'Kans op Russische inval Oost-Oekraïne voorbij'

Rusland zal Oost-Oekraïne niet militair inlijven. Dat zegt Volodymyr Kepin, politicoloog en directeur van het Instituut voor Sociologisch Onderzoek in Donetsk. "Het moment voor een blitzkrieg heeft Moskou voorbij laten gaan."

Kipen ziet het aantal pro-Russische demonstraties in de Oost-Oekraïense mijnstreek Donbass afnemen en denkt dat de steun voor een Russische militaire interventie er gering is. Dat de Donbass het Krim-scenario - een referendum over afscheiding van Oekraïne en vervolgens aansluiting zoeken bij Rusland - zal volgen, is volgens Kipen niet waarschijnlijk. Evenwel klinkt de roep om een referendum onder een deel van de bevolking in de Donbass nog altijd.

"Het verschil tussen de Krim en Oost-Oekraïne is enorm", zegt Kipen. "Zeker, ook deze regio is Russischtalig. Maar uit sociologisch onderzoek blijkt dat Oost-Oekraïners zich eerst Oekraïner voelen, of 'Donbasser'. Sommigen zelfs nog 'Sovjet-burger'. Slechts een minderheid voelt zich etnisch Russisch. Dat laatste percentage ligt op de Krim veel hoger", aldus Kipen. Een reden waarom Moskou waarschijnlijk voorzichtiger zal zijn met militair ingrijpen.

Daar komt bij dat de zogenoemde oligarchen, de steenrijke zakentyconen die in de Oost-Oekraïense regio's de lakens uitdelen, inmiddels voorzichtig ingaan op de toenadering van de nieuwe regering in Kiev. Daardoor heeft volgens Kipen de situatie in Oost-Oekraïne zich enigszins gestabiliseerd, wat de drempel voor Moskou voor een interventie zal verhogen, aldus Kipen.

Volgens de politicoloog blijven er twee mogelijke scenario's over voor Oost-Oekraïne: ofwel Moskou blijft de regio destabiliseren door het sturen van 'provocateurs', die voortdurend de machthebbers tarten, ofwel Moskou lokt een incident uit waarvan etnische Russen het slachtoffer worden. "In dat geval zou Rusland alsnog militair kunnen ingrijpen. Maar ik denk dat de situatie in het land voorlopig alleen maar rustiger wordt."