WK vandaag - woensdag 9 juli

Wedstrijd 62 op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië staat op het programma. Nederland neemt het in de halve finale op tegen Argentinië. De winnaar van het duel zal het moeten opnemen tegen Duitsland, dat gastland Brazilië met 7-1 vernederde.

Programma

Tijd Thuis Uit Stad
22.00 Nederland Argentinië São Paulo

Nederland

Het Nederlands elftal creëerde in de kwartfinale tegen Costa Rica veel kansen. Het lukte echter niet om binnen 120 één keer te scoren. Robin van Persie liep iedere keer in de buitenspelval van Costa Rica en is daarmee recordhouder buitenspel staan op dit WK. Als Arjen Robben echt los was waren er twee man van Costa Rica nodig om hem te vloeren. Beide spelers hebben echter na de tweede groepswedstrijd het net niet meer weten te vinden.

Robin van Persie mist de bal en komt ten val. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Met 1-5-3-2 en Dirk Kuijt op bijna iedere positie staat Oranje voor de vijfde keer in de halve finale van het wereldkampioenschap. Het Nederlands elftal kwam twaalf keer tot scoren, tien goals vielen echter na de rust.

Nederland kan in de halve finale geen gebruikmaken van Leroy Fer (hamstringblessure) en Nigel de Jong (liesblessure). Ron Vlaar is een twijfelgeval. Sinds het duel met Costa Rica kampt hij met knieklachten. Ook over Robin van Persie bestaan er twijfels, aangezien hij gisteren kampte met maag-/darmklachten.

Uitslagen op weg naar halve finale

Wedstrijd Thuis Uit Uitslag
Groepsfase Spanje Nederland 1-5
Groepsfase Australië Nederland 2-3
Groepsfase Nederland Chili 2-0
Achtste finale Nederland Mexico 2-1  
Kwartfinale Nederland* Costa Rica 0-0

* = door na strafschoppen

Argentinië

Argentinië staat voor het eerst sinds 1990 weer eens in de halve finale van het WK. Met matig voetbal en bevliegingen van Lionel Messi wist Argentinië groep F met Bosnië, Iran en Nigeria te winnen. Messi heeft met vier goals en één assist een zeer belangrijk aandeel in de doelpunten van de Argentijnse ploeg. Hij scoorde de winnende in extra tijd tegen Iran en in de achtste finale wist gaf hij assist op Ángel Di María in de 118e minuut te winnende treffer scoorde tegen Zwitserland.

 Lionel Messi (l) in actie met Belg Marouane Fellaini. (PRO SHOTS/Action Images)

La Albiceleste heeft al zijn wedstrijden met één doelpunt verschil gewonnen en won drie keer met 1-0. Di María zal niet mee kunnen doen tegen Oranje. Hij is uitgeschakeld met een dijbeenblessure. Sergio Agüero is weer fit verklaard voor de halve finale. Hij kampte eveneens met een dijbeenblessure.

Ook Marcos Rojo is weer van de partij. Hij keer terug van een schorsing. Welke elf mannen bondscoach Alejandro Sabella ook het veld in stuurt; ze zullen moeten opletten op de Nederlandse counter en verder zal het waarschijnlijk aankomen op Messi. 

Uitslagen op weg naar halve finale

Wedstrijd Thuis Uit Uitslag
Groepsfase Argentinië Bosnië-H 2-1
Groepsfase Argentinië Iran 1-0
Groepsfase Nigeria Argentinië 2-3
Achtste finale Argentinië* Zwitserland 1-0  
Kwartfinale Argentinië België 1-0

* = door na verlenging

Onderlinge resultaten

Nederland – Argentinië wordt voor de vijfde keer op het mondiale podium gespeeld. Nederland won in 1974 met 4-0 van Argentinië. Vier jaar later in de finale van het WK in 1978 werd het 3-1 voor La Albiceleste. Naast vier WK-duels hebben beide landen elkaar ook nog vier keer vriendschappelijk tegen elkaar gespeeld. 

De verloren WK-finale in 1978. (Bron: YouTube)

Op het WK 1998 werd revanche genomen doordat in de negentigste minuut Dennis Bergkamp een lange bal van Frank de Boer goed afmaakte.  Ook in 2006 troffen beide ploegen elkaar. In de groepsfase bleef het 0-0, beide landen waren toen al geplaatst voor de achtste finale.

Samenvatting Nederland - Argentinië tijdens de kwartfinale van het WK 1998 in Frankrijk. (Bron: YouTube)

Opmerkelijk

Nederland – Argentinië is de 750ste interland voor het Nederlands elftal. Van de 749 voorgaande wedstrijden werden er 377 gewonnen, 204 verloren en 168 gelijkgespeeld. Oranje kwam 1577 keer tot scoren en kreeg 1004 goals tegen.  De eerste interland werd gespeeld op 30 april 1905, toen Oranje met 4-1 won van België in een oefenduel. Het zal het 49e duel worden van het Nederlands elftal op een WK-eindronde.