'Mensen vragen hoe Craig er naakt uitziet'

De Frans-Nederlandse kostuumontwerper Jany Temime brak in de jaren negentig internationaal door dankzij Oscarwinnaars Antonia en Karakter en maakte daarna carrière in Hollywood, waar zij onder meer werkte aan de Harry Potter-films. Temime mocht het afgelopen jaar werken aan het nieuwe Bond-deel Spectre, dat maandag zijn wereldpremière beleeft.

"Ik kende de hele crew al van Skyfall, waar ik ook aan gewerkt heb", vertelt ze. "Regisseur Sam Mendes is een heel relaxte man. En de Bond-films zijn een familiebedrijf: producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson beheren de serie al jaren, en hebben het overgenomen van haar vader Albert Broccoli, die er in 1962 mee begonnen is. Zo voelt het ook op de set, als één grote familie." Een voordeel van een peperduur project als Bond is dat er veel tijd is om de kleding voor te bereiden. "Sam Mendes vroeg me ruim van tevoren. Ik had zes maanden om de voorbereidingen te treffen, en daarna ben je pakweg een half jaar bezig met draaien."

Temime werd, net als de rest van cast en crew, tijdens de productie om strikte geheimhouding gevraagd. Dat kostte haar weinig moeite; maar weinig mensen informeerden haar naar het plot van de film. "Ik geloof dat de echte fans het liefst verrast worden als ze straks plaatsnemen in hun bioscoopstoel", stelt ze. "Mensen vragen mij wel heel veel andere dingen trouwens: hoe Daniel Craig er naakt uitziet, en of de actrices in de film echt zo knap zo, en of ze heel rare eisen hebben op de set. Dat zijn trouwens vragen waar ik nooit heel serieus op in ga."

Impact
De kostuumontwerpster was altijd al fan van de Bond-serie. Dat moet ook wel als je besluit een jaar van je leven aan één film te besteden, beklemtoont zij. "Je kan zo'n klus als deze niet doen zonder dat je bekend bent met het fenomeen en de hele geschiedenis van 007", legt Temime uit. "De serie bestaat al meer dan een halve eeuw, en je bouwt voort op die mythologie. In elke Bond-film zitten verwijzingen, hints en knipogen naar eerdere delen. Dus om de costume design goed te doen, moet je ook bekend zijn met die geschiedenis."

Dat Temime nu zelf óók deel uitmaakt van die filmgeschiedenis, realiseert ze zich terdege. "Ik denk trouwens dat dat evident is aan dit vak, dat geldt echt niet alleen voor de Bond-reeks - hoewel je de historische impact van deze serie moeilijk kan onderschatten", glimlacht ze. "Je wilt niet weten hoe vaak ik nog word aangesproken op Antonia, die ik nu twintig jaar geleden heb gedaan. Ik sprak laatst op een feestje Rachel Weisz, de vrouw van Daniel Craig. Die complimenteerde mij met Antonia en zei dat ze zo enorm van die film had genoten. Je verkijkt je er op hoe goed bekeken de Nederlandse films in Hollywood zijn."

Spectre draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

'Mensen vragen hoe Craig er naakt uitziet'
'Mensen vragen hoe Craig er naakt uitziet' (Foto: BuzzE)