Kristoff niet naar Olympische Spelen vanwege te zwaar parcours

Wielrenner Alexander Kristoff is niet van plan om mee te doen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Dat heeft de Noorse Katusha-renner gezegd tegenover het Noorse TV2. Het parcours in Rio is te zwaar volgens Kristoff, die dit jaar zegevierde in de Ronde van Vlaanderen en vorig jaar Milaan - San Remo won.

"Het parcours is zo zwaar dat het weinig nut heeft om naar Brazilië af te reizen. Ik ga me dan ook op andere doelen richten", aldus Kristoff. Zijn coach Stein Ørn zegt dat andere renners beter op hun plaats in Rio. "Het heeft niks te maken met de wil van Alexander om zijn landgenoten te helpen, maar in Rio zijn anderen waarschijnlijk beter geschikt voor dat parcours, voor een rol als kopman en ook om te knechten", zegt Ørn. "Het heeft geen zin om hem te sturen als andere Noren beter zijn op de klimmen en als hij ook niet kan knechten heeft hij er gewoon niks te zoeken. Ik zie dus geen rol voor Alexander op de Olympische Spelen."

Ørn ziet wel andere renners die beter geschikt zouden zijn voor het parcours, met name Lars Petter Nordhaug van Sky en Edvald Boasson Hagen van MTN-Qhubeka. "Edvald is typisch zo'n renner die op de Spelen wel eens een flinke rol kan spelen in de finale", legt Ørn uit. Kristoff gaat zich volledig richten op het WK van 2016 dat gereden wordt in Qatar. Volgens Ørn ligt dat parcours hem veel beter.

Tijdens de Spelen in Rio moeten een aantal pittige obstakels overwonnen worden. De mannen rijden vier keer over de zogenaamde Grumari-ronde, met daarin twee klimmen: Grumari, met zo'n 7% stijgingspercentage over 1,2 kilometer - en een maximum van 13% - en de Grota Funda van 2,1 kilometer en gemiddeld 4,5%. De Canoa/Vista Chinesa-ronde kent een stuk bergop van bijna negen kilometer, gevolgd door een technische afdaling. Op 6 augustus 2016 wordt de olympische wegwedstrijd bij de mannen verreden.