Schrijver Grossman houdt 5 meilezing 2015

De Israëlische schrijver David Grossman zal dit jaar de jaarlijkse 5 meilezing houden ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 meilezing zal dit jaar plaatsvinden in het Zeeuwse Vlissingen.

David Grossman, (klein)zoon van overlevenden van de Jodenvervolging, weet volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei als geen ander hoe belangrijk vrijheid is. Grossman is in 1954 in Jeruzalem geboren. Hij heeft tientallen boeken geschreven en bijdragen geleverd aan het politieke debat in Israël.

Elk jaar vindt de 5 meilezing in een andere provincie plaats. De 5 meilezing markeert het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding en fungeert als bron van inspiratie voor het debat over vrijheid.

De lezing is een moment van bezinning op de kwetsbaarheid van vrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten, aldus de organisatoren. In 1995 was koningin Beatrix de eerste die de 5 meilezing uitsprak. Vorig jaar was de spreker Mary Robinson, de voormalige Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties.