Zaak Almeerse 'terrorist' geseponeerd

Een Irakees die een aantal jaar in Almere woonde en werd verdacht van betrokkenheid bij terrorisme wordt daarvoor niet vervolgd. Het OM heeft de zaak geseponeerd vanwege een gebrek aan nationaal belang'.

"De man heeft niet de Nederlandse nationaliteit, woont hier niet meer en mag de komende twintig jaar niet naar Nederland afreizen", licht een woordvoerder van het OM maandag toe. "Alles bij elkaar maakt dat het voor ons niet langer noodzakelijk is om de zaak voor de rechter te brengen."

De woordvoerder benadrukt wel dat als 'nieuwe feiten of omstandigheden ontstaan' alsnog over kan worden gegaan tot vervolging. "Als meneer het inreisverbod bijvoorbeeld negeert, kan hij zich alsnog verantwoorden voor de feiten waarvoor hij in juli 2011 is aangehouden. We laten deze zaak niet vallen."

De destijds 34-jarige man werd twee jaar geleden in de zomer aangehouden in zijn woning in Almere. Volgens zijn advocaat Vincent van der Velde gebeurde dit 'met groot machtsvertoon' door een arrestatieteam. "Het heeft veel impact gemaakt op mijn cliënt en zijn familie."

De arrestatie vond plaats omdat de man naar Syrië zou willen afreizen om zich daar aan te sluiten bij Al-Qaida en mogelijk in Irak of in de Palestijnse gebieden een aanslag wilde plegen. De rechtbank in Rotterdam kon de man op een gegeven moment niet langer vasthouden, omdat er geen bewijs was. Het OM hield de zaak echter aan.

Van der Velde zegt dat hij lang bij het OM aan de deur heeft lopen rammelen om voor elkaar te krijgen dat de de zaak zou worden geseponeerd. "Op eerste kerstdag kwam dan eindelijk het antwoord. We zijn er content mee, maar hadden liever gezien dat het OM had verklaard dat mijn cliënt wegens gebrek aan bewijs onterecht als verdachte is aangemerkt." De advocaat gaat met zijn cliënt in overleg om te kijken of ze dit alsnog voor elkaar kunnen krijgen.