Felderhof slikt pillen voor gaskamernachtmerries

Rik Felderhof heeft erg veel last van nachtmerries over de Tweede Wereldoorlog. De presentator slikt daarvoor medicijnen. "Ik maak wel de meest vreselijke dingen mee, dat ik mee moet naar de gaskamers en zo. Zo erg. Ik stierf een aantal keren per jaar, vreselijk", zegt Felderhof in De Telegraaf.

Hoewel Felderhof in 1948 is geboren en de oorlog niet heeft meegemaakt, lijkt het alsof hij die periode 's nachts herbeleeft. "Ik hoef mijn ogen maar dicht te doen en ik zie alles weer haarscherp voor me", legt hij uit. Ook kwam hij in zijn nachtmerries zijn vader tegen. "Dat was in 1945, maar toen was ik nog niet eens geboren. Toch zie ik hem zitten."

De 65-jarige Felderhof heeft het gevoel dat zijn nachtmerries de laatste jaren erger zijn geworden. "Ik denk omdat er meer ruimte in mijn hoofd komt, de wanden worden dunner, emoties komen meer binnen", legt hij uit. "Wat er gebeurt, is dat ik de belevenissen en het verdriet van familiegenoten, die ik nooit heb gekend, verwerk. Hun dna of genen zitten blijkbaar in mij."

Rik, die van 1996 tot 2010 het programma Villa Felderhof presenteerde, vindt het fijn om nu niet op televisie te zijn. "Ik heb de ultieme vrijheid gecreëerd. Ik doe precies waar ik zin in heb." Toch heeft Felderhof al wel een idee voor een programma. "Het kan best zijn dat ik binnen twee jaar weer terug ben op televisie."