Christenmilitie slacht VN-soldaat af

Een VN-soldaat uit de Republiek Congo (Brazzaville) is afgelopen weekeinde in de Centraal-Afrikaanse Republiek door leden van een christelijke militie omgebracht. Dat heeft een legerfunctionaris die het stoffelijk overschot naar Congo terug moest sturen maandag gezegd.

De soldaat deed dienst in de afgelegen stad Bossangoa. Volgens de legerfunctionaris hakte de zogenoemde antibalakamilitie 'met ongekende barbaarsheid' op hem in.

Het incident onderstreept hoe gevaarlijk de omstandigheden zijn voor de internationale troepenmacht die de orde in de chaotische CAR moet herstellen. Ook de Franse militairen in het land worden dikwijls aangevallen.

Ooggetuigen in Bangui meldden maandag dat een moslimman en zijn zoon in de omgeving van de luchthaven werden gelyncht. Ze kwamen terecht in een menigte christenen, die demonstreerde tegen de islamitische president Michel Djotodia.

De man trok een wapen en begon in de lucht te schieten, maar werd overweldigd en omgebracht, net als zijn zoon. Alleen de moeder van het gezin wist te ontkomen, zei Tony Ferrera, een van de veertigduizend vluchtelingen die op het vliegveld hun toevlucht hebben gezocht.