Verkiezing eurogroepvoorzitter uitgesteld

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de eurogroep wordt uitgesteld. Huidig eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zal tijdens het overleg donderdag in Luxemburg voorstellen de verkiezing te verschuiven. Gezien zijn rol betekent dit dat de verkiezing donderdag niet zal plaatsvinden.

Dijsselbloem twitterde woensdag het voornemen het punt van de agenda te halen. 'Griekenland vereist alle aandacht. Bovendien moet de verkiezing niet leiden tot een debat over procedures', vervolgde de tweet van Dijsselbloem. Bronnen in Brussel zeggen dat de verkiezing al van de agenda is gehaald. 

De eurogroep is het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. Twee kandidaten gaan voor de voorzitterspost: behalve minister Jeroen Dijsselbloem is dat zijn Spaanse collega Luis de Guindos. De termijn van Dijsselbloem loopt na 2,5 jaar af op 21 juli.

Steun
Vooral Spanje drong aan op uitstel. Het land zei het niet gepast te vinden om een nieuwe voorzitter te kiezen terwijl er nog geen akkoord is over Griekenland. Maar eigenlijk wil het land meer steun te vergaren voor zijn kandidaat op een Europese top volgende week met regeringsleiders en staatshoofden. Spanje voelt zich namelijk onderbedeeld als het gaat om zware posten in Europa.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar steun uitgesproken voor De Guindos. De Spaanse premier Mariano Rajoy gaat Merkel aan haar woord houden op de EU-top volgende week. Bronnen in Brussel stellen echter dat een meerderheid van de eurolanden achter Dijsselbloem staat. Bovendien is de verkiezing geen zaak is van de regeringsleiders, maar van de ministers van Financiën.