt het niet dat je even een betaling voor iemand voorschiet, maar je toch moeite moet doen of je bezwaard voelt om dat geld vervolgens terug te vragen", zei directeur digitaal bankieren Frank Verkerk van ABN AMRO woensdag. "Wij denken dat we met Tikkie hiervoor de oplossing hebben."

De app is gratis te downloaden en bruikbaar voor iedereen die een betaalrekening heeft bij een willekeurige Nederlandse bank. Wie een betaalverzoek ontvangt, hoeft alleen maar op de link te tikken en wordt dan automatisch doorgeleid naar iDEAL. Daarvoor is het niet nodig de app zelf geïnstalleerd te hebben.

Nieuwe app ABN koppelt WhatsApp aan iDEAL
Nieuwe app ABN koppelt WhatsApp aan iDEAL (Foto: BuzzT)

Voorzitter politiebond: Korps is te blank

De nieuwe voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, geeft aan dat het politiekorps te blank dreigt te worden. Volgens hem zitten er in de klassen van de Politieacademie slechts twee of drie allochtonen. Dat zegt hij woensdagochtend in een gesprek met de Telegraaf.

Struijs: "De instroom bij de politie is veel te homogeen. Ik hoor dat van docenten binnen de academie. Dat is zeer zorgelijk. Er is in de afgelopen jaren geen beleid gevoerd op diversiteit. En dat moet nu wel echt gebeuren."

Doordat het korps te blank wordt mist het aansluiting met de maatschappij, en dat is volgens Struijs een gevaar. Volgens hem komt hierdoor ook de informatiepositie van de politie onder druk te staan omdat de politie niet in alle groepen van de samenleving is vertegenwoordigd.

De politie tracht al vijftien jaar vrouwen en allochtonen te werven om diversiteit binnen het korps te bewerkstelligen, tot op heden zonder veel resultaat. Ook de oprichting van een Landelijk Expertisecentrum Diversiteit (LECD) in 2001 heeft weinig uitgehaald. 

Win een Doomhammer uit Warcraft: The Beginning

Ben je ook halsoverkop naar de bioscoop gerend toen Warcraft: The Beginning in première ging en zit je nu nog na te genieten van de ervaring? Misschien wil je wel een souvenir aan de eerste van mogelijk vele Warcraft-verfilmingen? Bij ons ben je aan het juiste adres!

We hebben een echte replica van de Doomhammer uit Warcraft: The Beginning en mogen die van Universal Pictures weggeven aan een echte Warcraft-fan onder de FOK!kers. Wil je kans maken, dan hoef je eigenlijk niet zoveel te doen; beantwoord de vraag, dan kiezen wij de winnaar uit de goede inzendingen.

Warcraft: The Beginning: Doomhammer replica
Wil je deze Doomhammer replica (1:6) winnen? Dat kan!

Warcraft: The Beginning is te zien in IMAX en 3D en natuurlijk gebaseerd op de succesvolle online game World of Warcraft.

In Warcraft: The Beginning wordt het koninkrijk Azeroth en haar bevolking bedreigd door de komst van gevaarlijke en gewelddadige Orcs. Zij zijn op zoek naar een nieuw gebied voor hun volk, omdat hun eigen land vernietigd is. Wanneer er een verbinding ontstaat tussen de werelden van de mensheid en de Orcs, zal één van twee volledig verdwijnen en uitsterven. Twee helden, afkomstig uit de twee verschillende werelden, staan tegenover elkaar om te vechten voor de redding van hun eigen toekomst en nageslacht.

Warcraft: The Beginning: poster

Winnaar!

Iedereen bedankt voor de inzendingen. Het goede antwoord op de vraag Hoe heet de demon die controle had over Medivh? was natuurlijk Sargeras. Dit goede antwoord werd ook gegeven door Klapkaak89, die de Doomhammer zo spoedig mogelijk thuisgestuurd krijgt.

Gefeliciteerd!

Debatten wijken voor huwelijk Van der Steur

Ard van der Steur, de in zijn werk nogal geplaagde minister van Veiligheid en Justitie, gaat het eerste weekeinde van juli trouwen. Hij heeft de Eerste Kamer daarom gevraagd twee debatten te vervroegen, bevestigt senator Bob Ruers van de SP na een tweet van RTL.

Ruers zei wel verbaasd te zijn over het verzoek, omdat de debatten al lang gepland stonden. "Later hoorden we dat het was omdat hij gaat trouwen."

De Eerste Kamer heeft besloten het verzoek van de bruidegom in te willigen. Het debat dat op 12 juli gepland stond, wordt nu een week eerder gehouden. De minister is dan al in de echt verbonden, zo valt in de Senaat te beluisteren, maar hij gaat wat later op huwelijksreis.

Bij de nieuwe planning van de Senaat wordt ervan uitgegaan dat het te behandelen onderwerp dan wel door de Tweede Kamer is, anders kan de Eerste er natuurlijk niet mee aan de slag.

De gelukkige is Ninette ten Bosch. Zij wordt de tweede echtgenote van de liberaal, die eerder gehuwd was met een actrice.

Het eigen ministerie van Van der Steur doet geen mededelingen.


Ninette ten Bosch binnenkort van der Steur.

Gezocht: Tour de France-liefhebbers en Olympische Spelen-fans

De sportzomer is volop bezig en na het EK voetbal komen de volgende twee grote hoogtepunten er al weer aan: de Tour de France en natuurlijk de Olympische Spelen in Rio de Janeiro!

Ook bij FOK!sport doen we daar uiteraard zoveel mogelijk verslag van en daarom kunnen we een extra paar typende handen altijd goed gebruiken. We zijn dan ook op zoek naar een echte wielerliefhebber die in de komende weken graag bij komt springen in het verzorgen van het tournieuws. Is de Tour voorbij en blijkt dat het je wel bevalt? Dan ben je natuurlijk van harte welkom om te blijven!

Met het oog op de Olympische Spelen zijn we op zoek naar een ieder die het leuk lijkt om het olympische nieuws bij te houden. Je hoeft helemaal geen brede interesse in sport te hebben: als je alleen het wedstrijdzeilen volgt en het lijkt je leuk om daar richting en tijdens de Spelen over te schrijven zien we je heel graag bij het team komen. Dat geldt net zo goed voor mensen die alleen interesse hebben in taekwondo, of mensen die alleen het slalomkanovaren op de voet volgen, om maar eens wat te noemen.

Kortom, of je nou twintig olympische sporten of slechts één onderdeel volgt: we zien je mailtje of PM graag tegemoet. De kans lijkt ons in elk geval groot dat je het na de Spelen leuk genoeg vindt om toch maar wat langer actief te blijven, maar dat is uiteraard niet verplicht  

Als het je wat lijkt om ons tijdens deze drukke zomer te helpen kun je een mailtje sturen naar sport@fok.nl. Als je dat makkelijker vindt kun je eveneens een PM sturen naar onze eindredacteuren, dat gaat via deze link.

'WK-finalist gearresteerd in Spaanse dopingzaak'

De Spaanse politie zou na de inval in een hotel in Sabadell dinsdag ook een atleet gearresteerd hebben, zo melden diverse media. Het zou daarbij gaan om de in Soedan geboren Qatarees Musaeb Balla, een van de beste 800 meterlopers ter wereld. Vorig jaar werd hij zesde op het WK, eerder dit jaar pakte hij de vijfde 

Eerder werd al bekend dat Jama Aden was gearresteerd, de Somalisch-Britse coach van een groep atleten waar Balla, maar ook wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba onderdeel van uitmaakt. Ook een Bulgaarse fysio uit dezelfde groep is door de politie in hechtenis genomen. 

Aden en de fysio worden ervan verdacht doping te hebben verstrekt en toegediend aan 'hun' atleten. Dat is niet bepaald op niks gebaseerd: in het hotel vond men EPO, andere verboden middelen en zestig gebruikte spuiten. De arrestatie van Balla lijkt ook niet te zijn gebaseerd op dopinggebruik van de atleet, maar op betrokkenheid bij het verspreiden van doping.

De drie zitten mogelijk in forse problemen: Spanje kent tot twee jaar celstraf voor het verspreiden en aanzetten tot gebruik van doping. De arrestaties volgen na een mogelijk jarenlang onderzoek waar onder meer de internationale atletiekbond, de Spaanse antidopingorganisatie, de Spaanse politie en zelfs Interpol bij betrokken waren. 

Anton Yelchin heeft niet lang geleden

Anton Yelchin heeft niet lang geleden. De 27-jarige Star Trek-acteur, die zondag om het leven kwam nadat hij klem kwam te zitten tussen zijn auto en een bakstenen brievenbus op de oprijlaan van zijn huis in Los Angeles, overleed waarschijnlijk snel.

Dit is gebleken uit een autopsie, meldt The Wrap. "Gezien zijn verwondingen is het waarschijnlijk dat hij binnen een minuut overleed", zo laat een woordvoerder van de lijkschouwer weten.

Het ongeluk wordt nog onderzocht door Fiat Chrysler. De fabrikant van Yelchins Jeep Grand Cherokee riep in april wereldwijd meer dan 1,1 miljoen auto's terug omdat enkele voertuigen wegrolden nadat de bestuurders uit waren gestapt.

Anton Yelchin heeft niet lang geleden
Anton Yelchin heeft niet lang geleden (Foto: BuzzE)

Ruwe zee vertraagt zoeken naar vlucht MH370

Ruwe zee en harde wind hebben de zoektocht naar Malaysia Airlines vlucht MH370 in de Indische Oceaan flink vertraagd. De zoektocht naar een van de grootste mysteries in de luchtvaart gaat nu tot augustus verder, zeiden onderzoekers woensdag. Het zoektocht naar het verdwenen vliegtuig zou aanvankelijk medio dit jaar worden afgerond.

Vlucht MH370 verdween in maart 2014 met 239 passagiers en bemanningsleden aan boord kort na het opstijgen van Kuala Lumpur op weg naar Peking. De onderzoekers denken dat iemand met opzet de transponder van het vliegtuig heeft uitgeschakeld voordat het duizenden mijlen uit de koers verder vloog boven de Indische Oceaan. Daardoor was het toestel niet meer op de radar te volgen.

Australische functionarissen die het onderzoek leiden, zeggen dat meer dan 105.000 vierkante kilometer is afgezocht in het 120.000 vierkante kilometer grote zoekgebied. Maar 18 meter hoge golven en harde wind vertragen het zoeken aanzienlijk, aldus het Australische Transport Safety Bureau.

Een stuk van de Boeing 777, een vleugeldeel, spoelde in juli vorig jaar aan op het eiland Réunion in de Indische Oceaan.

