Gouverneur gedood bij aanslag Afghanistan

Een bomaanslag op een moskee in het oosten van Afghanistan heeft dinsdag aan de gouverneur van de provincie Logar het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur gezegd. Gouverneur Arsallah Jamal hield een toespraak in het godshuis in de provinciehoofdstad Puli Alam in verband met het begin van het islamitische offerfeest.

Volgens bronnen lijkt het erop dat de bom in de microfoon was verstopt. Bij de aanslag vielen ook vijftien gewonden, van wie vijf in levensgevaar verkeren. De verantwoordelijkheid voor de terreurdaad is niet opgeëist, maar de verdenking valt op de Taliban.

Jamal was een vertrouweling van de Afghaanse president Hamid Karzai en diende bij de verkiezingen in 2009 als diens campagnemanager. Daarna werd hij onder meer gouverneur van de provincie Khost. In april trad hij aan in Logar.

Jamal overleefde in het verleden al meerdere aanslagen. In 2007 werd zijn konvooi getroffen door een zelfmoordaanslag met een autobom. In 2009 volgden twee zelfmoordaanslagen op zijn kantoor in Khost.