Topzwemster kort voor Spelen in eigen huis betrapt op doping

De droom van de Braziliaanse zwemster Etienne Medeiros om in augustus voor eigen publiek te schitteren op het olympisch podium lijkt in duigen te zijn gevallen. De 25-jarige sprintster is bij wedstrijden in mei betrapt op het gebruik van een verboden middel, fenoterol. Dat wordt gebruikt bij de behandeling van astma.

Vorige week trok Medeiros zich al terug van wedstrijden uit het prestigieuze Mare Nostrum-circuit, naar eigen zeggen vanwege problemen met haar astma. "Etienne houdt zich rustig en is vastberaden om haar onschuld te bewijzen. Tot die tijd zal ze zich uiteraard houden aan de voorlopige schorsing", aldus een statement vanuit het kamp van Medeiros. 

Medeiros brak in 2014 door met de wereldtitel op de 50 meter rugslag tijdens het WK kortebaan, wat ze ook nog eens bekroonde met een wereldrecord. Vorig jaar pakte ze goud op de Pan-Amerikaanse Spelen en beiden waren een unicum voor een Braziliaanse zwemster. Op de Spelen zou ze de 100 meter rugslag en vermoedelijk ook de 50 en 100 meter vrije slag zwemmen. Wanneer een eventuele definitieve schorsing bekend wordt gemaakt is nog niet duidelijk. 

Medeiros met haar in 2014 gewonnen gouden medaille op het WK kortebaan (PROSHOTS/Insidefoto)
Medeiros met haar in 2014 gewonnen gouden medaille op het WK kortebaan (PROSHOTS/Insidefoto)