Ruwe zee vertraagt zoeken naar vlucht MH370
Ruwe zee vertraagt zoeken naar vlucht MH370 (Foto: ANP)

Mogelijk meer slachtoffers horror-verpleger

De wegens moord op patiënten tot levenslang veroordeelde Duitse ex-verpleger Niels H. is mogelijk verantwoordelijk voor de dood van tientallen mensen. Bij 27 van 99 opgegraven overleden patiënten van het ziekenhuis Delmenhorst zijn resten van een hartmedicijn ontdekt, zei politiechef Johann Kühme van Oldenburg woensdag.

Volgens hem moet Niels H. verantwoordelijk zijn voor de dood van meerdere mensen in het ziekenhuis van Oldenburg. Het onderzoek gaat nog verder. "We gaan ervan uit dat het werkelijke aantal slachtoffers van Niels H. veel hoger is", voegde een politiewoordvoerder toe.

De ex-verpleger stond vorig jaar februari voor de rechtbank voor de dood van dertig patiënten die hij een overdosis van het hartmedicijn zou hebben ingespoten. De inmiddels 39-jarige kreeg uiteindelijk levenslang voor tweevoudige moord, twee pogingen tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Mogelijk meer slachtoffers horror-verpleger
Mogelijk meer slachtoffers horror-verpleger (Foto: ANP)

Meer geld voor persoonlijke aanpak werklozen

Er komt meer geld voor de persoonlijke begeleiding van werklozen. Het gaat dan vooral om mensen met een WW-uitkering die risico lopen op langdurige werkloosheid.

Het kabinet stelt vanaf volgend jaar elk jaar 160 miljoen euro beschikbaar voor de dienstverlening door uitkeringsinstantie UWV. Voor dit en volgend jaar was eenmalig al 38 miljoen uitgetrokken voor persoonlijke begeleiding van werkzoekenden, bovenop het huidige budget van 100 miljoen.

De extra investering in deze vorm van begeleiding verdient zichzelf terug doordat er minder aan uitkeringen wordt uitgegeven, aldus minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag aan de Tweede Kamer. Mogelijk levert het zelfs iets extra op. "Er is meer persoonlijk contact nodig om mensen verder te helpen", zei hij eerder al.

Meer geld voor persoonlijke aanpak werklozen
Meer geld voor persoonlijke aanpak werklozen (Foto: ANP)

EK88: Nederland verslaat West-Duitsland en gaat naar finale EK

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging. Dit bericht had eigenlijk gisteravond geplaatst moeten worden, door een internetstoring kon het helaas niet eerder dan nu geplaatst worden. Onze excuses.

De eerste halve finale van het EK was een beladen duel, in het Volkspark stadion in Hamburg troffen Nederland en buurland West-Duitsland elkaar. Al 32 jaar wist Oranje niet meer van Der Mannschaft te winnen, met als pijnlijk dieptepunt de verloren WK finale van 1974. Destijds waren de West-Duitsers met 2-1 te sterk voor een Nederlands elftal dat de wereld versteld had doen staan met hun totaalvoetbal.

De halve finale bood een ideaal podium voor revanche, de Duitsers in eigen huis verslaan was de droom van elke Oranjefan. In met het ruim 61.000 toeschouwers gevulde stadion waren de Nederlandse fans veruit in de minderheid maar qua volume en enthousiasme was de ‘strijd’ op de tribune een simpele overwinning voor Oranje.

De West-Duitse bondscoach Franz Beckenbauer toverde voor de wedstrijd een aantal tactische zetten uit de hoge hoed. Zo kregen Marco van Basten en Ruud Gullit beiden een persoonlijk bewaker en als verrassing stelde Der Kaiser een extra spits op, in de hoop dat de Nederlands in verwarring zouden zijn. Maar niets van dit alles, Nederland nam de wedstrijd in handen en de snode plannetjes van het thuisland vielen in duigen. Gullit draaide vanaf het begin zijn bewaker Uli Borowka dol en extra aanvaller Frank Mill maakte weinig indruk. Van Basten leek wel de betere van zijn bewaker Jürgen Kohler, maar echt los kwam hij niet van de mandekker.

De West-Duitsers waren vooral druk met het tegenhouden van het Nederlands elftal (Pro Shots / Dppi)
De West-Duitsers waren vooral druk met het tegenhouden van het Nederlands elftal (Pro Shots / Dppi)

In de eerste helft had Oranje het beste van het spel, maar Oranje wist niet te scoren. De tweede helft zou de beslissing moeten brengen, maar daarin sloeg het noodlot toe. In de 54ste minuut liep Jürgen Klinsmann zich, als zo vaak, doldriest vast in de Nederlandse verdediging, maar na een valpartij over het been van Frank Rijkaard gaf scheidsrechter Ioan Igna wel heel gemakkelijk een strafschop. De scheidsrechter, die een dag eerder abusievelijk naar Stuttgart was gevlogen (waar morgen de andere halve finale plaats vindt (vandaag dus, doordat het bericht een dag later dan gepland online kwam, red) in plaats van Hamburg, floot sowieso een niet al te beste wedstrijd.

Hans van Breukelen zat nog dicht bij de bal, maar Lothar Matthäus schoot de sctrafschop uitstekend in het Nederlandse doel. Dit was het signaal voor de Nederlandse bondscoach Rinus Michels om Wim Kieft erin te brengen voor de 37-jarige Arnold Mühren. Oranje verhoogde de druk en bracht de West-Duitsers aan het wankelen, maar Die Mannschaft capituleerde niet.

In de 74ste minuut zat scheidsrechter Igna weer fout, maar deze keer was het in het voordeel van Oranje. Van Basten verloor een duel van Kohler in het West-Duitse strafschopgebied maar de Roemeen zag er een overtreding in en gaf na de Duitsers nu ook de Nederlanders een strafschop cadeau. Ronald Koeman, die een uitstekende wedstrijd speelde, schoot de bal onberispelijk in. Met nog een kwartier te gaan lag de wedstrijd weer open.

Velen maakten zich al op voor de verlenging totdat Jan Wouters de bal perfect op Van Basten wist te geven, die precies genoeg ruimte kreeg van bewaker Kohler. Met een welgemikte trap wist de aanvaller de bal achter Eike Immel in de Duitse goal te krijgen. Nederland kwam zo vlak voor tijd op 2-1, een klap die Die Mannschaft niet meer te boven kwam.

Van Basten viert zijn beslissende doelpunt (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Van Basten viert zijn beslissende doelpunt (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

De kolkende Oranjevakken vierden groot feest na het laatste fluitsignaal en de spelers vielen elkaar in de armen. Gullit begaf zich direct naar Michels en tilde hem enthousiast op. Er was volgens velen zojuist revanche genomen voor de verloren finale in ’74. Het Nederlands elftal was de terechte winnaar van de wedstrijd, over negentig minuten gezien had Oranje veruit het beste van het spel gehad.

Beckenbauer was diep teleurgesteld en leek een andere wedstrijd gezien te hebben: "Wij hebben 60 minuten de wedstrijd gecontroleerd. Mijn ploeg heeft deze nederlaag niet verdiend." De overwinning zorgde bij Michels voor een grote opluchting. "Eindelijk, eindelijk worden we niet meer geconfronteerd met de verloren WK-finale van 1974. Nederland heeft eindelijk revanche genomen", aldus De Generaal.

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube/UEFA.tv)

Duidelijkheid over brexit vanaf 04.30 uur

Of de Britten voor of tegen lidmaatschap van de Europese Unie hebben gestemd, wordt volgens Britse media vrijdag rond 04.30 uur Nederlandse tijd duidelijk. Dan moet ongeveer de helft van de 382 kiesdistricten de resultaten hebben doorgeven en is over het algemeen een duidelijk beeld over de opkomst naar voren gekomen.

Beide zijn belangrijke aanwijzingen voor de einduitslag van het referendum. Britse media kennen de stemming in veel kiesdistricten. Als de uitslag anders dan verwacht uitvalt, zouden daar conclusies uit kunnen worden getrokken over de einduitslag, zeker als de helft van de uitslagen binnen is. De Financial Times (FT) let bijvoorbeeld al op de eerste uitslagen uit Engeland, verwacht rond 01.30 uur (Nederlandse tijd). Volgens de FT moet in district Sunderland het brexit-kamp normaal gesproken overtuigend winnen en rond dezelfde tijd moet blijken dat de voorstanders van EU-lidmaatschap in Newcastle upon Tyne hebben gewonnen.

Verder is een lage opkomst goed voor de Britten die de EU willen verlaten. De nationalistische tegenstanders van de EU zouden meer gemotiveerd zijn om te gaan stemmen dan de voorstanders. De meeste jonge Britten zijn volgens onderzoeken voor het EU-lidmaatschap, maar minder geneigd te gaan stemmen. Een redelijk hoge opkomst zou dan goed nieuws zijn voor het EU-lidmaatschap. Sommige waarnemers waarschuwen echter dat een enorm hoge opkomst, zoals meer dan 80 procent, de brexit-aanhang weer in de kaart kan spelen

Als het vrijdag geen nek-aan-nekrace blijkt, moet volgens Britse media rond 06.30 (Nederlandse tijd) duidelijk zijn wie heeft gewonnen. De voorzitter van de kiescommissie, Jenny Watson, maakt de uitslag rond 08.00 uur (Nederlandse tijd) officieel bekend in Manchester. Drie uur later houdt dan premier David Cameron een persconferentie in Londen.

Duidelijkheid over brexit vanaf 04.30 uur
Duidelijkheid over brexit vanaf 04.30 uur (Foto: ANP)

Sijsling naar laatste kwalificatieronde Wimbledon

Tennisser Igor Sijsling is dichtbij plaatsing voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. De Nederlander (ATP-118) zegevierde in de tweede kwalificatieronde op het heilige gras met 6-1 en 6-3 op de Fransman Calvin Hemery (ATP-283).

Sijsling kende net als gisteren een gemakkelijke partij en kon al binnen het uur de kleedkamer weer opzoeken. De Nederlander speelt in de laatste kwalificatieronde tegen de Belg Yannick Mertens (ATP-220) die de Tsjech Jan Satral (ATP-269) met 6-4 en 7-6(0) naar huis stuurde.

Robin Haase en Kiki Bertens zijn al toegelaten tot het hoofdtoernooi van Wimbledon. Thiemo de Bakker, Richel Hogenkamp, Michaëlla Krajicek, Lesley Kerkhove en Cindy Burger sneuvelden in de kwalficaties.

Van Gogh-lookalikes gezocht voor sculptuur

Wie vindt dat hij lijkt op Vincent van Gogh, kan zich tot 20 augustus melden bij de Canadese kunstenaar en schrijver Douglas Coupland. Hij is wereldwijd op zoek naar een mannelijke lookalike van de Nederlandse schilder, om model te staan voor een bronzen sculptuur van 2 bij 3 meter.

