Spotprent over 'veerloze' PvdA wint Inktspotprijs

Bas van der Schot heeft de Inktspotprijs gewonnen met een spotprent over de ideologische armoede van de PvdA. Dat hebben de initiatiefnemers van de prijs voor de beste politieke cartoon van het jaar donderdag bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat Van der Schot de Inktspotprijs wint. Hij won in 2002 met een prent over de LPF-fractie.

Op de winnende spotprent, die in april in de Volkskrant stond, verliest een rode haan eerst zijn verenkleed, waarna hij in de koekenpan belandt. "We moeten weer op zoek naar onze ideologische veren", staat daar vervolgens in een tekstballon bij. De jury, onder leiding van Bart Chabot, prijst de combinatie van 'grote eenvoud met grote betekenis'.

"En een onderliggend spanningsveld met een mogelijk voorspellende waarde. Waren we het afgelopen jaar getuige van de definitieve teloorgang van de PvdA?", vraagt de jury zich af. Bij de gemeenteraadsverkiezingen leed de PvdA grote verliezen. De PvdA onder leiding van Diederik Samsom schommelt in de peilingen tussen de elf en de vijftien zetels. In de Tweede Kamer hebben de sociaaldemocraten 38 zetels.

Naast het werk van Van der Schot waren vijf andere spotprenten genomineerd voor de prijs. Floris Oudshoorn kreeg een speciale vermelding voor zijn tekening Met Wilders in de Snackbar, die verscheen op de site Swampthing.nl. De prijs is een initiatief van Stichting Pers & Prent en het Persmuseum en wordt sinds 1994 uitgereikt.