Detentie zonder proces weer mogelijk in Maleisië

Het parlement van Maleisië heeft dinsdag ingestemd met een nieuwe wet die detentie voor onbepaalde tijd zonder tussenkomst van de rechter weer mogelijk maakt. De Wet ter Voorkoming van Terrorisme is volgens de regering nodig om islamitische extremisten te bestrijden.

De wet werd met 79 stemmen voor en 60 tegen aangenomen. De regering zegt dat de maatregel nodig is omdat sinds 2013 tientallen Maleisiërs zijn opgepakt die verdacht worden van banden met de groep Islamitische Staat. Zondag nog werden zeventien verdachten gearresteerd, onder wie een Indonesiër, die overvallen op banken, politiebureaus en legerkampen zouden hebben willen plegen om aan geld en wapens te komen.

Critici zeggen dat de nieuwe wet een reïncarnatie is van de omstreden Binnenlandse Veiligheidswet die in 2012 werd afgeschaft. Human Rights Watch spreekt van een 'reuzenstap achteruit' voor de mensenrechten in Maleisië. De groep vreest dat de regering de wet zal misbruiken om tegenstanders te intimideren en het zwijgen op te leggen.

Het duurt nog weken voordat de nieuwe wet in werking treedt. Ook de goedkeuring van het hogerhuis en de handtekening van de koning zijn vereist, maar beide worden als een formaliteit beschouwd.