Jury: bioscoopschutter VS schuldig aan moord

De 27-jarige James Holmes, die in 2012 in een bioscoop twaalf mensen doodschoot, is schuldig aan meervoudige moord. Dat heeft een rechtbankjury in de Amerikaanse staat Colorado donderdag (lokale tijd) bepaald.

Holmes schoot in 2012 in een bioscoop in de stad Aurora op mensen die een bezoek brachten aan de première van een Batman-film. Twaalf mensen kwamen om het leven. Zeventig anderen raakten gewond. Holmes werd kort na zijn daad ingerekend.

Holmes zei zelf onschuldig te zijn, omdat hij psychische problemen zou hebben. Hij leed volgens zijn advocaten aan schizofrenie en hoorde stemmen in zijn hoofd die hem opdroegen mensen te doden. Holmes zou daardoor geen controle meer over zichzelf hebben gehad. De jury dacht daar anders over. De aanklager heeft eerder al twee psychiaters naar Holmes laten kijken en die kwamen beiden tot de conclusie dat de man niet gestoord was.

In drie maanden tijd heeft de jury duizenden bewijsstukken te zien en honderden getuigenverklaringen te horen gekregen. De twaalf juryleden waren het erover eens dat Holmes geen psychische problemen had. In een volgend deel van de rechtszaak moet worden bepaald of Holmes de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf krijgt.

Jury: bioscoopschutter VS schuldig aan moord
Jury: bioscoopschutter VS schuldig aan moord (Foto: ANP)