De winnaar van de zoektocht krijgt 5000 euro en gaat naar Vancouver voor het maken van de 3D-scan, waar het bronzen beeld op wordt gebaseerd.

Het bronzen hoofd van Vincent van Gogh wordt de eerste van een serie buitenkunstwerken genaamd Redheads. Coupland is gefascineerd door mutaties. Het roodhaar-gen is volgens hem de meest recente, succesvolle menselijke mutatie. Hij noemt het 'een fascinerende creatie van de natuur'. Wereldwijd is 1 tot 2 procent van de mensen roodharig, in Noord-Europa tot wel 6 procent.

Van Gogh-lookalikes gezocht voor sculptuur
Van Gogh-lookalikes gezocht voor sculptuur (Foto: ANP)

Katja Schuurman gaat trouwen

Actrice Katja Schuurman gaat trouwen. Dat heeft haar management bevestigd. De gelukkige is chefkok Freek van Noortwijk. Het management van Katja wil verder niets kwijt.

De twee leerden elkaar ruim een jaar geleden kennen, kort na de breuk tussen Katja en Thijs Römer, met wie ze acht jaar getrouwd was. Eerder zeiden de twee dat hun relatie nog geen moment saai is geweest. "Het gaat gewoon vanzelf", zei Freek destijds.

De eerste kennismaking tussen de veertien jaar jongere Freek en Katja vond plaats in zijn restaurant Guts & Glory. "Toen ik haar ontmoette, verwachtte ik niet dat zij mijn grote liefde zou zijn, maar aan de andere kant dacht ik: waarom niet?", aldus Freek.

Katja Schuurman gaat trouwen met Freek
Katja Schuurman gaat trouwen met Freek (Foto: BuzzE)

'Frans bedrijf Lafarge sloot deals met IS'

Het Frans cementbedrijf Lafarge heeft deals gesloten met gewapende groepen in Syrië, waaronder terreurorganisatie IS. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.

De wereldleider in bouwmaterialen zou tussen 2013 en 2014 betalingen hebben gedaan aan IS-betrokkenen om veilige doorgang van vrachtwagens en medewerkers naar de Lafarge-fabriek in Aleppo te garanderen. Le Monde zegt emails van Lafarge-managers in Syrië te hebben ingezien, waarin afspraken over voortzetting van de productie staan nadat IS controle kreeg over de regio. Het hoofdkantoor zou op de hoogte zijn geweest.

Lafarge, dat in 2015 fuseerde met het Zwitserse Holcim, liet in een reactie aan het Franse persbureau AFP weten 'dat de prioriteit altijd lag bij de veiligheid van medewerkers', maar wil verder niet reageren op de omstreden deals. De bewuste fabriek werd in 2014 afgestoten.

'Frans bedrijf Lafarge sloot deals met IS'
'Frans bedrijf Lafarge sloot deals met IS' (Foto: ANP)

Identiteit verspreiders ebooks naar Brein

De gegevens van twee personen die duizenden ebooks hebben geüpload moeten aan stichting Brein worden overhandigd. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag besloten. De twee anonieme uploaders zetten meer dan 2000 ebooks op Usenet.

Brein stapte naar de rechter omdat de Usenet-bedrijven Eweka en Usenetter weigerden de gegevens van hun gebruikers af te staan. In eerdere vergelijkbare gevallen was er echter al jurisprudentie dat dit wel moest gebeuren. Als Eweka en Usenetter zich niet aan het vonnis houden, moeten ze een dwangsom van 1000 euro per dag betalen.

Namens rechthebbenden van onder meer muziek, films en boeken strijdt stichting Brein al langer tegen internetpiraterij.

Identiteit verspreiders ebooks naar Brein
Identiteit verspreiders ebooks naar Brein (Foto: BuzzT)

ACM: Behoud rekeningnummer bij wisseling bank

Consumenten moeten bij een overstap naar een andere bank hun rekeningnummer kunnen meenemen. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De mogelijkheid tot overstappen houdt banken scherp en is goed voor de concurrentie, stelt de ACM. Veel consumenten vinden een overstap echter te veel gedoe en beginnen er daarom niet aan. Het meenemen van je eigen nummer moet de hoeveelheid gedoe verminderen.

De ACM heeft een methode ontwikkeld om de kosten en baten van nummerbehoud te berekenen. In Nederland zouden bedrijven en consumenten in tien jaar tijd zo'n 400 miljoen euro kunnen besparen, omdat ze sneller voor een goedkopere rekening kiezen. Ook de toenemende concurrentie levert voordeel op.

Het meenemen van bankrekeningnummers kan alleen in Europees verband worden geregeld. De toezichthouder roept beleidsmakers in andere landen op de ontwikkelde onderzoeksmethode ook te gebruiken en tot actie over te gaan.

ACM: Behoud rekeningnummer bij wisseling bank
ACM: Behoud rekeningnummer bij wisseling bank (Foto: ANP)

Organisatie Glastonbury Festival: kom niet

De organisatie Glastonbury heeft mensen die van plan zijn het festival met eigen vervoer te bezoeken opgeroepen daar voorlopig van af te zien. Vanwege het slechte weer is er een verkeerschaos op de wegen naar het festivalterrein in Zuidwest-Engeland.

Op Twitter regent het berichten van festivalgangers die al uren vastzitten in het verkeer. Muziekliefhebbers tweeten dat ze er zes uur over doen om 3 kilometer verder te komen. Een andere twitteraar zit al elf uur in de auto en een fan deed er zelfs korter over om van Las Vegas in Engeland te komen dan van Essex naar Glastonbury.

De gelukkigen die het grootste openluchtmuziekfestival ter wereld wel bereiken, kunnen dit jaar onder meer genieten van de hoofdacts Muse, Coldplay en Adele. ZZ Top, Earth Wind & Fire, Cyndi Lauper en Art Garfunkel staan ook in de line-up, evenals Foals, Beck, Disclosure, Jess Glynne en Ellie Goulding.

Het compilatie-album dat na het festival wordt uitgebracht, zal worden opgedragen aan de Britse parlementariër Jo Cox. Zij werd vorige week vermoord na een ontmoeting met kiezers in haar district.

Organisatie Glastonbury Festival: kom niet
Organisatie Glastonbury Festival: kom niet (Foto: BuzzE)

CAN opent aanval op rookruimtes horeca

Clean Air Nederland (CAN) wil dat rookruimtes in de horeca volledig worden afgeschaft. De belangenbehartiger voor niet-rokers start donderdag een rechtszaak tegen de Nederlandse staat hierover.

Volgens CAN druist de aanwezigheid van rookruimtes lijnrecht in tegen alle afspraken die Nederland hierover in internationaal verband heeft gemaakt. De organisatie wijst op een overeenkomst met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om tabaksgebruik actief te bestrijden en mensen te beschermen tegen tabaksrook. "De voorgeschreven maatregelen vergen een 100 procent rookverbod in de horeca", aldus de organisatie.

CAN beroept zich ook ook op een uitspraak van de Hoge Raad uit oktober 2014, dat roken in de gehele horeca niet is toegestaan. Volgens CAN blijkt dat ook buiten rookruimtes van horecagelegenheden de lucht kankerverwekkende rookdeeltjes bevat. Dat brengt een gezondheidsrisico voor iedereen met zich mee.

Aanval geopend op rookruimtes horeca
Aanval geopend op rookruimtes horeca (Foto: ANP)

Waterpolosters houden hoop op Spelen

Het Nederlandse vrouwenwaterpoloteam blijft hoop houden op alsnog een ticket voor de Olympische Spelen in Rio deze zomer. De waterpolosters slaagden er op zowel het EK in Belgrado als het OKT in Gouda niet in om zich te kwalificeren, maar zijn wel de eerste reserve voor als een team uitvalt. Die kans is nu groter dan ooit nu er gesproken wordt over een mogelijke Russische boycot van de Olympische Spelen.

International Vivian Sevenich heeft zelfs een operatie aan haar schouder, die morgen plaats zou vinden, uitgesteld. Sevenich gaf de voorkeur aan het afwachten van de ontwikkelingen omtrent de boycot, zodat ze alsnog in actie kan komen als het nodig is.

Bondscoach Arno Havenga schat de kans dat het tot een werkelijke boycot komt in op een paar procent, maar blijft hoop houden. "We willen het zekere voor het onzekere nemen. Als je tot een ingreep besluit en een paar dagen later hoort dat je via de zijdeur alsnog naar Rio mag, sla je je natuurlijk voor je kop."

"Vorige week heb ik me laten informeren door iemand van de Russische waterpolofederatie. En een paar dagen geleden heb ik een gesprek gehad met onze krachttrainer hoe we de zaken moeten aanpakken in het geval we halsoverkop alsnog naar Rio moeten afreizen. Het houdt je toch bezig", zei Havenga.

"We zijn uiteraard niet topfit. Fysiek zijn de meiden slechts op 70 procent van hun kunnen, schat ik. Hoe ze er mentaal voor staan, durf ik niet te zeggen. Eén ding weet ik wel: van druk zal geen enkele sprake zijn als we dit extraatje in de schoot gerworpen krijgen."

De waterpolosters zijn de eerste reserve voor de Spelen in Rio
De waterpolosters zijn de eerste reserve voor de Spelen in Rio

VS-generaal: Baltische staten onverdedigbaar

De Baltische staten zijn in geval van oorlog niet te verdedigen. Dat zegt de Amerikaanse generaal Ben Hodges van de NAVO.

"Rusland kan de Baltische Staten sneller veroveren, dan dat wij er zijn om het te verdedigen", stelt de commandant van de Amerikaanse grondtroepen in Europa in het weekblad Die Zeit. De generaal is het eens met de inschatting van militaire analisten dat de Russische troepen de Baltische hoofdsteden binnen 36 tot 60 uur veroverd kunnen hebben.

Hodges maakte ook melding van talrijke tekortkomingen die de NAVO-troepen uit 22 landen tijdens hun recente gezamenlijke oefening 'Anakonda' in Polen vastgesteld hebben. Een van de belangrijkste problemen is dat zwaar materieel niet snel genoeg verplaatst kan worden van West- naar Oost-Europa.

VS-generaal: Baltische staten onverdedigbaar
VS-generaal: Baltische staten onverdedigbaar (Foto: ANP)

Piloten easyJet staken vrijdag hele dag

Piloten van luchtvaartmaatschappij easyJet leggen vrijdag opnieuw het werk neer. De korte werkonderbreking van vorige week dinsdag heeft nog niet geleid tot toenadering van de directie van easyJet, waardoor pilotenvakbond VNV zich genoodzaakt ziet nu voor 24 uur te gaan staken.

