[F1] Uitslag Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton heeft ook de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Brit zegevierde voor de vierde maal op rij en nam hiermee de leiding in het kampioenschap over van teamgenoot Nico Rosberg die vandaag tweede werd. Ook Red Bull-rijder Daniel Ricciardo mocht naar het podium.

Lewis Hamilton vertrok in Barcelona vanaf poleposition. De Brit had een prima start en pakte direct de eerste positie, voor Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Valtteri Bottas greep de derde plaats voor Daniel Ricciardo en Romain Grosjean. De Mercedessen sloegen meteen een groot gat met de rest van het veld. Bottas hield in de beginfase zijn derde plaats vast, maar stond zwaar onder druk van Ricciardo. Verder naar achteren was het alleen Gutierrez die worstelde met de Sauber en vanaf de elfde positie terugviel.

De eerste coureur die een bandenstop maakte was Sebastian Vettel die na een versnellingsbakwissel als vijftiende van start was gegaan. De Duitser was geklommen naar de dertiende plaats en zat Jenson Button op de hielen. De stop in de twaalfde ronde deed hem terugvallen tot de voorlaatste positie. Ook teamgenoot Ricciardo kwam vroeg binnen, waardoor de Australiër als twaalfde weer het asfalt op kwam. Meer coureurs volgden, waardoor er door het inhalen van nog niet gestopte rijders actie op de baan kwam.

Ferrari probeerde Alonso voor Räikkönen te krijgen, maar de Spanjaard werd opgehouden in het verkeer en kwam net tekort om zijn teamgenoot te passeren. Het duo lag toen virtueel zesde en zevende. Vooraan had Hamilton na 22 ronden een gat van bijna vier seconden op Rosberg. Ricciardo klom door zijn vroege stop naar de derde plaats twintig seconden achter de leider, maar twaalf seconden voor Bottas die veel later gestopt was. Grosjean, Räikkönen, Alonso, Massa, Vettel en Hülkenberg completeerden de top tien.

Räikkönen dichtte het gat met Grosjean en plaatste in de 24e ronde een aanval op zijn voormalige teamgenoot, maar schoot net iets te ver door bij de eerste bocht, waardoor de actie nog niet slaagde. Een ronde later lukte het wel eenvoudig. Grosjean leek problemen met zijn bolide te hebben, want ook Alonso blies eenvoudig zijn auto langs die van de Fransman. Toch viel de Lotus niet verder terug dan de zevende positie.

Opvallend was dat de eerste coureurs na ruim dertig ronden al hun tweede stop maakten. Onder hen waren Alonso, Massa, Grosjean en Vettel. Alle vier probeerde via deze strategie plaatsen goed te maken. Meer coureurs volgden, waardoor het veld weer door elkaar geschud werd. Vooral Vettel profiteerde, want hij klom naar plaats zeven, vlak achter Alonso die een ruime achterstand had op de nog niet gestopte rijders voor hem. Beiden moesten nog een stop maken.

Na de tweede stop dichtte Rosberg het gat met Hamilton tot twee seconden met nog dertien ronden te gaan. Daarachter reed Ricciardo op een eenzame derde plaats, met ruim daarachter Bottas. Voor positie vijf die Räikkönen bezette. Vettel pakte na zijn derde stop de zesde stek van Alonso af die niet opgaf. Vettel achterhaalde snel Räikkönen en ging daarna op jacht naar Bottas. Deze gevechten maakten de slotfase van de race boeiend. Alonso slaagde er na vele ronden in om Räikkönen de zesde plaats af te nemen. Ook Vettel klom, want hij passeerde Bottas, terwijl Rosberg Hamilton net niet wist te passeren.

Na 66 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor zijn Mercedes-teamgenoot Rosberg. Ricciardo werd derde, voor zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel die na een sterke race vierde werd. Bottas pakte een goede vijfde plaats, voor Alonso, Räikkönen, Grosjean, Perez en Hülkenberg. Door dit resultaat gaat Hamilton nu aan de leiding van het kampioenschap.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:41:05.155
2 Nico Rosberg Mercedes +0.636
3 Daniel Ricciardo Red Bull +49.014
4 Sebastian Vettel Red Bull +76.702
5 Valtteri Bottas Williams +79.293
6 Fernando Alonso Ferrari +87.743
7 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
8 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
9 Sergio Perez Force India +1 ronde
10 Nico Hulkenberg Force India +1 ronde
11 Jenson Button McLaren +1 ronde
12 Kevin Magnussen McLaren +1 ronde
13 Felipe Massa Williams +1 ronde
14 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
15 Pastor Maldonado Lotus +1 ronde
16 Esteban Gutierrez Sauber +1 ronde
17 Adrian Sutil Sauber +1 ronde
18 Jules Bianchi Marussia +2 ronden
19 Max Chilton Marussia +2 ronden
20 Marcus Ericsson Caterham +2 ronden
DNF Kamui Kobayashi Caterham +32 ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +42 ronden


Coureursstand

Pos. Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 100
2 Nico Rosberg Mercedes 97
3 Fernando Alonso Ferrari 49
4 Sebastian Vettel Red Bull 45
5 Daniel Ricciardo Red Bull 39
6 Nico Hulkenberg Force India 37
7 Valtteri Bottas Williams 34
8 Jenson Button Mclaren 23
9 Kevin Magnussen Mclaren 20
10 Sergio Perez Force India 20
11 Kimi Räikkönen Ferrari 17
12 Felipe Massa Williams 12
13 Romain Grosjean Lotus 4
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
16 Adrian Sutil Sauber 0
17 Esteban Gutierrez Sauber 0
18 Max Chilton Marussia 0
19 Kamui Kobayashi Caterham 0
20 Pastor Maldonado Lotus 0
21 Marcus Ericsson Caterham 0
22 Jules Bianchi Marussia 0


Constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Mercedes 197
2 Red Bull 84
3 Ferrari 66
4 Force India 57
5 Williams 46
6 McLaren 43
7 Toro Rosso 8
8 Lotus 4
9 Sauber 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0