'Huizen blijken vaak meer waard op veiling'

Taxateurs schatten de waarde van huizen die worden geveild vaker te laag in sinds de huizenprijzen vorig jaar begonnen te stijgen. De uiteindelijke opbrengst is gemiddeld een kwart hoger dan de schatting, schrijft De Volkskrant dinsdag op basis van een analyse van notaris Vic van Heeswijk.

In sommige gevallen levert een huis zelfs meer op dan de getaxeerde prijs die een huis op de vrije markt zou opbrengen. Volgens Van Heeswijk brengen huizen vaak tienduizenden euro's meer op dan de executiewaarde sinds de huizenprijzen begonnen te klimmen.

Van Heeswijk analyseerde tussen augustus en maart 45 woningveilingen. Het ging vooral om veilingen van huizen in Rotterdam en Amsterdam met een waarde van rond de 150 duizend euro. Banken en taxateurs onderschrijven de hogere veilingopbrengsten van het laatste jaar, schrijft de krant.

Huizen worden door met name banken op de veiling verkocht als eigenaren hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Door taxateurs wordt dan een executiewaarde berekend om de minimale verkoopprijs vast te stellen. Doorgaans is de opbrengst op een veiling lager dan op de vrije markt.