De staking van in Amsterdam gestationeerde vliegers begint vrijdag om middernacht. Of er vluchten zullen uitvallen is nog niet bekend. Veel easyJet-vluchten op Schiphol worden uitgevoerd door piloten van bases in andere landen.

Bij de vorige staking merkten passagiers niets van de actie, omdat de Britse prijsvechter piloten uit andere landen inzette. De VNV noemt de inzet van stakingsbrekers 'onwettig' en stapt naar de rechter om te voorkomen dat easyJet dat opnieuw doet.

CAO
Eerder liet de VNV al weten dat eventuele vervolgacties mogelijk korter van tevoren zouden worden aangekondigd of langer zouden duren. Bij de vorige staking deden 31 van de zeventig Amsterdamse piloten mee. Niet alle piloten zijn op dezelfde dag ingeroosterd.

De in Amsterdam gestationeerde vliegers hebben alleen persoonlijke contracten, maar willen graag een cao. Daarin moeten volgens de VNV onder meer afspraken over werktijden, pensioenopbouw en over doorbetaling bij ziekte worden opgenomen. "Als ons hele voorstel wordt doorgevoerd dan zijn de arbeidsvoorwaarden in Amsterdam nog steeds onder het Europees gemiddelde", zei VNV-voorzitter Steven Verhagen eerder. "We willen dus niet dat easyJet een keuze maakt uit onze eisen."

Onnodig
EasyJet noemt de acties onnodig, omdat al aanzienlijke vooruitgang zou zijn geboekt in de onderhandelingen over een cao. De maatschappij zegt in haar recht te staan om 'om al het mogelijke te doen om de overlast voor onze passagiers te beperken'. Een eventuele rechtsgang over de inzet van stakingsbrekers zegt een woordvoerster met vertrouwen tegemoet te zien.

De maatschappij zegt graag verder te willen praten met de VNV en vraagt zich hardop af welke motieven ten grondslag liggen aan de acties en uitingen in de media van de vakbond.

Piloten easyJet staken vrijdag hele dag
Piloten easyJet staken vrijdag hele dag (Foto: ANP)

Colombiaan bekent 25 moorden

Een 44-jarige Colombiaan heeft bekend dat hij vijfentwintig mensen heeft vermoord. Onder zijn slachtoffers waren ook zijn vriendin en haar twee kinderen, zo maakte justitie in het Zuid-Amerikaanse land dinsdag bekend.

De seriemoordenaar had het vooral op vrouwen voorzien. Waarom hij de vele moorden heeft gepleegd, werd niet direct duidelijk. Hoewel de autoriteiten nog druk bezig zijn de bekentenissen van de man te onderzoeken, is al duidelijk dat hij geen fantast is. Hij heeft de politie inmiddels naar de plaats in het noordwesten van het land gebracht waar hij vier van zijn slachtoffers had begraven.

De slachtoffers waren gewurgd, aldus het Openbaar Ministerie. De aanklagers zijn ervan overtuigd dat de man zijn daden rustig heeft gepland. "Hij wist wat hij deed."Na diverse moorden belde hij familieleden van slachtoffers op. Hij deed hen geloven dat ze simpelweg van huis waren vertrokken.

Colombiaan bekent 25 moorden
Colombiaan bekent 25 moorden (Foto: ANP)

'Nieuwe iPhone nauwelijks vernieuwd'

Techreus Apple is van plan te breken met de traditie om elke twee jaar het ontwerp van de iPhone flink te wijzigen. Het nieuwe model dat deze herfst uitkomt zal slechts op een paar kleine punten anders zijn dan de iPhone 6S en 6S Plus, meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Zo zullen de schermformaten 4,7 inch en 5,5 inch blijven. De grootste wijziging is dat er geen apart koptelefoonpoortje in het nieuwste model zal zitten, waardoor de telefoon dunner zal worden en beter tegen water zal kunnen. De lightning-poort zal dubbel dienst doen door zowel te dienen als poort voor het opladen van de telefoons als voor het aansluiten van koptelefoons.

In 2017, de tiende verjaardag van de originele iPhone, komt Apple naar verwachting met grotere veranderingen in het ontwerp. Die veranderingen omvatten mogelijk onder meer een oled-scherm. Ook zal de thuisknop verdwijnen, omdat in het scherm een vingerafdruksensor komt.

Een woordvoerder van Apple wilde overigens geen commentaar geven.

'Nieuwe iPhone nauwelijks vernieuwd'
'Nieuwe iPhone nauwelijks vernieuwd' (Foto: BuzzT)

Rihanna in tranen tijdens concert Dublin

Rihanna stond dinsdagavond in Dublin in tranen op het podium. De zangeres werd emotioneel toen het publiek haar hit Love The Way You Lie woord voor woord meezong.

Tijdens een couplet van het nummer, waarop ook Eminem is te horen, kon Rihanna even niet meer verder zingen door alle emoties. Ook nadat ze het refrein inzette stroomden de tranen nog over haar wangen, zo is te zien in een video die een fan via Instagram deelde en werd overgenomen door TMZ.

Rihanna is op wereldtournee met haar achtste album Anti. Vrijdag trad ze op in de Amsterdam ArenA.

Rihanna in tranen tijdens concert Dublin
Rihanna in tranen tijdens concert Dublin (Foto: BuzzE)

Vrouw negatiever over gezondheid dan man

Vrouwen zijn minder positief over hun gezondheid dan mannen, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek in een onderzoek.

In de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar zegt 41 procent van de vrouwen één of meer langdurige aandoeningen te hebben. Bij de mannen is dit 37 procent.

Van alle Nederlanders zegt 80 procent de eigen gezondheid als (zeer) goed te ervaren. Volgens het CBS voelen Nederlanders boven de 45 jaar zich minder vaak gezond dan mensen die jonger zijn. Zo ervaart bijna driekwart van de 45-plussers de eigen gezondheid als (zeer) goed, onder de 45 jaar is dat bijna 90 procent.

Het statistiekbureau stelt ook vast dat mensen die veel verdienen veel positiever zijn over hun lichaamsgestel dan mensen met lage inkomens. Daarnaast zijn allochtonen somberder over hun gezondheid vergeleken met autochtone Nederlanders. Niet-westers allochtone vrouwen voelen zich het minst gezond. Zo ervaart minder dan de helft van deze vrouwen van tussen de 45 en 65 jaar de gezondheid als (zeer) goed. Onder autochtone en westers allochtone vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is dat ruim 70 procent.

Vrouw negatiever over gezondheid dan man
Vrouw negatiever over gezondheid dan man (Foto: ANP)

Autobouwer Tesla doet bod op SolarCity

Elektrische autobouwer Tesla heeft dinsdag een bod gedaan op zonne-energiebedrijf SolarCity. Beide bedrijven worden gecontroleerd door Elon Musk. Hij is zelf de grootste aandeelhouder van zowel Tesla als SolarCity, maar zal zich onthouden van de stemming over het bod.

"Het is tijd om het plaatje compleet te maken", motiveerde Musk het besluit. "Tesla-klanten rijden in schone auto's en ze kunnen onze batterijen gebruiken om efficiënter met energie om te gaan, maar ze hebben ook toegang nodig tot de meest duurzame energiebron die beschikbaar is: de zon."

Aandeelhouders van het autobedrijf reageerden in eerste instantie minder enthousiast. Het aandeel Tesla verloor 12 procent aan waarde. Aandelen SolarCity schoten omhoog met 29 procent. Tesla heeft tussen de 26,50 en 28,50 dollar per aandeel geboden. In totaal komt dat neer op een bedrag tussen de 2,6 en 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro).

Autobouwer Tesla doet bod op SolarCity
Autobouwer Tesla doet bod op SolarCity (Foto: ANP)

'Topteams verpesten kansen voor kleinere teams in Q1'

Renaultcoureur Jolyon Palmer was niet te spreken over Lewis Hamilton tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Baku afgelopen weekend. Hamilton maakte in Q1 een stuurfout, waardoor hij een gele vlag veroorzaakte in bocht 15, uitgerekend op het moment dat Palmer aan kwam rijden voor zijn snelle ronde, wat hem die snelle ronde kostte. Uiteindelijk kwam de Renault-coureur niet verder dan de laatste startrij.

De debutant vroeg zich af waarom Hamilton zo veel risico nam in een sessie waarin dat niet nodig is, aangezien de Brit met gemak door kon gaan naar Q2. "Het is frustrerend, omdat hij duidelijk de pace heeft om Q1 te overleven en toch veroorzaakt hij gele vlaggen voor ons als wij bezig zijn in de enige sessie die we hebben. Sommige teams doen het rustig aan en zien Q1 als een oefensessie. Voor ons is het echter de hele sessie. Als ze dan gele vlaggen veroorzaken in twee van de vier ronden die we hebben is het best pijnlijk," zei Palmer.

Ook de regeling omtrent het deactiveren van de DRS tijdens een gele vlag in Baku kon op kritiek rekenen van Palmer. De DRS werd tijdens het weekend over de gehele baan uitgeschakeld als een coureur rechtdoor schoot in bocht 1, 2 of 3. Een gele vlag in bocht 3 betekende dus dat de DRS-zone richting bocht 1 werd uitgeschakeld, terwijl er daar niks aan de hand was. "Ze moeten daar opnieuw naar kijken. Er is maar één detectie- en één activatiepunt."

Ook Pascal Wehrlein was niet tevreden over de regeling omtrent de DRS. "Ik kan het niet begrijpen. Als iemand van de baan af gaat in bocht 3, wordt DRS op het lange rechte stuk uitgeschakeld. Ik ben een beetje teleurgesteld dat ik daardoor een paar tienden en een kans op Q2 verloor. Zelfs mijn tweede ronde op versleten banden was sneller. Uiteindelijk is er niks wat je er aan kan doen en ik wil er niet over klagen."

Palmer was niet tevreden over de topteams in Q1
Palmer was niet tevreden over de topteams in Q1

Grens- en kustwacht EU begint deze zomer

De Europese Unie heeft het licht op groen gezet om al deze zomer de Europese grens- en kustwacht in te zetten. Die gaat de bewaking van de Europese buitengrenzen versterken.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is opgetogen over het akkoord omdat het opzetten van een Europese grens- en kustwacht een van de prioriteiten was van het Nederlandse voorzitterschap. In februari vroegen de EU-leiders er haast mee te maken.

"Met de Europese grens- en kustwacht kunnen we de migratiestromen beter beheersen en vergroten we onze veiligheid. De lidstaten en het Europees Parlement hebben zich ingespannen om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken", aldus Dijkhoff woensdag. Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is tevreden. "Vanaf nu beschouwt Europa de bescherming van zijn grenzen als een gezamenlijke, solidaire missie."

