Wereldzwembond: "Zwemstadions Rio voldoen niet"

Wereldzwembond FINA heeft forse kritiek gegeven op het organisatiecomité van de volgende Olympische Spelen in Rio. De zwembond verwijt het comité geen respect te hebben voor de vereisten die de FINA vooraf gesteld heeft. Ondanks vele waarschuwingen hebben de organisatoren niks gedaan aan de staat van de huidige sportaccomodaties.

In de brief, die in handen is gevallen van persbureau AP, schrijft de zwemfederatie dat er veel dingen mis zijn gegaan in de organisatie van de Spelen van 2016. Zo is het water waarin de triatlon- en openwaterwedstrijden plaats vinden sterk vervuild. Uit onderzoek is gebleken dat er per liter water twee miljoen virussen zitten. Dat is tweeduizend keer meer dan wat Amerikaanse experts als gevaarlijk beschouwen. De voorzitter van de FINA, Julio Magnone, eist ook dat het water voor de Spelen nogmaals wordt getest.

Een andere klacht gaat over het stadion waarin het schoonspringen en synchroonzwemmen wordt gehouden. Dit stadion is namelijk niet overdekt, hierdoor zullen volgens de FINA de wedstrijden minder eerlijk verlopen. Ook worden de sporters vaker dan nodig aan de smerige lucht boven Rio de Janeiro blootgesteld.

Het grootste hekelpunt van de FINA is het Olympics Aquatics Stadium. In dit stadion zullen volgend jaar de zwemwedstrijden plaatsvinden. Het stadion is echter een stuk kleiner dan dat in Londen, tijdens de vorige Spelen, het geval was. Het zwemstadion in Londen bood plaats aan 17.500 mensen en het stadion in Rio maar aan 13.000. "Door het kleinere stadion is de waarde en de betekenis van de sport zwemmen sterk verminderd", klaagt de wereldzwembond. "Er is minder ruimte voor publiek, media en atleten. Dit gaat zeker problemen opleveren voor de mensen die er werken en voor de TV-uitzendingen die er gemaakt zullen worden"