Dijsselbloem: het schiet niet op met de Grieken

Als de Griekse regering niet bereid is tot het nemen van onpopulaire maatregelen, dan komt Griekenland nooit uit het slop. Dan hebben de onderhandelingen met schuldeisers geen zin, aldus eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag. Volgens hem schiet het met de huidige onderhandelingen niet op.

"Er is alleen een deal mogelijk als die inhoudelijk goed in elkaar zit, als Griekenland daarmee echt uit het putje wordt gevist en die deal hebben we nog niet", aldus Dijsselbloem kort voor het begin van de ministerraad. "We hebben bij herhaling uitgelegd hoe weinig tijd er nog is voor de Grieken."

Athene moet volgens hem moeten lastige stappen zetten, ook als ze onpopulair zijn. "Dat is elke keer weer het punt waar we op terugkomen."

Op 18 juni komen de landen van de eurogroep weer bijeen. Er ligt dan een conceptovereenkomst met de Grieken waar we over kunnen praten of niet, aldus Dijsselbloem die zegt zich niet te laten opjagen. "Het is vooral in het Griekse belang om het akkoord te krijgen. Maar op deze manier schiet het niet op."

Geduld
Bij de geldschieters - de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - raakt het geduld op. Het IMF liet donderdag weten dat er nog altijd grote verschillen van mening zijn over belangrijke onderwerpen. Het team van het IMF heeft Brussel verlaten.

Volgens Dijsselbloem is het IMF-team niet weggelopen en staan ze nog steeds klaar. Een deal zonder het IMF is niet mogelijk, aldus de minister. "Het IMF is nodig voor de financiering."

'Griekenland moet moeilijke stappen zetten'
Dijsselbloem: het schiet niet op met de Grieken (Foto: ANP)