Frontex
Het agentschap krijgt meer bevoegdheden dan zijn voorganger Frontex. De lidstaten moeten permanent 1500 grenswachten paraat hebben staan om snel in actie te kunnen komen als de bewaking van de buitengrenzen onder druk staat. Ook moeten ze binnen tien dagen materieel leveren als daarom wordt gevraagd, zoals schepen, helikopters of vingerafdrukmachines. Ze zijn herkenbaar aan het blauwe EU-logo met gele sterren.

De EU-landen blijven wel de eerstverantwoordelijke voor de grenscontrole. Als een land weigert bij een crisis de hulp van de EU-kustwacht in te roepen, krijgen de andere lidstaten de mogelijkheid hun landgrenzen te gaan controleren als is vastgesteld dat de paspoortvrije Schengenzone in gevaar is.

Terugsturen
De nieuwe dienst gaat bovendien het terugsturen van afgewezen asielzoekers Europees coördineren. De lidstaten en het Europees Parlement moeten het akkoord nog formeel goedkeuren.

Grens- en kustwacht EU begint deze zomer
Grens- en kustwacht EU begint deze zomer (Foto: ANP)

Britten slaan euro's en dollars in

Britten kopen in de aanloop naar het referendum donderdag over lidmaatschap van de Europese Unie veel meer buitenlands geld dan normaal. Sinds het weekeinde is de verkoop van bijvoorbeeld euro's en dollars 74 procent hoger dan op hetzelfde tijdstip een jaar geleden, berichtte woensdag de Post Office, een dienstverlenend staatsbedrijf dat postkantoren beheert.

Een woordvoerster van de Post Office zei dat veel mensen een combinatie van euro's en dollars aanschaffen. Veel klanten slaan die online in.

Britten slaan euro's en dollars in
Britten slaan euro's en dollars in (Foto: ANP)

Wachttijden Kinderbescherming lopen weer op

De wachttijden bij de Raad voor de Kinderbescherming zijn dit jaar opgelopen tot gemiddeld 22 dagen. De norm is tien dagen.

De wachttijd loopt de komende maanden mogelijk nog verder op, hebben staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Raad voor de Kinderbescherming trekt 130 tijdelijke medewerkers aan om de wachttijden te beperken. Zij kunnen waarschijnlijk in november beginnen. De kosten zijn naar schatting 4 miljoen euro. Het ministerie van Veiligheid en Justitie betaalt dit.

De wachttijden waren vorig jaar juist teruggelopen van 21 dagen in de zomer, naar 13 aan het einde van het jaar. De Raad voor de Kinderbescherming kan worden ingeschakeld als er ernstige zorg is over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind.

Wachttijden Kinderbescherming lopen weer op
Wachttijden Kinderbescherming lopen weer op (Foto: ANP)

Mabel spreekt bij herdenking Jo Cox

Prinses Mabel spreekt woensdagmiddag tijdens een herdenking van de vermoorde Britse parlementariër Jo Cox. De bijeenkomst vindt plaats op Trafalgar Square, hartje Londen. Zij staat op het programma vermeld als een van de vrienden van Cox.

Mabel is een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst en van een inzamelingsactie, het Jo Cox Fund, dat de opbrengst aan drie goede doelen zal schenken. Er is al ruim een miljoen euro binnengekomen.

De echtgenoot van de politica, Brendan Cox, en haar zus Kim Leadbeater komen eveneens aan het woord. Er is een speciale muziekvideo te zien van de bekende Ierse band U2, waarmee Cox ooit campagne tegen armoede voerde. Er is live-muziek van het koor van de school waarop Cox' zoon zit en de band Diddley Dee. In Londen en op meerdere andere plekken in Groot-Brittannië en de rest van de wereld wordt tijdens de bijeenkomst een minuut stilte gehouden.

Mabel spreekt bij herdenking Jo Cox
Mabel spreekt bij herdenking Jo Cox (Foto: ANP)

Schoenen ex-hoofdpiet Erik van Muiswinkel naar Afrika Museum

De schoenen die Erik van Muiswinkel droeg als 'hoofdpiet' blijken te zijn gekocht door het Afrika Museum in Berg en Dal. De schoenen werden onlangs voor 1700 euro geveild, omdat Van Muiswinkel niet langer wilde meewerken aan een Sinterklaasjournaal met zwarte pieten.

De schoenen, gemaakt van drie kleuren leer, komen te staan in een opstelling die aandacht besteedt aan beeldvorming over 'de Afrikaan' in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. "Ze komen naast historische sinterklaasboekjes en zwartepiet-spelletjes, maar ook andere objecten die laten zien dat opvattingen in de samenleving aan verandering onderhevig zijn", zegt museumdirecteur Stijn Schoonderwoerd.

De opbrengst van de veiling gaat overigens naar de AVL Foundation, het actieplatform van de het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Hoofdpiet zwarte piet
Schoenen ex-hoofdpiet naar Afrika Museum

Minder geld voor 'zetelrovers' Tweede Kamer

Tweede Kamerleden die zich afsplitsen van hun fractie, zogenoemde zetelrovers, zouden minder financiële vergoeding moeten krijgen. Ook mogen zij zich geen fractie meer noemen, maar slechts groep.

Dat wil een werkgroep van de Tweede Kamer die zich over de zetelrovers boog. De groep presenteerde woensdag een reeks aanbevelingen. Zij moeten het afsplitsen ontmoedigen.

Voor de Kamerleden in een groep blijft alleen de individuele vergoeding over, niet die voor een fractie. Verder zou de spreektijd van groepen in de Kamer moeten worden gehalveerd in vergelijking met die van fracties van dezelfde grootte.

Kamerlid Henk Krol van 50PLUS, die in de werkgroep zat, was liever een stap verder gegaan. Het fundamentele probleem bij afsplitsingen blijft onaangeroerd, vindt hij. Wie op een kieslijst staat, vertegenwoordigt een partij. Wie het partijlidmaatschap verliest, moet ook de Kamerzetel verliezen, zo stelt Krol. Hij pleit voor een wijziging van de Grondwet.

In de Kamer zit nu een handvol afgescheiden leden, zoals Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Het duo vertrok in november 2014 de PvdA-fractie en richtte de politieke beweging DENK op.

Minder geld voor 'zetelrovers' Tweede Kamer
Minder geld voor 'zetelrovers' Tweede Kamer (Foto: ANP)

FIA blijft radioban Formule 1 steunen

Autosportfederatie FIA blijft achter het verbod op gerichte radiocommunicatie tijdens Formule 1-races staan. Tijdens de afgelopen Grand Prix van Europa klaagde met name drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton over problemen met zijn bolide, maar zijn team Mercedes mocht niet helpen de motorinstellingen aan te passen.

Een versoepeling zit er volgens FIA-president Jean Todt voorlopig niet in. "We zijn altijd van mening geweest dat rijders zonder zogenaamde hulpmiddelen moeten racen. Vorig jaar is nog unaniem verzocht om de restricties voor radioverkeer door te voeren, de coureurs moesten zich zonder assistentie zien te redden. Dit hoort bij die aanpak."

"Er valt misschien wat voor te zeggen dat de Formule 1-auto's te complex zijn, maar we hebben net een 24 uurs-race in Le Mans achter de rug en die bolides zijn veel gecompliceerder. Het is aan de teams en de coureurs om te werken en de kans op de best mogelijke performance zo groot mogelijk te maken."

Gesink ontbreekt in Tour de France

Wielrenner Robert Gesink zal niet mee gaan doen aan de Tour de France. De renner van LottoNL-Jumbo is onvoldoende hersteld van een hersenschudding. De Nederlander liep deze op bij een val door een gat in de weg in de Ronde van Zwitserland.

Gesink liep afgelopen weekend al weten dat zijn herstel minder snel gaat dan verwacht. "Vandaag heb ik na een uur de training afgebroken. Mijn herstel verloopt niet zoals gehoopt. Deze hersenschudding kost veel energie. In overleg met de medische staf bekijken we de situatie van dag tot dag."

De Nederlander, die vorig jaar nog als zesde eindigde, had in de Tour de kopman moeten zijn voor LottoNL-Jumbo dat zich nu zal gaan richten op etappezeges. In de vlakke etappes wordt de troef van sprinter Dylan Groenewegen uitgespeeld, terwijl in de bergen onder meer Wilco Kelderman zijn geluk mag beproeven.

LottoNL-Jumbo neemt de volgende negen renners mee naar Frankrijk: George Bennett, Dylan Groenewegen, Wilco Kelderman, Bert-Jan Lindeman, Paul Martens, Timo Roosen, Sep Vanmarcke, Robert Wagner en Maarten Wynants.

Mirror's Edge Catalyst

De voorganger van Mirror Edge Catalyst was een kleine culthit. De parkour gameplay was nieuw en het verhaal was goed neergezet. Als in, het zat niet in de weg. Een vervolg op deze hit bleef echter uit, ondanks dat velen hier wel degelijk om vroegen. Na bijna 9 jaar wachten is het dan zo ver. Met een beetje vertraging kunnen wij eindelijk weer rennen, springen, vallen en weer opstaan.

Paris Jackson: Michael is onschuldig

Paris Jackson heeft haar vader verdedigd nadat er nieuwe documenten zijn opgedoken waaruit zou blijken dat de King Of Pop in het bezit was van kinderporno. "Het zal bewezen blijven dat mijn geliefde vader altijd onschuldig geweest is", schreef ze op Twitter.

Maandag publiceerde RadarOnline rapporten die de politie schreef nadat Michael Jacksons landgoed Neverland Ranch in 2003 werd doorzocht. Daarin werd beschreven dat er een uitgebreide pornocollectie werd gevonden, inclusief foto's van naakte jongens en meisjes. In 2005 werd de in 2009 overleden artiest vrijgesproken van kindermisbruik. Het is niet duidelijk waarom hij nooit is aangeklaagd voor kinderporno als dit destijds in zijn bezit gevonden is.

"Helaas zal negativiteit altijd goed verkopen", is het commentaar van Paris. "Ik roep jullie op de troep en de parasieten die een carrière maken van het zwartmaken van mijn vader te negeren. De meest pure mensen worden altijd neergehaald..."

Paris Jackson: vader is onschuldig
Paris Jackson: vader is onschuldig (Foto: BuzzE)

McIlroy niet naar Olympische Spelen uit angst voor zika

De terugkeer van golf op het olympisch programma zal het deze zomer zonder Rory McIlroy moeten doen. De Ier heeft besloten om niet naar Rio de Janeiro af te reizen uit angst voor het zikavirus. Hij is zeker niet de eerste topgolfer, maar vooralsnog wel veruit de meest succesvolle die heeft besloten niet te gaan.

