Bernie Sanders eerste concurrent Hillary

Senator Bernie Sanders werpt zich in de strijd om president van de Verenigde Staten te worden. Donderdag komt hij met een officiële mededeling, maar hij bevestigde zijn kandidatuur al in een interview met The Associated Press (AP). Saunders wil, net als Hillary Clinton, namens de Democratische Partij de nominatie binnenslepen.

De 73-jarige Sanders is een onafhankelijke, niet-partijgebonden senator in de staat Vermont. Hoewel hij zichzelf een 'democratische socialist' noemt, zit hij in de senaat vaak op één lijn met de Democraten. Sanders valt in de smaak bij de progressieve linkervleugel van de Democratische Partij. Hij zei eerder dat de Verenigde Staten een politieke revolutie van hardwerkende Amerikanen nodig heeft, die de regeringsmacht weer overnemen van miljonairs.

Weinig kans
Kenners denken dat Sanders weinig kans maakt om de Democratische nominatie daadwerkelijk binnen te slepen. Zo is hij nog nooit lid van de partij geweest. De politicus zelf denkt daar anders over. 'Mensen moeten mij niet onderschatten. Ik heb zowel Democraten als Republikeinen verslagen en ik nam het op tegen kandidaten met veel geld. De boodschap die in Vermont is aangeslagen, kan in het hele land aanslaan.'

Nu Sanders zich kandidaat stelt, dient de eerste concurrent voor Hillary Clinton zich officieel aan. Zij maakte op 12 april wereldkundig dat ze namens de Democratische Partij de presidentskandidaat wil zijn. Maar er gaan zich nog meer politici in de strijd mengen. Voormalig gouverneur Lincoln Chafee heeft al min of meer bevestigd dat hij kandidaat is. Martin O'Malley en Jim Webb timmeren nadrukkelijk aan de weg en mogelijk mengt de huidige vice-president Joe Biden zich ook in de strijd.