'Bedrijven laten wanbetalers steeds vaker lopen'

Steeds vaker laten bedrijven wanbetalers vrijuit gaan. Door hogere tarieven van de rechtbank schrijven veel ondernemers openstaande facturen noodgedwongen af als verlies, in plaats van de gang naar de rechtszaal te kiezen. Daarom wil de Raad voor de Rechtspraak lagere tarieven voor vorderingen tot vijfduizend euro, schrijft het AD maandag.

Het aantal rechtszaken is in de afgelopen twee jaar met twintig procent gedaald, concludeert de krant op basis van CBS-cijfers. De Tweede Kamer spreekt binnenkort over de kwestie. De PvdA, D66 en SP zouden wel oren hebben naar een aanpassing van de regels, schrijft het AD.

Voorheen konden ondernemers voor zeventig tot tweehonderd euro een conflict over een niet-betaalde rekening aanvechten bij de rechter. Met de huidige griffierechten zou de balans tussen de openstaande rekening en de rechterlijke kosten zoek zijn, vooral bij bedragen tot vijftienhonderd euro, schrijft de krant.

Bij een vordering van zeshonderd euro zijn de griffierechten 462 euro, zegt een gerechtsdeurwaarder het AD. Daar zouden nog diverse kosten bovenop komen. Wanbetalers in het midden- en kleinbedrijf krijgen daardoor vrij spel, omdat ondernemers niet meer naar de rechter stappen, aldus de krant.