Onderzoek naar NSA-gesnuffel in betalingsverkeer

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat onderzoeken of buitenlandse inlichtingendiensten illegaal toegang hebben tot het Europese betalingsverkeer. Dat heeft de privacywaakhond woensdag bekendgemaakt. Aanleiding zijn berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA mogelijk meekijkt.

Het onderzoek moet uitwijzen of anderen zich inderdaad toegang hebben verschaft tot de bankgegevens Europese burgers, zo licht het CBP toe. Het onderzoek spitst zich toe op het betalingsverkeer dat verloopt via de organisatie Swift, dat voor meer dan tienduizend financiële instellingen in tweehonderd landen de financiële transacties regelt.

Het onderzoek wordt gezamenlijk uitgevoerd door het CBP en zijn Belgische evenknie CBPL. Het hoofdkantoor van Swift zit in Brussel, in Nederland is een filiaal gevestigd.

In 2006 doken voor het eerst berichten op dat de VS al sinds 2001 het betalingsverkeer bespioneerden. Naar aanleiding hiervan sloten de EU en de VS in 2007 een verdrag. Volgens dat verdrag kunnen de VS via een speciale procedure gegevens over banktransacties opvragen. Dat mag alleen in het kader van terrorismebestrijding.

Vorige maand verschenen berichten in internationale media, op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden, dat de Amerikanen zich niet aan de voorwaarden van het verdrag houden. Dat was voor het Europees Parlement de reden om voor opschorting van het Swift-verdrag te stemmen.