"Mijn gezondheid en die van mijn gezin gaan boven al het andere", luidt een statement van McIlroy. "Het risico om zika op te lopen is weliswaar laag; het is wel een risico en dat wil ik niet nemen", aldus de 27-jarige golfer, die eerder in de maand nog liet weten dat hij zich langzaam maar zeker wat geruster begon te voelen over het zikavirus. 

"Ik hoop en vertrouw erop dat de Ieren mijn beslissing zullen begrijpen. Hun steun tijdens elk toernooi, waar ook ter wereld, betekent enorm veel voor me en ik zal alles blijven geven om die mensen trots te maken."

Het Iers Olympisch Comité liet weten bijzonder teleurgesteld te zijn, maar de beslissing van McIlroy te accepteren. Het voegde daar wel aan toe dat men er alle vertrouwen in heeft dat de Spelen veilig zullen zijn voor de gezondheid van alle deelnemers. 

Amsterdam stijgt op lijst duurste steden

Amsterdam is iets gestegen op de lijst van duurste steden in de wereld voor buitenlandse werknemers. Dat stelt adviesbureau Mercer, dat onderzoek deed naar de kosten van levensonderhoud in 209 steden. Amsterdam staat momenteel op de 64e plaats. Dat was een jaar geleden nog plek 69.

Het bureau bracht de resultaten woensdag naar buiten. Hongkong voert voor het eerst de ranglijst aan. Het stootte Luanda van de troon als de duurste stad voor expats. De Angolese hoofdstad staat nu op plek twee gevolgd door het Zwitserse Zürich.

De top 10 wordt gecompleteerd door Singapore, Tokio, Kinshasa, Shanghai, Genève, N'Djamena en Peking. De goedkoopste van de onderzochte steden is Windhoek in Namibië. Voor het onderzoek werd onder meer gekeken naar de kosten voor wonen, vervoer, voeding, kleding, huishoudelijke goederen en entertainment.

Amsterdam stijgt op lijst duurste steden
Amsterdam stijgt op lijst duurste steden (Foto: ANP)

Ondergrondse oceaan op Pluto

Pluto heeft waarschijnlijk een oceaan, verstopt op honderden kilometers diepte. Dat valt op te maken uit metingen van de Amerikaanse sonde New Horizons. Het onderzoek staat in het belangrijke wetenschapsblad Geophysical Research Letters.

De New Horizons vloog vorig jaar langs Pluto en maakte veel foto's en deed metingen. Daaruit blijkt dat de dwergplaneet scheuren en breuklijnen in het oppervlak heeft. Die scheuren zijn honderden kilometers lang en tot wel vier kilometer diep.

De enige plausibele verklaring voor de barsten is een ondergrondse oceaan, die aan het bevriezen is door de ijzige kou aan de rand van ons zonnestelsel. De zwaartekracht is te gering om zulke scheuren te veroorzaken. En een ijsmassa die al helemaal bevroren is, zou compacter zijn en minder plek innemen, waardoor Pluto kleiner zou zijn. "We concluderen dat de oceaan niet helemaal bevroren is", zeggen de onderzoekers. "De mogelijkheid dat er oceanen van vloeibaar water zijn op zo'n afstand van de zon is ongelofelijk."

Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel. Hij is zo klein en staat zo ver weg, dat hij pas in 1930 werd ontdekt, veel later dan de planeten. Pluto was eerst de negende planeet in ons zonnestelsel, maar in 2006 werd hij gedegradeerd tot dwergplaneet, tot ongenoegen van sommige wetenschappers.

Ondergrondse oceaan op Pluto
Ondergrondse oceaan op Pluto (Foto: ANP)

EK Vandaag - Woensdag 22 juni

De groepsfase van het EK zit er zo goed als op. Vandaag nog 4 wedstrijden en dan weten we welke 16 ploegen er over blijven en of het er 2 of 3 uit groep E worden. Hopelijk begint daarmee het vuurwerk echt, na een groepsfase die nooit echt ontbrandde. Vandaag zijn er in ieder geval nog een paar teams die moeten, dus misschien zorgt dat nog voor spanning.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
18.00 F Hongarije Portugal Lyon
18.00 F Ijsland Oostenrijk Saint-Denis
21.00 E Italië Ierland Lille Metropole
21.00 E Zweden België Nice

Hongarije - Portugal

Portugal zou Groep F wel even winnen. IJsland met z'n 300.000 inwoners zou wel even opzij gezet worden, en Oostenrijk, hoewel niet gemakkelijk, zou ook wel verslagen worden. Nu staan de Portugezen op 2 punten en moeten ze nog serieus vrezen. Een gelijkspel zal genoeg zijn, maar in gekke scenario's is dat het wellicht niet. Winst is een zekerheidje en levert met groepswinst wellicht ook nog de 'makkelijke' finaleroute op. Hongarije speelde in 2 wedstrijden sterk en liet zich niet gek maken. Misschien toch wel 1 van de verrassingen. Maar kunnen ze het ook laten zien tegen een sterke tegenstander?

10 keer eerder was er een ontmoeting tussen de beide landen. Van de eerste 6 won Portugal en 3 en werden er 3 gelijk gespeeld, zelfs in 1956 toen de Hongaren een machtig team waren tegenover de veel kleinere Portugezen. Op het WK 1966 wonnen de Portugezen de eerste officiele krachtmeting. De laatste 4 ontmoetingen werden allemaal gewonnen door Portugal. De rollen van de twee teams zijn door de jaren heen behoorlijk omgedraaid en zowel voor het EK 2000 als het WK 2010 kwalificeerde Portugal zich wel door de overwinningen, maar Hongarije zich niet.

IJsland - Oostenrijk

De andere wedstrijd in Groep F is die tussen Oostenrijk en IJsland. Beide teams hebben weinig laten zien. IJsland verdedigt slechts gedisciplineerd terwijl Oostenrijk toch wel heel erg tegen viel tegen Hongarije. Met een overwinning op IJsland, echter, zullen de Oostenrijkers door gaan naar de achtste finales. Voor IJsland kan een gelijkspel genoeg zijn, een prettig idee gezien ze zo kunnen bouwen op de defensie. Oostenrijk zal er echter alles aan doen om hem voor de derde keer te slachten.

Een rijke geschiedenis hebben de landen onderling niet. Voor het WK 1990 werd er door de beide teams tegen elkaar gespeeld in de kwalificatie. Een 0-0 op het kleine eiland en een benarde 2-1 voor Oostenrijk waren het gevolg. 2 jaar geleden was er nog een vriendschappelijke wedstrijd. Kolbeinn Sigthorsson maakte daar de 1-1, de gelijkmaker, voor IJsland. De IJslandse spits is nog altijd op zoek naar zijn eerste EK-goal.

Italië - Ierland

Italië en Ierland spelen tegen elkaar, een duel dat voor Italië niet echt ergens om gaat. Ze hebben de groepswinst al binnen, al hadden ze dat misschien zelfs graag anders gezien. De Ieren hebben winst nodig om nog op dit EK te blijven, maar tegen de stugge Italianen lijkt dit een lastige klus. De Ieren hadden tenslotte ook maar weinig in te brengen tegen België. De vraag is vooral of 1 van de Southampton-spitsen tot scoren kan komen: Shane Long en Graziano Pelle staat tegenover elkaar.

De twee landen speelden al geregeld tegen elkaar waarbij de Ieren alleen in 1994 wisten te winnen in een officiele wedstrijd. Op het WK werd het 1-0, een knappe prestatie tegen de latere finalist. Ook op weg naar het WK van 2010 maakte Ierland het Italië lastig met 1-1 en 2-2 in de twee wedstrijden. De laatste overwinning van Italië op Ierland dateert nog van het vorige EK. Antonio Cassano en Mario Balotelli brachten Italië naar de volgende ronde. Beiden spelen dit toernooi niet meer mee.

Zweden - België


België begon als een potentiele favoriet, maar moest zich even herschikken na een nederlaag tegen Italië. Dat deden ze keurig tegen Ierland, terwijl Zweden op het laatste moment tegen Italië een punt verloor in misschien wel de slechtste wedstrijd van het toernooi. Pikant is voor de Zweden toch wel dat ze niet 1 keer op doel hebben geschoten (en toch hebben gescoord via een eigen goal), dat met Zlatan Ibrahimovic in de spits. Willen ze een langer verblijf, dan moeten ze winnen en staat het EK van de Belgen op de tocht. Maar dat wordt lastig zat.

België en Zweden speelden vooral in hele vroegere tijden nog wel eens tegen elkaar. In Frankrijk op de Olympische Spelen van 1924 werd het bijvoorbeeld 8-1 voor de Zweden en 3 jaar later ook eens 7-0, al had daar tussenin België ook weer een keer met 2-1 gewonnen. Na 1962 zijn er nog maar 3 ontmoetingen geweest. Een doelpuntloze 0-0 in 1990, de openingswedstrijd van het EK in 2000 die de Belgen met 2-1 wonnen en een vriendschappelijk potje in 2014, met Romelu Lukaku en Eden Hazard als doelpuntenmakers, in een Ibrahimovic-loze wedstrijd

Wedstrijd van toen

Het penaltytrauma begon op 22 juni. Nederland had net een fantastische wedstrijd tegen Duitsland gespeeld en met 3-1 gewonnen en bereidde zich vast voor op een finale tegen de Duitsers, in 1992. Daarvoor moesten wel even de Denen, die met een campingteam naar Zweden waren gekomen omdat ze eigenlijk niet gekwalificeerd waren, verslagen worden. Het liep echter anders. De Denen overrompelden Nederland in de beginfase. Via 2 goals van Larsen stond het 2-1, door een moment waarop Dennis Bergkamp tegen kon scoren. Lang waren de Denen beter, maar in het laatste kwartier begon Nederland met voetballen en werd het 2-2 door Frank Rijkaard. Via Bryan Roy kwam er een goede mogelijkheid op 3-2 in de verlenging, maar hij viel niet. Penalties. We weten allemaal wie er miste. De grote man van het EK 1988, Marco van Basten. Zijn laatste kunststukje met Oranje voordat hij noodgedwongen moest stoppen was het missen van een penalty tegen de Denen. De enige. 5-4 in penalties en Nederland kon naar huis. Gelukkig werd de kater niet nog groter toen Denemarken ook met een 2-0 overwinning verraste tegen de Duitsers.

Argentinië zet VS simpel opzij in halve finale

Argentinië staat voor de tweede keer op rij in de finale van de Copa América. In de halve finale werd de Verenigde Staten verslagen met 4-0. Grote man bij de Argentijnen was Lionel Messi met een treffer en een assist. Het land verloor echter wel Ezequiel Lavezzi die zijn arm brak nadat hij bij een actie om de bal op de borst aan te nemen struikelde en over een reclamebord viel.

