VS: forse kritiek op presidentskandidaat Cruz

De oer-conservatieve senator Ted Cruz wil namens de Republikeinse Partij kandidaat zijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Maar de kritiek op zijn kandidatuur is niet mals. 'Ik spring van een brug als hij onze kandidaat wordt', zegt partijgenoot Peter King, lid van het Huis van Afgevaardigden.

Cruz (44) heeft deels Cubaanse roots en is nu ruim twee jaar senator in Texas. Hij is de eerste Republikeinse politicus die zich als presidentskandidaat heeft gemeld. Cruz maakte zijn kandidatuur maandag bekend in een grote christelijke universiteit. Hij richt zich op sociaal-conservatieven en streng-christelijke kiezers. 'Onze rechten zijn niet afkomstig van de mens maar van de almachtige God', zei Cruz.

De radicaal-rechtse Cruz vertegenwoordigt de Tea Party-vleugel, is fel tegenstander van Obamacare (de zorgwet), wil abortus verbieden en verdedigt het recht op vuurwapenbezit. Naar verwachting maakt Cruz geen schijn van kans om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Wel bestaat de vrees dat hij de partij verder naar rechts dwingt door lang in de race te blijven. En hoe verder de Republikeinen naar rechts dwalen, des te meer terrein ligt er voor de Democraten in het politieke midden.

Marktkoopman
Heel wat partijgenoten zitten dan ook niet te wachten op Cruz. Peter King, lid van het Huis van Afgevaardigden, vergelijkt Cruz met een schreeuwende marktkoopman. 'De partij moet in staat zijn om een beter gekwalificeerde kandidaat dan Ted Cruz te vinden', zei King in een verklaring.

Op CNN mocht King zijn uitlatingen toelichten. Hij deed er nog een paar schepjes bovenop. 'Cruz voert geen intelligent debat. Hij versimpelt, overdrijft en leidt onze partij naar de afgrond. Hij toont geen leiderschap en heeft weinig ervaring. Wat mij betreft is het een man met een grote mond en weinig resultaten.' Maar wat als Cruz toch de Republikeinse kandidaat wordt, vraagt de CNN-presentator. King: 'Ik hoop dat die dag nooit aanbreekt. Dan spring ik van de brug.'

Run, Ted, run
John McCain, in 2008 nog presidentskandidaat, zei vorig jaar al dat Cruz behoort tot de 'vreemde vogels' binnen de partij. De Democraten zijn echter een stuk enthousiaster over de kandidatuur van Ted Cruz. Ze zien graag dat de Texaan langdurig in de race blijft als Republikeinse kandidaat; des te meer buigt het beleid naar rechts af. De Democraten proberen de achterhaalde opvattingen van Cruz nu al neer te zetten als typerend voor de Republikeinse partij.