Bill Clinton verdedigt stichting

Als Hillary Clinton volgend jaar wordt gekozen als president van de Verenigde Staten zal haar man Bill ophouden met het geven van betaalde toespraken en mogelijk zelfs aftreden als voorzitter van de stichting die hun naam draagt. Dat zei Bill Clinton woensdag naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over de Clinton Foundation.

Critici van de Clintons hekelen het feit dat de twee sinds ze niet meer in overheidsdienst zijn miljoenen hebben verdiend met het geven van toespraken. Een ander punt van kritiek zijn de donaties die landen en bedrijven deden aan de stichting toen Hillary Clinton minister van buitenlandse zaken. De critici zien donaties uit deze hoeken als mogelijke belangenverstrengeling, ofschoon er geen bewijs is dat Clintons ministerie donateurs van de stichting voortrok.

Bill Clinton erkent dat een deel van de donaties aan de stichting door een politieke lens beschouwd achterdocht kan wekken. Het geld werd echter met de beste bedoelingen aangenomen, zei de ex-president. "Heeft iemand bewezen dat we iets bezwaarlijks hebben gedaan met het geld? Nee."

Clinton haalde zelf een voorbeeld aan van een donatie in 2010 van ruim 440.000 euro van Algerije die indruiste tegen Amerikaanse regels. De donatie kwam binnen twee dagen na de verwoestende aardbeving in Haïti, die aan 230.000 mensen het leven kostte. Clinton zei dat het hem op dat moment niet kon schelen waar hulpgeld vandaan kwam. "Er zijn heel weinig landen in de wereld wier hulp ik niet zou hebben geaccepteerd om Haïti te helpen."

Bill Clinton (Foto: Novum)
Bill Clinton (Foto: Novum)