Asielzoekers weigeren vertrek uit Vluchthaven

Uitgeprocedeerde asielzoekers weigeren de zogeheten Vluchthaven in Amsterdam te verlaten, ook al heeft de rechter eerder deze week in hun nadeel beslist. Dat meldt de actiegroep Wij zijn hier. Zaterdag is de laatste dag dat de groep in de voormalige gevangenis mag blijven.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) riep de asielzoekers op om terug te keren naar hun land van herkomst, maar dat is 'geen optie', aldus de actiegroep. "Al willen mensen terug, ze kunnen niet omdat hun land niet veilig is. Bovendien is een groot aantal vluchtelingen nog bezig een verblijfsvergunning te krijgen", stelt Wij zijn hier zaterdag in een verklaring.

De Vluchthaven, waar zo'n 125 uitgeprocedeerde asielzoekers sinds een half jaar verblijven, is een proef van de gemeente en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). In ruil voor eten en onderdak beloofden de asielzoekers mee te werken aan hun toekomst en eventueel vertrek.

Maar deze proef is nog niet afgerond, stelt de actiegroep. Veel mensen zitten nog middenin een asielprocedure en zouden niet genoeg tijd hebben gehad om hun zaakjes te regelen. Dat sommige asielzoekers vanaf zondag op straat staan noemt de actiegroep 'inhumaan'.

De deadline voor hun verblijf verloopt komende zondag, een lastige dag om elders onderderdak te vinden. "Daar zullen we dus een beetje soepel mee omgaan", liet een woordvoerder van Van der Laan weten. "Wij gaan er ook vanuit dat men zich aan deze afspraak houdt en vrijwillig vertrekt."

Alleen mensen die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen of meewerken aan vertrek naar het land van herkomst mogen van de gemeente enkele weken langer blijven.

Belangenorganisatie Amnesty International roept de gemeente Amsterdam op de mensen die op straat komen te staan toch elders onderdak aan te bieden. Ook Vluchtelingenwerk Nederland hekelt de sluiting en stelt dat staatssecretaris Teeven haast moet maken met verbetering van de zorg aan uitgeprocedeerden.

De rechtbank in Amsterdam besloot afgelopen woensdag dat de gemeente geen vervangend onderkomen hoeft te regelen voor deze groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gebouw krijgt een andere bestemming waardoor de groep moet vertrekken.