Zoon van Erdogan verhoord in corruptiezaak

Bilal Erdogan, de 33-jarige zoon van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, is verhoord door openbare aanklagers die bezig zijn met een onderzoek naar mogelijke omkoping en corruptie bij een onderwijsstichting waar hij in het bestuur zit. Dat heeft Erdogans advocaat vrijdag laten weten.

Het verhoor heeft 5 februari plaatsgevonden. Volgens advocaat Ahmet Ozel is Bilal Erdogan vastbesloten zijn naam te zuiveren.

In december stuurde premier Erdogan vier ministers de laan uit die in een omvangrijk corruptieschandaal verwikkeld waren. Hij deed dit nadat 24 personen, onder wie de zonen van twee ministers en de baas van een staatsbank, op verdenking van corruptie waren opgepakt. De regering ging echter ook over tot vervanging van officieren van justitie en politiemensen die bij het onderzoek betrokken waren, waardoor een tweede arrestatiegolf en het verhoor van de zoon van Erdogan doorkruist werden.

Erdogan houdt vol dat het onderzoek door aanhangers van de islamitische beweging van Fethullah Gülen is aangesticht en bedoeld om zijn partij bij de lokale verkiezingen in maart en de presidentsverkiezingen in augustus in de wielen te rijden. Inmiddels zijn duizenden veronderstelde Gülen-aanhangers bij politie en justitie vervangen.

De oppositie beweert dat de onderwijsstichting Turgev als donaties verpakte steekpenningen heeft aangenomen van zakenlieden die lucratieve overheidscontractie toegespeeld kregen.

Advocaat Ozel zegt dat Bilal Erdogan slachtoffer is van een politieke 'lynching'.

Ondertussen is vrijdag het vroegere hoofd van de Halkbank, Suleyman Aslan, in afwachting van zijn proces op verdenking van corruptie uit hechtenis vrijgelaten. Volgens Turkse media heeft de politie in het huis van Aslan schoenendozen met 3,3 miljoen euro contant geld in beslag genomen.