De Verenigde Staten kende als gastheer een prima Copa América tot dusver, maar in de halve finale bleek het Argentinië van Messi een maat te groot. Al na drie minuten pakten de Argentijnen een voorsprong.

Met een schitterende pass kreeg Messi de bal bij Lavezzi, die deze met het hoofd over de uitgekomen doelman Brad Guzan kreeg. Nog voor rust verdubbelde Messi zelf de voorsprong, door een schitterende vrije trap binnen te schieten. Dit betekende de 55e treffer van Messi in het shirt van Argentinië, waarmee hij topscorer aller tijden werd van het land.

Na de pauze bleef Argentinië de betere ploeg en het elftal van bondscoach Gerardo Martino komt op het juiste moment in vorm. Gonzalo Higuaín zorgde met twee treffers voor het slotakkoord en de afgetekende 4-0 uitslag.

De spits van Napoli had eerst nog twee pogingen nodig om Guzan te verschalken, waarna hij de 4-0 maakte op aangeven van uitblinker Messi. Argentinië gaat daarmee simpel naar de finale, waarin Chili of Colombia als tegenstander wacht.

Roué Verveer durft niet alleen in Ziggo Dome

Met Gabbers staat Roué Verveer deze week drie keer in de Ziggo Dome, maar de comedian moet er niet aan denken de Amsterdamse concertzaal in zijn eentje te moeten vermaken. "Samen met de andere mannen durf ik het wel aan, maar zelf zou ik zo'n stap niet snel nemen", zegt hij in De Telegraaf.

Dat hij ooit voor zo'n groot publiek zou optreden, had Roué nooit gedacht. "In eerste instantie dacht ik alleen maar: Ziggo Dome, waarom? En zeker niet alleen!" Met Guido Weijers, Jandino Asporaat en Philippe Geubels komt het er toch echt van. "Ooit begon ik voor twaalf man, straks sta ik er voor vele duizenden!"

Het succes van de shows overtreft Roués stoutste verwachtingen. "Maar als ik dan weer bij mijn vrouw en kinderen op de bank zit, weet ik dat dit is waar het om draait. Die shows in de Ziggo Dome zijn een heel leuk extraatje."



Roué Verveer - Vrouwen

Facebook trekt 50 miljoen uit voor video's

Facebook heeft zeker 50 miljoen dollar (44 miljoen euro) uitgetrokken voor video's voor de live-streamingdienst. Het bedrijf heeft contracten ondertekend met bijna 140 mediabedrijven en beroemdheden als Kevin Hart en Gordin Ramsey voor het maken van video's.

Onder de mediabedrijven zitten CNN, New York Times en Huffington Post, zo blijkt uit documenten in handen van Wall Street Journal. Zeventien van de contracten zijn meer dan een miljoen dollar waard (880.000 euro). Het best betaald wordt BuzzFeed, dat ruim 3 miljoen dollar (2,67 miljoen euro) krijgt om tussen maart 2016 en maart 2017 live video's uit te zenden. New York Times krijgt net ietsje minder en CNN's contract is 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) waard.

In maart kondigde Facebook aan een aantal partners te betalen voor het gebruik van de live-streamingdienst, om mediabedrijven aan te moedigen een continue stroom van live video's van goede kwaliteit te creëren totdat er een concreet plan is voor andere betalingswijzen, zoals het delen van advertentieinkomsten. Het document is geen volledig overzicht van wie er allemaal met Facebook in zee zijn gegaan en hoeveel geld het bedrijf er in totaal voor heeft uitgetrokken, maar het is de meest volledige lijst tot nu toe.

Facebook trekt 50 miljoen uit voor video's
Facebook trekt 50 miljoen uit voor video's (Foto: BuzzT)

Bitcoin baart toezichthouders VS zorgen

Een groep Amerikaanse toezichthouders maakt zich zorgen dat de toenemende populariteit van de bitcoin en andere digitale valuta's de financiële stabiliteit in gevaar kan brengen. Het is de eerste keer dat de club potentiële risico's van het 'internetgeld' zo expliciet aankaart. Dat schrijft zakenkrant Financial Times woensdag.

De zogeheten Financial Stability Oversight Council, waartoe onder meer het ministerie van Financiën, de Federal Reserve en beurstoezichthouder SEC behoren, meent dat marktpartijen 'beperkte ervaring' hebben met bitcoins en soortgelijke munteenheden. Daarnaast 'is het mogelijk dat kwetsbaarheden in het handelssysteem rond deze valuta's pas aan het licht komen nadat die in grote hoeveelheden in omloop zijn gebracht'.

De groep gaf niet concreet aan hoe hij het toezicht gaat intensiveren.

Bitcoin baart toezichthouders VS zorgen
Bitcoin baart toezichthouders VS zorgen (Foto: BuzzT)

Everon Jackson Hooi nog niet klaar met GTST

Als het aan Everon Jackson Hooi ligt is hij nog jaren te zien als Bing Mauricius. De 34-jarige acteur heeft voorlopig nog geen genoeg van Goede tijden, slechte tijden. "Ik vind het zo leuk om te doen", zei Everon woensdag in Goeiemorgen Lex op 100% NL.

"Ik zie mezelf wel de nieuwe Ludo worden", zei Everon over zijn collega Erik de Vogel, die sinds 1996 in de huid van Ludo Sanders kruipt. "Ik zal daar echt niet zo snel mee stoppen."

Volgens Everon liggen de rollen buiten GTST voor hem bovendien niet voor het oprapen. "Ik zie dat bij veel collega-acteurs die stopten met GTST en niet aan de bak komen. Ik ga niet op de bank zitten wachten op andere rollen."

Daar komt voor Everon ook nog eens bij dat er "voor donkere acteurs gewoon heel weinig is qua rollen in Nederland". "Kijk maar naar een gemiddelde serie, dan heb je geluk als er eentje bij zit. Dat is gewoon de waarheid. Dus ik ga heel voorzichtig om met wat ik heb."


Bing met Nina

Snelwandelaar wéér positief: "Kan niet, hij is erin geluisd"

Het lijkt erop dat de champagne in de snelwandelwereld ontkurkt kan worden. Volgens Italiaanse media is snelwandelaar Alex Schwazer opnieuw betrapt op het gebruik van verboden middelen. Het zou gaan om anabole steroïden, hoewel het nieuws nog niet officieel bevestigd is.

Schwazer is een van de meest gehate figuren in de internationale atletiekwereld. In 2008 won hij olympsich goud op de 50 kilometer, maar in 2012 werd hem vlak voor de Spelen in Londen verboden te starten vanwege verdachte bloedwaarden. Een spel van list en bedrog kwam naar voren, waar hij onder meer zijn verloofde Carolina Kostner - kunstschaatskampioene - in meesleepte en hij werd voor ruim drie jaar geschorst.

Begin mei van dit jaar maakte Schwazer zijn comeback bij het WK voor teams, waar hij de 50 kilometer gelijk al won in een ijzersterke tijd. Het leverde destijds al gelijk woedende reacties op van zijn collega's: een Canadese snelwandelaar werd uit de podiumceremonie gezet omdat hij zich zacht gezegd niet al te gelukkig toonde met het goud van Schwazer, terwijl hardnekkige geruchten de ronde doen dat ook zijn teamgenoten - die mede dankzij hem wereldkampioen werden - bepaald niet gelukkig waren met zijn comeback. 

Volgens La Stampa is Schwazer in de voorbereiding op dat WK in Rome bij een onaangekondigde dopingcontrole in geboorte- en woonplaats Sterzing wederom gepakt. Niet iedereen zag het aankomen, want de atleet had juist de handen ineengeslagen met antidopinggoeroe Sandro Donati, om zo weer een 'schone' reputatie te krijgen - iets wat in de snelwandelwereld overigens geen greintje van de haat tegen hem weg heeft genomen. "Ik ben 46, 47 keer getest en die uitslagen waren altijd negatief", liet Schwazer vlak voor zijn comeback nog optekenen.

De manager van de snelwandelaar is er overigens van overtuigd dat zijn pupil onschuldig is. "Zoiets is onmogelijk...het kan gewoon niet." Bij hem heerst vooral het gevoel dat externe factoren de carrière van Schwazer alsnog om zeep willen helpen. "Het is een val, we zijn erin geluisd, maar zie dat maar eens te bewijzen." Het begint er in elk geval langzamerhand op te lijken dat Schwazer tóch niet naar de Spelen in Rio de Janeiro kan, waar hij zich op het WK in Rome voor plaatste. 

Arrestaties voor internationale kinderhandel

De politie heeft vorige week een man en een vrouw in Spanje gearresteerd in een groot internationaal onderzoek naar kinderhandel en -uitbuiting. Dat begon in het voorjaar van 2015 in Amsterdam, nadat de politie zag dat kinderen werden gebruikt om te stelen, bijvoorbeeld op het Centraal Station.

De twee verdachten komen uit voormalig Joegoslavië. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Ze maken waarschijnlijk deel uit van een groter netwerk.

Het onderzoeksteam heeft zicht op vier netwerken die ook in Nederland actief zijn en hier zeker twintig kinderen vasthouden en aansturen. Ze zijn ook actief in het buitenland en daarom werkt het Nederlandse onderzoeksteam nauw samen met onder meer Spanje, Oostenrijk, Bosnië en Kroatië.

Inmiddels is duidelijk dat minimaal 300 kinderen door deze mensenhandelaren worden gedwongen om te stelen. Het zou gaan om kinderen uit onder andere Oost-Europa. De netwerken zetten de kinderen in voor winkeldiefstal en zakkenrollerij. Verder wordt vermoed dat meisjes worden misbruikt en vastgesteld is dat veel van hen op jonge leeftijd zwanger raken.

De twee verdachten werden in Barcelona gepakt. Ze worden binnenkort naar Nederland overgebracht. Tijdens hun aanhouding in de Spaanse kuststad trof de politie zes kinderen aan, onder wie een baby, onder "erbarmelijke omstandigheden". "Het was net een junkpand", vertelt onderzoeksleider van de politie, Arthur de Rijk. Het gaat om twee jongens en vier meisjes in de leeftijd tot en met vijftien jaar. Volgens de politie zijn ze slachtoffer van mensenhandel.

Vier van de kinderen en de baby zijn door het Leger des Heils en jeugdbeschermingsinstelling Stichting Nidos meegenomen naar Nederland. Ze zijn in veiligheid gebracht, aldus de politie.

"Ik heb het idee dat dit het topje van de ijsberg is, dat er nog meer kinderen in Nederland slachtoffer zijn", zegt officier van justitie Warner ten Kate.

Belangrijkste doel van de operatie is om alle betrokken kinderen te bevrijden. "Natuurlijk willen we de verantwoordelijke netwerken ook onderuit halen."

