Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs

Het boek Dit kan niet waar zijn van journalist Joris Luyendijk heeft de NS Publieksprijs 2015 gewonnen. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het boek over de financiële wereld in Londen kreeg een kleine 20 procent van de stemmen en is daarmee Boek van het Jaar.

Luyendijk kreeg een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een eersteklasabonnement van de NS. Het is de tweede keer dat de journalist de grootste Nederlandse literaire publieksprijs heeft gewonnen. Luyendijk won de prijs in 2007 al eens voor zijn boek Het zijn net mensen, waarin hij verhaalt over zijn werkzaamheden als correspondent in het Midden-Oosten.

Voor Dit kan niet waar zijn begaf Luyendijk zich twee jaar in de financiële sector in Londen. Hij wilde onderzoeken of de diepere oorzaken van de crash van 2008 waren weggenomen, of dat de financiële wereld nog altijd 'een tijdbom' is in het hart van onze samenleving. Hij sprak met insiders die hem lieten zien hoe de wereld in elkaar zit. Van het boek zijn meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Het staat al 39 weken in De Bestseller 60, waarvan negen weken op de eerste positie.

Best verkochte titels
Bijna 74.000 mensen brachten afgelopen weken hun stem uit op een van de zes titels die genomineerd waren voor de 29e editie van de NS Publieksprijs. De andere kanshebbers waren De stamhouder van Alexander Münninghoff, Ik kom terug van Adriaan van Dis, Gouden jaren van Annegreet van Bergen, Kom hier dat ik u kus van Griet Op De Beeck en Lieve mama van Esther Verhoef.

De zes genomineerde boeken behoren tot de best verkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2014 tot 1 juli 2015). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Vervolgens kon het publiek via internet zijn stem uitbrengen. In 2014 won Michel van Egmond voor het tweede achtereenvolgende jaar de prijs, met het boek Kieft.

Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs
Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs (Foto: BuzzE)