Tsjechische Samkova wint boardercross, Berghuis kansloos

De Tsjechische Eva Samkova heeft haar rol als medefavoriet waargemaakt en op de boardercross het olympisch goud gewonnen. De Nederlandse Bell Berghuis, vanochtend nog hard onderuit gegaan in de training, viel tegen en werd in al in de kwartfinales kansloos uitgeschakeld.

Tijdens de plaatsingsruns werd duidelijk dat Samkova de favoriete was. Zij was ruim sneller dan de Amerikaanse Lindsey Jacobellis en de Canadese Dominique Maltais. Samkova won makkelijk de eerste kwartfinale, terwijl in de tweede kwartfinale titelverdedigster Maëlle Ricker onderuit ging en uit de strijd lag. Maltais ging zonder problemen door, en in de laatste kwartfinale was Jacobellis de beste. Berghuis zat in de heat met Maltais, maar was al vanaf de start volkomen kansloos. Door een val van een tegenstander werd ze nog vijfde in plaats van laatste.

Samkova won ook met overmacht de halve finale, maar in de tweede halve finale ging het opnieuw fout voor Jacobellis. De Amerikaanse viel in 2006 in gewonnen positie, ging ook in 2010 onderuit en wist nu wederom niet overeind te blijven. De heat werd gewonnen door Maltais, waardoor de strijd om goud tussen haar en Samkova leek te gaan.

In de finale was Samkova opnieuw als beste weg, en ook nu kon niemand haar bijhouden. Maltais deed nog verwoede pogingen om bij de jonge Tsjechische in de buurt te komen, maar dat was tevergeefs. Na brons in 2006 was er nu zilver voor de Canadese. Het brons ging verrassend naar de Française Chloe Trespeuch.

Bell Berghuis kon geen potten breken en werd al snel uitgeschakeld (Foto: PRO SHOTS/ANP)
Bell Berghuis kon geen potten breken en werd al snel uitgeschakeld (Foto: PRO SHOTS/ANP)