Arrestaties voor internationale kinderhandel
Arrestaties voor internationale kinderhandel (Foto: ANP)

PvdA wil ongelijke onderwijskansen aanpakken

De PvdA wil de ongelijke kansen in het onderwijs aanpakken. De Kamerleden Mohammed Mohandis en Loes Ypma komen woensdag met veertien voorstellen om het euvel te bestrijden. Ze zijn aangeslagen op onder meer een bericht van de Onderwijsinspectie. Die concludeerde dat even slimme kinderen niet altijd even goede kansen krijgen, vaak doordat de één de steun van hoogopgeleide ouders heeft en de ander niet.

De PvdA wil onder meer dat minderjarige mbo'ers een vergoeding krijgen voor hun schoolkosten, die volgens de partij hoger uitvallen dan die van leeftijdgenoten op havo of vwo. Ook vindt de partij dat leerlingen ieder jaar moeten kunnen doorstromen naar een hoger onderwijsniveau. Verder moet een diploma altijd voldoende zijn om over te stappen op een onderwijsniveau hoger, zonder dat er nog eens extra eisen worden gesteld.

Verder moeten schooladviezen altijd worden bijgesteld als een leerling de toets zo maakt dat er meer van hem of haar mag worden verwacht dan in dat advies staat. Nu kan daar alleen om worden gevraagd. Voorts wil de PvdA dat scholen met veel kinderen van laagopgeleiden extra steun krijgen.

Drempels
"Uit eigen ervaring weet ik hoeveel drempels er zijn. Als je geen hoogopgeleide ouders hebt is er geen huiswerkbegeleiding, geen toetstraining en geen ouder die aan de bel trekt als je cijfers iets minder zijn", aldus Mohandis.

De Kamer debatteert woensdag over onderwijs.

PvdA wil ongelijke onderwijskansen aanpakken
PvdA wil ongelijke onderwijskansen aanpakken (Foto: ANP)

Nieuwe God of War krijgt geen multiplayer

In een interview met Level Up, vertaald door Gametransfers, zijn meer details bekendgemaakt over de nieuwe God of War. De game krijgt, in tegenstelling tot God of War: Ascension, geen multiplayer. De focus ligt geheel op de singleplayer.

Ook is bekendgemaakt dat Kratos zich bewust is van alle voorgaande gebeurtenissen, maar zijn zoon is zich hier niet van bewust. Ongetwijfeld zal dit één van de insteken zijn van het verhaal. Wie bang is dat Kratos dan toch eindelijk zijn wapens opbergt heeft geluk: er is ook bevestigd dat Kratos in ieder geval nog in het deel na deze God of War terugkeert.

Ook zullen we in deze God of War enkel als Kratos spelen, niet als zijn zoon. Wel kunnen we bevelen geven aan de zoon. De game draait op 30 FPS.

We gaan het allemaal zelf beleven op PlayStation 4. God of War heeft nog geen releasedatum gekregen.

Licht ging uit in deel Amsterdam

Zo'n 25.000 huishoudens en bedrijven in Amsterdam-Zuidoost en Diemen hebben afgelopen nacht enkele uren in het donker gezeten. De stroom viel er dinsdagavond uit door een storing in een schakelstation. Daar kwam ineens rook uit.

Monteurs van netbeheerder Liander konden het probleem in het belangrijke verdeelpunt nog niet verhelpen, omdat de brandweer er nog bezig was. "Het moet eerst helemaal veilig zijn voordat onze mensen naar binnen kunnen", legde een woordvoerder van Liander uit.

De netbeheerder sprak eerder de verwachting uit dat de storing rond 01:00 uur zou zijn opgelost. "Maar dat wordt heel lastig", zei de woordvoerder rond 00:30 uur. "Dit kan nog wel enkele uren gaan duren."

Door de storing kwamen her en der mensen vast te zitten in liften. Leden van de bestuurscommissie Amsterdam-Zuidoost konden voor een keer vroeg naar huis; ze schorsten hun vergadering halverwege omdat het licht uit was gegaan.

Licht blijft voorlopig uit in deel Amsterdam
Licht blijft voorlopig uit in deel Amsterdam (Foto: ANP)

Olympische jaguar doodgeschoten in Brazilië

Een Braziliaanse militair heeft dinsdag een jaguar doodgeschoten die kort daarvoor nog als mascotte werd ingezet tijdens de doorkomst van de olympische vlam in de Braziliaanse stad Manaus. Het dier genaamd Juma lag tijdens de ceremonie nog aan de ketting, die werd vastgehouden door een soldaat.

Na het passeren van de vlam wist de jaguar los te komen. Verdovingspijltjes werkten niet direct. Toen de jaguar op een militair afliep, trok die zijn pistool en schoot het dier dood, tot afgrijzen van dierenbeschermers.

Het Braziliaanse olympisch commitee ging diep door het stof. "We hebben een vergissing begaan door toe te staan dat de olympische vlam, een symbool van vrede en eenheid, werd getoond naast een geketend wild dier. Dit beeld druist in tegen onze waarden."

De organisatie beloofde dat niet nog zoiets zal gebeuren. De enige jaguar die nog ten tonele wordt gevoerd, is de lachende en knipogende Ginga, de officiële mascotte van het Braziliaanse team.

Olympische jaguar doodgeschoten in Brazilië
Olympische jaguar doodgeschoten in Brazilië (Foto: ANP)

Demi Lovato twittert weer, eerlijker dan ooit

Demi Lovato gaat toch verder met twitteren. Een dag nadat de zangeres aankondigde te stoppen met de microblogsite liet ze weten terug te zijn. "En ik kom eerlijker dan ooit terug", voegde ze eraan toe.

Maandag besloot Demi te stoppen met Twitter en Instagram, omdat ze de reacties van veel volgers vervelend vond. Ze liet weten wel actief te blijven op Snapchat, omdat ze daar geen reacties hoeft te zien. Haar besluit toch verder te twitteren werd dankbaar ontvangen door haar ruim 36 miljoen volgers. Het bericht werd direct al 21.000 keer gedeeld en kreeg 34.000 hartjes. Demi is nog niet opnieuw actief op Instagram.

Demi Lovato twittert weer, eerlijker dan ooit
Demi Lovato twittert weer, eerlijker dan ooit (Foto: BuzzE)

EK: Uitslag Tsjechië - Turkije

Turkije leek dood en begraven na twee duels, maar door de 2-0 zege op Tsjechië heeft de ploeg weer kans op de achtste finale.

De kritiek op bondscoach Fatih Terim en aanvoerder Arda Turan was enorm na twee teleurstellende nederlagen. Turan werd tijdens de wedstrijd tegen Spanje nog compleet uitgefloten door het Turkse publiek, maar in de wedstrijd tegen Tsjechië kwam er een heel ander Turkije voor de dag.

Terim koos in dit duel voor Burak Yilmaz in de spits en dat bleek een uitstekende zet. De aanvaller, die tegenwoordig zijn geld in China verdient, stond na tien minuten aan het eind van een lage voorzet van Emre Mor en schoot de bal bij de eerste paal hard langs Petr Cech.

Tsjechië moest nu vol aan de bak, want alleen bij een zege was de ploeg zeker van de achtste finale. Kansen waren er zeker, maar onder meer voormalig PEC Zwolle-aanvaller Tomas Necid kreeg de bal er niet in. Rechtsback Pavel Kadarábek had nog voor rust twee medespelers voor het uitkiezen, maar hij ging te zelfzuchtig voor een schot.

Na rust ging het spel op en neer en was het vooral voor de neutrale toeschouwer eindelijk eens genieten op dit EK. Ozan Tufan, die na het verlies tegen Kroatië veel kritiek over zich heen kreeg, zette Turkije na 65 minuten op een 2-0 voorsprong.

Na een vrije trap vanaf de zijkant bleef de bal in de zestien liggen, waarna Mehmet Topal de bal keurig neerlegde voor Tufan. De middenvelder dacht niet na en haald keihard uit in de korte kruising. Ondanks een hachelijke slotfase sleepte Turkije de voorsprong over de streep, waardoor de ploeg als nummer drie nog goede kans maakt op de achtste finale.

'Fyra-fiasco dreigt bij verbreding A27'

De plannen om de A27 en A12 bij Amelisweerd (Utrecht) te verbreden zijn niet goed doordacht, duur en schadelijk voor het milieu. Dat stelt Milieudefensie. Donderdag komen de plannen ter sprake in de Tweede Kamer.

"Een Fyra-fiasco dreigt", zegt een woordvoerster. "Straks hebben we 75 euro per inwoner van Nederland uitgegeven aan een hobbyproject van minister Schultz dat veel geld kost, weinig oplevert en grote risico's met zich meebrengt voor het milieu en de schatkist."

Het nut van extra asfalt is niet aangetoond, vindt de milieuorganisatie. Voor de geplande verbreding moeten 531 bomen worden gekapt en zouden dertien voetbalvelden aan waardevol landschap verdwijnen. Ook is er kans op ecologische schade doordat de grondwaterstanden veranderen. En meer asfalt trekt meer auto's aan. De wegverbreding zal ruim een miljard euro gaan kosten, maar Milieudefensie houdt er rekening mee dat dat meer wordt.

'Fyra-fiasco dreigt bij verbreding A27'
'Fyra-fiasco dreigt bij verbreding A27' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: warm en kans op een bui

Het weer van vandaag lijkt een beetje op gisteren, met het verschil dat het vandaag een stuk warmer is. Ook vandaag beginnen we met wolkenvelden, die later op de dag oplossen en ruimte maken voor de zon. Het is overwegend droog maar later op de middag neemt de kans op een bui toe. 

De temperaturen liggen tussen de 21 graden op de Wadden en 27 graden in het zuidoosten. De zwak tot matige wind komt uit het zuidwesten. 

Zon op 05:20
Zon onder 22:04
Zonkracht

7 / 4

Ik had twee dagen geleden een prachtig uitzicht hier in Alkmaar! 

Avondpanorama in Alkmaar (Foto: DJMO)
Avondpanorama in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1633 De inquisitie dwong Galileo Galilei tot het afzweren van het heliocentrisme en de stelling dat de aarde in het universum niet stilstaat, maar draait.
1941 Nazi-Duitsland begon Operatie Barbarossa, de grootste militaire onderneming in de geschiedenis, tegen de Sovjet-Unie.
1976 Het Canadese Lagerhuis schafte de doodstraf af.
1978 De Amerikaanse astronoom James Christy ontdekte Pluto's maan en noemt haar Charon.
1990 In Berlijn wordt na 29 jaar de grenspost Checkpoint Charlie opgeheven.
2009 Bij een botsing van twee treinen van de metro van Washington kwamen ten minste 7 personen om het leven.


Checkpoint Charlie

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.