Cameron: Brexit is echt Brexit

De Britse premier David Cameron heeft maandag gehakt gemaakt van de suggestie van zijn rivaal Boris Johnson van een tweede EU-referendum. Volgens de populaire Londense burgemeester zullen lidstaten pas echt luisteren als het Verenigd Koninkrijk op 23 juni stemt om de unie te verlaten.

Zondag maakte Johnson na lang twijfelen bekend de 'Leave'-campagne te zullen steunen. Hij zegt een "better deal" voor de Britten na te streven. Na een overwinning voor Leave denkt Johnson dat de EU pas serieus met Groot-Brittannië zou gaan onderhandelen, waarbij de suggestie is dat daar dan betere voorwaarden voor lidmaatschap uit komen rollen.

In het Lagerhuis wees Cameron dit idee met klem van de hand, schrijft The Guardian. Naar verluidt is een deel van de Britse kiezers van plan om Leave te stemmen met als doel zo'n zogenaamd betere onderhandelingspositie af te dwingen. Maar volgens Cameron stelt die uitslag Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking: daarmee gaat een tweejarige periode van start die alleen tot vertrek uit de EU kan leiden.

"Ik heb helaas een aantal stellen gekend die met hun echtscheiding begonnen, maar ik ken er geen die begonnen te scheiden om hun huwelijkse belofte te vernieuwen", zei Cameron tot grote hilariteit van de parlementariërs. De premier voert zelf de campagne aan om in de EU te blijven.

Rivaliteit
Cameron en Johnson zijn vrienden en oude rivalen. Ze gingen beiden naar de prestigieuze Eton-school. Volgens sommige politieke commentatoren steekt het Johnson dat de jongere Cameron het eerder tot premier wist te schoppen dan hijzelf.

Johnsons keuze voor het Leave-kamp kan dan ook worden gezien als aanzet naar het hoogtepunt in de politieke rivaliteit tussen de twee mannen. Maar het is ook Johnsons meest veilige keuze. Indien de Britten namelijk kiezen om de EU te verlaten, is de verwachting dat Cameron aftreedt. In dat geval volgt Johnson hem vermoedelijk meteen op. Maar als het land in de unie blijft, maakt hij voor de verkiezingen van 2020 alsnog goede kans om leider van de Conservatieve Partij te worden.

Had Johnson daarentegen voor het 'Remain'-kamp gekozen, dan zou hij bij het aftreden van Cameron concurrentie van eurosceptici kunnen verwachten, met name van minister van Justitie Michael Gove. Cameron heeft maandag overigens ook aangegeven geen derde termijn als premier te ambiëren.