Thé Lau in emotioneel afscheidsconcert

Thé Lau nam dinsdagavond met een beladen concert afscheid van zijn Nederlandse publiek. De 61-jarige zanger en frontman van The Scene heeft keelkanker en niet lang meer te leven. Hoewel Lau in de uitverkochte Heineken Music Hall met geen woord repte over zijn ziekte, dreunde zijn afscheid door in elke noot.

Lau trapte zijn laatste concert op Nederlandse bodem af met de nummers Slapen en De Dood van de onlangs verschenen plaat Platina Blues. Teksten als 'de dood maakt jacht op mij' en 'ik kan niet wachten op wat me wacht' winden er geen doekjes om. Ondanks het zware begin zette Lau met zijn band een gebalanceerde show neer. Zo zorgden liedjes als Samen en Maan voor minder beladen momenten.

"Ik ben de laatste tijd overladen met hartverwarmende reacties", zei Lau, die in april bekendmaakte te zijn uitbehandeld. "Af en toe heb ik ook wat traantjes weg moeten pinken." Dat gebeurde onder meer op Pinkpop, waar The Scene begin deze maand voor het eerst en meteen voor het laatst optrad. Zo'n zelfde situatie deed zich dinsdag voor in de Heineken Music Hall. "Ik vind het hier tof", verkondigde Lau tot vermaak van het publiek. "Ons debuut in de HMH. Toch jammer dat het meteen de laatste keer is, maar wie weet."

Het moment kenmerkte de emotionele achtbaan waarin Lau zijn publiek liet stappen. Zo grapte de zanger meermaals met gastartiest Tom Barman, frontman van de Vlaamse band dEUS, over het wereldkampioenschap voetbal. Nummers als de toegift Rigoureus - dat begint met de regels 'de klok zegt tik tik, tikt al mijn uren weg, voor wie wacht komt alles steeds te laat' - zorgden daarentegen voor kippenvel bij menig concertbezoeker.

Voor Lau zelf hebben zijn teksten geen andere betekenis gekregen, vertelde hij eerder. "Mijn nummers hebben altijd al een bepaalde lading gehad. Maar ik kan me wel voorstellen dat het publiek nu een andere boodschap aan bepaalde teksten hangt."

Dat gebeurde dinsdag, net als op Pinkpop, onder meer met Iedereen Is van de Wereld. De regels 'ik hef het glas op jouw gezondheid, want jij staat niet alleen' werden door het publiek luidkeels naar Lau gezongen. Het nummer, een van de grootste hits van The Scene, werd net als op het Limburgse festival minutenlang door het publiek gescandeerd. Ook dit keer raakte dat Lau zichtbaar.

De zanger wist het publiek op zijn beurt te raken met ingetogen liedjes als Onder aan de Dijk, dat Lau ten gehore bracht met 'super rock-'n-roll-lady' Jacqueline Govaert, en Rivier. Tijdens beide nummers werd het muisstil in de Heineken Music Hall. Barman en Govaert waren niet de enige gastartiesten die voor het afscheid van Lau naar Amsterdam kwamen. Ook Lange Frans, Bløf-frontman Paskal Jakobsen en fadozangeres Maria de Fátima stonden op het podium.

"Ik dank jullie allemaal, ik dank deze band en ik dank onze gasten", waren de laatste woorden waarmee Lau zich na de toegift tot het publiek richtte. Dat reageerde op dezelfde manier als tijdens het openingsnummer: met een lang, luid applaus. Na een laatste buiging verdween Lau van het podium. Dat bestijgt hij zaterdag nog één allerlaatste keer in Brussel.


The Scene een jezustijd geleden op bezoek bij Catherine Keyl