Rusland arresteert 25 Oekraïeners voor sabotage

De Russische veiligheidsdienst heeft 25 Oekraïeners opgepakt die verdacht worden van het beramen van sabotage. Dat heeft de Russische staatszender NTV donderdag gemeld.

Onder de gearresteerden zijn drie activisten van de Rechtse Sector, een radicaal-nationalistische beweging die een belangrijke rol speelde bij het verdrijven van de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. NTV meldde dat de verdachten opdracht hadden om foto's te maken van Russische militaire manoeuvres bij de Oekraïense grens en dat zij hun sabotageoperatie vorige maand hadden willen lanceren. De zender gaf geen informatie over de identiteit van de verdachten of wanneer zij waren gearresteerd.

Rusland voert de extremistische en gewelddadige leden van de Rechtse Sector vaak als schrikbeeld op om te bewijzen hoezeer de nieuwe Oekraïense regering wordt gedomineerd door radicale nationalisten. Moskou heeft de veronderstelde invloed van groepen als de Rechtse Sector aangevoerd als een van de redenen om de Krim in te lijven.