Haagse ambtenaren spreken over sjoemelcultuur

Bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag heeft jarenlang een cultuur geheerst waar ambtenaren zich niet aan de regels hielden. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen die (oud-)ambtenaren hebben afgelegd in de corruptiezaak van een collega dit jaar. Het was volgens hen onder meer normaal om giften van aannemers die voor de gemeente werkten aan te nemen.

De verklaringen zijn ingezien door het ANP. Ze zijn afgelegd door enkele medewerkers en oud-medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij waren zelf geen verdachten.

Ze zeggen jarenlang van hogerhand opdracht te hebben gekregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Om uitbetaling voor het einde van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren tot zeker 2012 valse prestatieverklaringen voor werk dat nog helemaal niet door de aannemers was gedaan.

Kerstpakketten
Met het aanpakken van giften van aannemers namen ambtenaren het niet zo nauw. "Er zijn een aantal integere collega's die dat niet hebben gedaan. Maar dat zijn er maar weinig. Ook de directie van Stadsbeheer is op de hoogte van medewerkers die carrière maakten en aardig op het randje zaten van het toelaatbare", aldus één van hen.

Dezelfde ambtenaar vertelt: "Met kerst kregen we altijd kerstpakketten van aannemers. Dat mocht op een gegeven moment niet meer. Wij lieten in een loods min of meer stiekem alle kerstpakketten van de aannemers verzamelen. In de avond kwam iedereen, ook de leidinggevenden, zijn kerstpakket ophalen."

De gemeente Den Haag reageert niet op de verklaringen van de ambtenaren omdat de zaak in hoger beroep onder de rechter is. Wel laat een woordvoerder weten dat de gemeente goed weet wat er speelt en dat er de afgelopen jaren veel is gedaan aan de "borging van de integriteit van de ambtenaren".

Haagse ambtenaren spreken over sjoemelcultuur
Haagse ambtenaren spreken over sjoemelcultuur (Foto: ANP)