Japan wil sterker leger

In een zo goed als definitief voorstel voor de Japanse binnenlandse veiligheidsstrategie wordt opgeroepen tot een sterker leger om zo om te gaan met de toenemende macht en invloed van China en andere risico's dichter bij huis. De ontwikkeling van de strategie maakt deel uit van premier Shinzo Abes pogingen om de defensie en internationale rol van Japan te verstevigen.

Nu de veiligheid in de omgeving van Japan volgens Abe steeds heikeler wordt, is er gewerkt aan een nationaal veiligheidsbeleid waarin de bescherming van mensenlevens en bezittingen stevig is verankerd, aldus de premier. Een groot deel van de strategie is controversieel, omdat veel Japanners behoedzaam zijn als het gaat om het nemen van stappen die afwijken van de pacifistische grondwet die na de Tweede Wereldoorlog werd aangenomen.

Een teken van de eerste tegenstand was de afname van Abes populariteit toen bekend werd dat zijn regering het afgelopen weekend een wet had aangenomen voor een betere bescherming van geheime overheidsdocumenten.